Asbest herkennen in een woning is essentieel voor de gezondheid. Wanneer er sprake is van dit materiaal in huis, dan is verwijderen essentieel. Het is dan natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe het eruitziet. Het probleem hierbij is dat het materiaal is verwerkt op allerlei manieren. Dit maakt het misschien iets lastiger om het goed te herkennen. Toch is dit wel mogelijk. Mits er duidelijkheid is waar het in zit. Het komt bijvoorbeeld veel in golfplaten en in kunststof voor. Dit is alvast belangrijk om te weten als het gaat om de herkenning van de materialen. Dit kan veel helpen.

De vaste vormen van asbest herkennen

Asbest herkennen kan bijvoorbeeld door op de materialen te tikken. Klinken ze zoals een schoolbord, dan is dat een goede indicatie dat het om dit materiaal gaat. Er is dan wel een geruststelling. Het gaat dan om de vaste soort. Dit is de vorm die niet snel een gevaar zal vormen omdat er geen kleine vezels bij vrijkomen die de gezondheid bedreigen. Het zit bijvoorbeeld in kunststof, lijm en cement verwerkt. Dat is dan ook gemakkelijk op de juiste wijze te verwijderen door de specialist. Tik er dus voorzichtig op om het geluid te horen.

Andere vormen van asbest goed herkennen

Gevaarlijker wordt asbest herkennen als het niet om de vaste vorm gaat. Dit is een los materiaal dat gemakkelijk afbrokkelt. U kunt dit herkennen aan de kleur. Het gaat over het algemeen om wit, bruin of blauw. Kleuren die u niet snel bij andere vormen van kunststof en bouwmateriaal tegenkomt. Het is bijvoorbeeld ook een materiaal dat niet snel slijt. Ziet het er nog relatief goed uit, ook al lijkt het er al lang te liggen, dan kan u zich afvragen of het asbest is. Soms is het ook aan codes te herkennen. Bevat een golfplaat de lettercodes AT, NF of CAF? Dan is dit een indicatie.

Vind een dakdekker in uw regio.