Wilt u zonnepanelen op uw dak gaan plaatsen? Maar vraagt u zich of uw dak geschikt voor zonnepanelen is? Gelukkig zijn bijna alle daken in Nederland zijn geschikt voor zonnepanelen. Een betere vraag is hoe geschikt is het en hoeveel panelen passen er op uw dak? Daarnaast hebben de helling en richting van het dak, hoeveel schaduw er op uw dak valt en de ruimte op uw dak invloed op de hoeveelheid stroom die uw panelen kunnen opwekken.

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen? Doe de check!

Om te kunnen bepalen of uw dak geschikt voor zonnepanelen is, is het verstandig om het volgende te checken:

  • Zijn er bepaalde voorwerpen die in de weg van de zon staan? Denk bijvoorbeeld aan bomen, lantaarnpalen of een schoorsteen
  • Kan uw dakconstructie de zonnepanelen dragen?
  • Verkeert uw dakbedekking in goede staat?dak geschikt voor zonnepanelen

Hieronder gaan we dieper in op de belangrijkste invloedsfactoren om te bepalen of uw dak geschikt voor zonnepanelen is.

De helling en de richting van het dak moet geschikt zijn

De helling van uw dak is belangrijk, want deze bepaalt hoeveel zonnestralen de panelen kunnen opvangen. Het gunstigst is een hoek tussen de 20 en 50 graden. Maar ook bij een steiler of platter dak functioneren de zonnepanelen nog prima. De richting van uw dak is belangrijk om zoveel mogelijk zonnestralen op te vangen. Een hellend dak op het zuiden vangt de meeste zonnestralen op en heeft de hoogste stroomopwekking. Ook een dak op het westen en oosten vangt veel zonnestralen op, maar de stroomopbrengst is minder hoog als bij dan op het zuiden. Gelukkig heeft een schuin dak meestal 2 kanten. Als 1 kant op het noorden ligt, dan moet de andere kant wel op het zuiden liggen. Een dak op het westen heeft altijd ook een oostelijke kant. In de ochtend heeft de ene kant zon en in de middag heeft de andere kant zon. Het voordeel hiervan is dat u de gehele dag door stroom opwekt.

Let op de schaduwen

Schuin dak zonnepanelen

Schaduw heeft een impact op de stroomopbrengst van uw zonnepanelen. Een dak waarop relatief veel schaduw valt, is minder geschikt voor zonnepanelen. Op bijna alle daken valt wel een beetje schaduw, bijvoorbeeld door bepaalde voorwerpen die de zon in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan bomen, een schoorsteen of een lantaarnpaal.

Een beetje schaduw is op zich niet erg, maar als er veel schaduw op uw zonnepanelen valt, dan zal dit de stroomopbrengst aanzienlijk verlagen. Gelukkig ligt vaak niet het gehele dak in de schaduw, of niet de gehele dag. Daarom is het goed als u nauwkeurig onderzoekt op welk deel van uw dak de schaduw valt en hoe lang. Als de zon bijvoorbeeld een halve dag op een deel van uw dak valt, dan kunt u hier prima zonnepanelen plaatsen. Daarnaast is het belangrijk dat u uw zonnepanelen niet strak tegen de schoorsteen plaatst, zodat het minder last heeft van de schaduw.

Hoeveel plek heeft u op uw dak beschikbaar?

Een ander belangrijk aspect wat u dient te checken is hoeveel plek u hebt voor de panelen, want niet elk dak is even geschikt voor zonnepanelen. U dient rekening te houden met de afmetingen van de panelen. Over het algemeen heeft een zonnepaneel een afmeting van 1 meter breed en 1,65 meter breed. Maar u dient ook rekening te houden met de veiligheidsmarges rondom de panelen.

Daarnaast kan het ook zijn dat bepaalde voorwerpen het plaatsen van zonnepanelen onmogelijk maakt. Zo kunt u bijvoorbeeld geen panelen neerleggen op een schoorsteen of dakraam. Een dakkapel hoeft niet altijd een probleem te zijn. Als de dakkapel stevig en stabiel genoeg is kunt u de zonnepanelen er gewoon op plaatsen. Een dak is pas echt geschikt voor zonnepanelen als de dakoppervlakte minstens 11 vierkante meter bedraagt. Op zich hoeft een kleine dakoppervlakte geen probleem te zijn, als u minder stroom nodig heeft. Maar als u een plat dak hebt dan is een groot dakoppervlakte een must.

