Tegenwoordig zijn ze op steeds meer daken te vinden: zonnepanelen. Deze vallen echter erg op, waardoor mensen toch nog vaak twijfelen. Zonnepannen bieden dan een uitstekende oplossing. Deze dakpannen hebben zonnecellen, welke een mooi geheel met het dak vormen. Zonnepannen hebben nog veel meer voordelen.

De werking van de zonnepan

Het dak en de zonnepannen hebben een volledige integratie met elkaar. Dit zorgt ervoor dat het heel natuurlijk oogt. Er is geen onderstel of ander bevestigingsmateriaal nodig om ze te installeren. De pannen hebben ieder een gat aan de achterkant voor de bedrading. De pannen verbinden op deze manier met elkaar. De zonnepannen hebben daarnaast deze bedrading om ze aan te sluiten op een omvormer.

De kosten en opbrengsten van zonnepannen

Dakpannen met zonnepanelen zijn kostbaarder ten opzichte van reguliere zonnepanelen. In de meeste gevallen kosten ze maar liefst drie keer zoveel. Dit betekent dan ook dat de terugverdientijd oploopt. Het rendement van de zonnepan is echter gelijk aan die van de normale zonnepanelen met z’n 80-90%.

Het ruime assortiment aan zonnepannen

Er is een ruim assortiment aan diverse soorten dakpannen met zonnecellen verkrijgbaar. Dit zijn de vijf meest voorkomende soorten:

  • Sneldek dakpannen met zonnecellen. De sneldak dakpannen zijn nog gedeeltelijk zichtbaar. Deze zijn eenvoudig aan te brengen op de bestaande panlatten.
  • Zonnepan uit leien. Een leien dak kan tevens voorzien worden van pannen met zonnepanelen. Meestal worden er dan vlakke zonnepanelen gebruikt. Deze kunnen netjes in het dak verwerkt worden.
  • Brede dakpannen. Deze bestrijken een breedte van maar liefst vier tot acht dakpannen. De dakstructuur is hierbij vaak niet zichtbaar.
  • Keramische zonnepannen. Dit type dakpan is met name geschikt voor oude gebouwen waarbij het esthetisch aspect een rol speelt.
  • Geïntegreerd daksysteem. Hierbij worden de panelen verzonken in het dak aangebracht, waardoor ze vlak komen te liggen met de bestaande dakbedekking.

Lijken zonnepannen u wel interessant? Dan kunt u altijd contact opnemen met een dakdekker van DakPro voor de mogelijkheden.

Vind een dakdekker in uw regio.