De nokvorst is de dakpan die op de nok van het dak te vinden is. Er is echter niet slechts één variant van deze specifieke dakpan. Er zijn vele verschillende soorten. Dit heeft vooral te maken met de beschermende functie die deze dakpan heeft. De nokvorst moet dus ook goed aansluiten op de rest van de dakbedekking. Het is in dat opzicht daarom goed om te bekijken welke varianten er allemaal zijn. Dit maakt het maken van een keuze een flink stuk gemakkelijker De volgende zaken spelen in ieder geval een rol hierin. Let hier dus goed op.

Wat is een nokvorst?

De nok is de bovenste rand van een dak. Daar is het snijvak tussen de beide zijden van het dak te vinden. Dit betekent dus ook dat hier een scherpe rand ontstaat waar een normale dakpan geen plek kan hebben. Daarom wordt dit afgedekt met de nokvorst. Op die manier kan het dak dan in alle opzichten optimaal beschermen. Het is ook zo dat er speciale nokvorsten voor het begin en voor het einde van de rij dakpannen bestaat. De normale, begin en eindvorst zijn echter niet de enige varianten. Er zijn er nog meer. Dit is ook van belang.

Welke soorten zijn te kiezen?

Het is goed om te weten welke verschillende soorten naast de begin- en de eindvorst bestaan. Zo is er de halfronde vorst, dit is vaak de gebruikelijke dakpan die gekozen wordt. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld de hoekkepervorst en ballonvorst. In allebei de gevallen gaat het dan om een nokvorst die goed aansluit op een specifiek soort dat. Ook de zadelvorst is een voorbeeld. Zaken die meewegen in de keuze zijn onder andere de hellingsgraad van het dak en het type dakpannen dat ervoor is gebruikt. Zet al deze zaken op een rij om een goede keuze te maken. Hieronder ziet u nog een video over de plaatsing van de nokvorst.

 

Vind een dakdekker in uw regio.