Type dakbedekking

De meeste platte daken in Nederland hebben een bitumendakbedekking. Als dit type dakbedekking niet ouder is dan 10 jaar, dan is het in principe geschikt om zonnepanelen op te leggen. Het is niet mogelijk om zonnepanelen op een mastiek dak te plaatsen.

Gelukkig ligt op de meeste schuine daken in Nederland dakpannen, dit is de beste soort dakbedekking voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook een golfplaten dak is geschikt voor zonnepanelen.

Het is echter niet mogelijk om zonnepanelen te plaatsen op de volgende soort daken:

Rieten dak zonnepanelen

  • Rieten daken
  • Leien, zink, aluminium, fels, PVC, damwand of glazen daken
  • Daken met rondingen, steeldeckpanelen en shingles
  • Daken dit beschikken over een zachte isolatie
  • Daken met asbest en die niet meer in een optimale conditie verkeren

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen?

Meestal heeft u geen vergunning nodig om zonnepanelen te plaatsen. Wel moet u voldoen aan een aantal voorwaarden betreffende het plaatsen van de zonnepanelen. De zonnepanelen moet op het dak zelf geplaatst worden en mogen niet over de dakrand uitsteken. Voor een eventuele omvormer geldt dat deze geïntegreerd moet zijn of anders moet de omvormer in uw huis of gebouw zijn geplaatst. Als u de zonnepanelen op een plat dak plaatst, dan dienen de panelen even ver van de rand te staan als de respectievelijke hoogte. Als aan deze voorwaarden is voldaan, en het gaat niet om een monument of beschermde stads- of dorpsgezichten, dan kunt u zonder vergunning uw zonnepanelen plaatsen. Natuurlijk moet uw dak wel geschikt zijn voor zonnepanelen.

Schema rendement zonnepanelen

Zoals eerder vermeld heeft een zonnepaneel een standaardafmeting van 1,00 bij 1,65 meter. Het gemiddeld vermogen per zonnepaneel is 300 Wh per zonnepaneel. Op basis hiervan kunt u een gemiddeld rendement voor uw zonnepanelen berekenen. De opbrengst per zonnepaneel kan nogal verschillen. Onder andere de ligging, helling, schaduw, dakoppervlakten hebben invloed op het totale rendement, zoals hierboven uitgelegd. Daarnaast wekken de zonnepanelen in de zomer meer op dan in de winter. Hieronder een overzicht van de maandelijkse opbrengsten.

-     Opbrengst zonnepanelen per maand
MaandJanFebMaaAprMeiJunJulAugSepOktNovDec
Opbrengst 3% 5%8% 12% 13% 13% 13% 11% 10% 7% 3% 2%

Goed om te weten is dat een gemiddeld huishouden een gemiddeld elektriciteitsverbruik heeft van 3500 kWh. Als we uitgaan van een gemiddeld vermogen van 300 Wh per zonnepaneel, dan heeft een gezin gemiddeld 12 zonnepanelen nodig om zelf alle elektriciteit op te wekken. Bron: MilieuCentraal

Zonnepanelen laten plaatsen

Zonnepanelen laten plaatsen kan zeer interessant voor u zijn, want er zitten een behoorlijk aantal voordelen aan het plaatsen van zonnepanelen. Hieronder hebben we een aantal voordelen van zonnepanelen voor u op een rijtje gezet:

  • Beter voor het milieu. Door zonnepanelen te laten plaatsen werkt u mee aan minder CO2-uitstoot en minder kernafval. Daarnaast worden zonnepanelen op een milieuvriendelijk manier geproduceerd, zijn 90% recyclebaar en veroorzaken geen broeikaseffecten.
  • Geld besparen. Alle energie die u via uw zonnepanelen opwekt is gratis. De zonnepanelen gaan jaren mee en binnen een aantal jaren heeft u uw investering terugverdiend.
  • Makkelijke installatie. Een erkend installatiebedrijf heeft meestal binnen een dag uw zonnepanelen geplaatst.
  • Uw woning stijgt in waarde. Toekomstige kopers zijn bereid om een hogere prijs te betalen voor een woning met zonnepanelen.

Een slimme investering dus, zonnepanelen laten plaatsen. Waar en hoeveel zonnepanelen u laat plaatsen, is uiteindelijk maatwerk. Schakel een installatiebedrijf in om u advies te geven over de beste plek.

Vind een dakdekker in uw regio.

Vind een dakdekker in uw regio.