Als u in een oude woning of een monumentaal pand woont, is de kans groot dat uw dak nog nooit vervangen is. In veel gevallen is dat ook helemaal geen  wenselijke ingreep. Veel mensen houden namelijk van de charmante stijl van oude daken. Het is desondanks nodig om uw dak eens in de zoveel jaar een grondige opknapbeurt te geven, bijvoorbeeld om lekkages te voorkomen. En als vervangen onwenselijk is, blijft er maar één optie over: restaureren.

In dit artikel beschrijven we hoe u het beste een oud dak kunt restaureren. We leggen u uit wat het belang daarvan is, hoe u deze ingreep tot stand brengt, en geven u tips voor het behouden van de aanblik van uw dak.

Lees dus snel verder!

Waarom is het belangrijk om een oud dak te restaureren?

Het restaureren van een dak is vooral belangrijk om lekkages te voorkomen. De kans is namelijk groot dat uw dakbedekking al (tientallen) jaren op de dakconstructie ligt zonder vervangen of opgeknapt te worden. Door de invloed van weer en wind gedurende die tijd, is uw dakbedekking waarschijnlijk poreus geworden. U loopt daardoor het risico dat de dakbedekking breekt of scheurt en dat er bij een regenbui water naar binnen sijpelt. Als u niet op tijd ingrijpt, of de lekkage niet op tijd ontdekt, kan de schade soms zó heftig zijn, dat de hele dakconstructie vervangen moet worden. Geen mooi vooruitzicht!

Bij normale daken zijn de standaardingrepen: vervangen of repareren. Maar bij een oud dak ligt het vaak net iets anders. De kans is groot dat u de oorspronkelijke stijl van uw dak wilt behouden. Restaureren is daarom een goede optie. Met een restauratie behoudt u uw dak én zorgt u ervoor dat het bestand is tegen de weersinvloeden.

Een oud dak restaureren: zelf doen of uitbesteden?

In veruit de meeste gevallen raden wij u aan om de restauratieklus uit te besteden aan een betrouwbare dakdekker. Het is namelijk erg ingewikkeld om een oud dak te restaureren. U loopt bijvoorbeeld al snel het risico dat u het oorspronkelijke materiaal beschadigt. Bovendien is het erg lastig om geschikt vervangingsmateriaal te vinden. Een dakdekker heeft daarentegen de vakkennis om een dak veilig en nauwkeurig te restaureren.

Hoe gaat een dakdekker te werk?

Een dakdekker begint de restauratieklus met het inspecteren van het dak. Hij ontdekt op die manier hoe erg de dakbedekking beschadigd is, in hoeverre er nieuw materiaal aangeschaft moet worden, en of het mogelijk is om de oorspronkelijke dakbedekking te laten liggen. Met de inspectie slaat de dakdekker twee vliegen in één klap: hij komt er namelijk ook achter of er lekkageplekken aanwezig zijn die (snel) gerepareerd moeten worden.

De dakdekker stelt vervolgens, in overleg met u, een plan van aanpak aan voor de restauratie. Kan de oorspronkelijke dakbedekking opgeknapt en behouden worden, of moet deze vervangen worden? Het antwoord op deze vraag verschilt per huis en is sterk afhankelijk van de staat van uw dak. In ieder geval zal er één belangrijk element in de restauratie te pas komen: dakcoating. Met dakcoating zorgt de dakdekker ervoor dat uw (oude of nieuwe) dakbedekking bestand is tegen de weersinvloeden en weer jaren meekan.

Monumentale panden

Het restaureren van het dak van een monumentaal pand is ingewikkelder dan het restaureren van een oud dak. U moet hiervoor namelijk gespecialiseerde dakwerkers inschakelen en in veel gevallen komt er ook een architect aan te pas. Bovendien heeft u een vergunning nodig en moet de restauratie goedgekeurd worden door de gemeente.

Dakdekker nodig?

Zoekt u een betrouwbare en vakkundige dakdekker om uw dak te restaureren? Dan bent u bij DakPro aan het juiste adres! Via DakPro kunt u namelijk makkelijk en snel een lokale vakman inschakelen om uw dak te restaureren. Selecteer uw plaatsnaam op deze pagina en kom direct in contact met een expert bij u in de buurt!

Vind een dakdekker in uw regio.