De meeste platte daken in Nederland zijn bedekt met PVC, bitumen (dakleer) of EPDM. De mogelijkheid bestaat echter ook om uw dak te bedekken met planten. In dat geval is er sprake van een groendak. Een dergelijk dak wordt altijd aangebracht bovenop een onderlaag van bijvoorbeeld PVC, bitumen of EPDM. Een groendak heeft natuurlijk veel voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen. In de onderstaande tekst komt u meer te weten over de voordelen en nadelen van een groendak.
Wat zijn de grote voordelen van een groendak?
Het grote voordeel van een groendak is dat de levensduur van uw dak hierdoor wordt verlengd. Normaal gesproken gaat dakbedekking ongeveer twintig jaar mee, maar met een groendak kan de bedekking wel veertig jaar meegaan. Daarnaast isoleert een groendak heel goed en wordt een groot deel van het water opgevangen door de planten op het dak. Daarnaast wordt ook de luchtkwaliteit beter wanneer u een groendak heeft. De bloemen en planten vangen namelijk fijnstof op.
Wat zijn de grote nadelen van een groendak?
Een groendak lijkt misschien ideaal, maar uiteraard zijn er ook een aantal nadelen. Zo kunnen vogels bijvoorbeeld planten uit uw dak gaan trekken. Ligt uw dak grotendeels in de schaduw? Dan is de kans groot dat er onkruid gaat groeien op het dak. Dit moet handmatig verwijderd worden en kost dus extra moeite. Tot slot moet een groendak ook onderhouden worden. Wanneer het dak rood uitslaat, hebben de planten onvoldoende voeding. Daarnaast moet u het dak in hete zomers twee tot drie keer per week water geven.
U kunt altijd een dakdekker inschakelen
Bent u de mogelijkheden van een groendak aan het verkennen? In dat geval kan het zeker nuttig zijn om een dakdekker in te schakelen. Zo moet uw dakconstructie bijvoorbeeld aan speciale eisen voldoen om een groendak te kunnen dragen. Een dakdekker kan u direct vertellen of het mogelijk is en wat er eventueel aangepast moet worden. Op deze manier wordt het voor u dus een stuk duidelijker of het al dan niet zin heeft om een groendak aan te laten leggen.