Een mansardedak, wat ook wel mansartdak of Franse kap genoemd wordt, heeft een unieke vorm. De meeste schuine daken lopen geleidelijk schuin omhoog naar de nok toe. Bij een mansardedak is het onderste deel van het dakvlak echter veel steiler, dan het bovenste stuk. Het zorgt voor een knik in het dakvlak, welke dit type dak kenmerkt. Niet voor niets noemt men een mansardedak ook wel een gebroken dak. De knik in het dakvlak bevindt zich niet altijd op de helft. Het onderste deel is vaak langer, dan de bovenste zijde. Op deze pagina leest u meer over het mansardedak.

Wat is een mansardedak?

Zoals reeds beschreven werd, heeft een mansardedak een heel opvallend uiterlijk. Dit type dak wordt voornamelijk gebruikt op woningen met een landelijke stijl. Zo komt u de daken onder meer tegen in kleinere plaatsen op het platteland. Dit is echter niet de enige plek waar u het mansardedak tegenkomt. Zo wordt het dak ook gebruikt op woningen waar men een prestigieuze stijl nastreeft. Een combinatie van allebei leidt ertoe, dat u het dak het vaakst op grote landhuizen ziet.

Tegenwoordig wordt het mansardedak niet heel veel meer gekozen. Een woning met een landelijke stijl kan immers ook voorzien worden van een rieten dakbedekking. Daarbij worden dakpannen in tal van verschillende uitvoeringen aangeboden. Ook een zinken dakbedekking kan interessant zijn, wanneer de stijl van een mansardedak u aanspreekt. Het populairst was het mansardedak in de 19e eeuw. In de jaren ’90 kwam het dak weer op, maar dat zette niet volledig door.

Waarvoor wordt een mansardedak gebruikt?

Het gebruik van een mansardedak levert verschillende voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan het feit, dat de steile onderkant hiervan extra ruimte creëert op bijvoorbeeld een zolder of vliering. Zeker in kleinere woningen biedt dit een groot voordeel! Het maakt dat het niet altijd nodig is om voor een dakkapel te kiezen, wanneer u de bovenste verdieping als slaap- of werkkamer wilt gaan gebruiken. Tegelijkertijd is het iets lastiger om de bovenste verdieping van uw woning van bijvoorbeeld knieschotten te voorzien. Iets wat bij een regulier schuin dak doorgaans wel mogelijk is.

Naast het feit dat een mansardedak van zichzelf al voor meer ruimte zorgt, valt dit type dak goed te combineren met een dakkapel. Een dakkapel vergroot de ruimte en zorgt daarbij voor meer licht. Voordeel van een dakkapel ten opzichte van bijvoorbeeld een uitbouw, is dat een dakkapel relatief goedkoop is. Daarbij kan een dakkapel in een of twee dagen geplaatst worden.

Het mansardedak afwerken met elk type dakbedekking

Ook niet onbelangrijk: een mansardedak kan met ieder type dakbedekking worden afgewerkt. Zo kunt u het dak volledig op uw wensen en bij uw persoonlijke stijl aan laten sluiten. Van de verschillende soorten dakbedekking zijn met name de keramische dakpannen en een zinken dakbedekking interessante opties bij een mansardedak. Voordeel van deze soorten dakbedekking is ze dat bijzonder duurzaam zijn en al snel 90 tot 100 jaar meegaan. Andere soorten dakbedekking die gekozen kunnen worden zijn een traditionele rieten dakbedekking en bitumen leien. Nadeel van deze soorten dakbedekking is de levensduur die vaak niet langer dan 30 tot 35 jaar is.

Het goedkoopst is een afwerking van het mansardedak met betonnen dakpannen. De betonnen dakpannen gaan gemiddeld zo’n 30 jaar mee. Voorzie de betonnen dakpannen altijd van een coating, zodat deze goed beschermd zijn tegen de diverse weersomstandigheden en daarbij langer mee zullen gaan.

Hoe ziet de binnenkant eruit?

In de basis ziet een mansardedak er aan de binnenzijde niet heel anders uit, dan een regulier schuin of plat dak. Iets wat kenmerkend is voor de afwerking aan de binnenkant van een mansardedak is een lambrisering. Bij de verschillende soorten daken is het belangrijk om de binnenzijde goed te isoleren. Op deze manier voorkomt u dat onnodig veel warme lucht uw woning via het dak verlaat. De energiekosten dalen op deze manier. Er zijn drie manieren waarop u een mansardedak zou kunnen laten isoleren. Dit kan aan de binnenzijde, aan de buitenzijde en via de zoldervloer. Nadeel aan die laatste optie is dat de warme lucht die op de zolderkamer wordt opgewarmd alsnog makkelijk uit uw woning stroomt.

Voorbeelden van gebouwen met een mansardedak

Zoals eerder beschreven werd, ziet u het mansardedak voornamelijk terugkeren op grote landhuizen. Ook bij panden die een prestigieuze stijl nastreven werd in de 19e eeuw gekozen voor zo’n mansardedak. Dit ziet u onder meer terug in een aantal bekende bouwwerken binnen Europa. Een van de bekendste voorbeelden hiervan is het Kasteel van Versailles, dat overigens al voor de 19e eeuw gebouwd werd. Naast het Kasteel van Versailles zijn er diverse andere gebouwen in Frankrijk die een mansardedak hebben. Met name in hoofdstad Parijs.

Ook het Abdij van Rommersdorf in Neuwied en bijvoorbeeld de kerk van Mjällby zijn ontworpen met een mansardedak. Binnen Nederland heeft onder meer de Dorpskerk van ’s-Gravenzande een gebroken dak, evenals de lage nieuwbouw in Amerongen. Naast de lage nieuwbouw in Amerongen kent ook Roermond een straat waar de huizen voorzien zijn van zo’n mansardedak. U vindt deze huizen aan de Koningin Regentesselaan.

Wat zijn ongeveer de kosten voor het plaatsen van een mansardedak?

De kosten voor het plaatsen van dit type dak zijn sterk afhankelijk van het formaat hiervan en de gekozen dakbedekking. In de basis zijn de kosten te vergelijken met die van een regulier schuin dak. Daar worden immers dezelfde soorten dakbedekking aangeboden. Zoals eerder aangehaald is een zinken dakbedekking of dakbedekking van natuurleien relatief duur. Daar waar een dak met betonnen dakpannen of keramische dakpannen relatief goedkoop is.

Laat u adviseren door een dakdekker, om een beter beeld te krijgen van de kosten voor het plaatsen.

Vind een dakdekker in uw regio.