Het aantal daken waarin asbest verwerkt zit, is de afgelopen jaren steeds verder afgenomen in Nederland. Een goed teken, want asbest kan een gevaar vormen voor uw gezondheid, die van gezinsleden en van uw buren! Wanneer u momenteel nog een dak heeft waarin asbestplaten verwerkt zijn, zit u mogelijk met vragen. Moet ik mijn asbest dak vervangen in de komende jaren? Wat is de beste aanpak om het dak te vernieuwen? Kan ik hier zelf een begin aan maken? Enzovoorts. In dit artikel probeert onze dakdekker u antwoord te geven op dergelijke vragen.

Moet ik verplicht mijn asbest dak vervangen?

Momenteel is het niet verplicht om een asbest dak te vervangen. Dit komt onder meer door het feit dat het asbest niet per definitie gevaarlijk hoeft te zijn. Op een goed onderhouden dak zullen de asbestvezels niet snel loslaten. Juist deze vezels zijn gevaarlijk! De vezels komen vrij bij beschadigingen aan de dakbedekking, door slijtage aan de dakbedekking, enzovoorts. Denk ook aan takken die in de herfst over het dak kunnen schuren tijdens een storm. Houd er rekening mee, dat een asbest dak over het algemeen niet langer meegaat dan 30 jaar. Wanneer uw dak een dergelijke leeftijd bereikt, is het verstandig deze te laten vervangen. U bent zelf verantwoordelijk voor uw dak met asbestplaten.

Een asbest dak vervangen is niet alleen aan te raden vanuit gezondheidsoverwegingen, maar bijvoorbeeld ook om uw woning op termijn makkelijker te kunnen verkopen. Kopers zullen niet staan te springen om een woning, waarvan het dak de komende jaren vervangen moet worden.

Hoe weet ik zeker dat er asbest in mijn dak zit?

Voordat u het vervangen van uw dak en dakbedekking overweegt, wilt u zeker weten dat er asbest in uw dak zit. Er zijn verschillende kenmerken, waaraan u de asbestplaten kunt herkennen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de markering van uw golfplaten of leien. In modellen waar geen asbest zit vindt u een ‘N’ of ‘NT’. Bij platen met asbest ziet u die markering niet staan. Daarbij zullen golfplaten en leien die na 1 juli 1993 geplaatst zijn geen asbest bevatten. Sinds dat moment is het niet meer toegestaan om asbest te gebruiken in daken. Een derde factor is het formaat van de leien. Kleine modellen van 40 bij 20 centimeter of 40 bij 24 centimeter bevatten in de meeste gevallen asbest. Grotere leien zijn asbestvrij.

Hoe verwijder ik mijn asbest dak?

Een asbest dak vervangen kunt u zelf doen, maar u kunt hier ook een specialist voor inschakelen. Zo loopt u zelf geen gezondheidsrisico, mits het bedrijf dat u inschakelt op professionele wijze te werk gaat.

Stap 1: Start met inventariseren

Start met een inventarisatie van de staat van het asbest en de hoeveelheid hiervan. Wanneer deze ernstig beschadigd zijn, kan het verstandig zijn een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Een asbestinventarisatie mag u niet zelf uitvoeren. U heeft hier de hulp van een gecertificeerd bedrijf voor nodig. De overheid laat u vrij in het kiezen van zo’n bedrijf bij u in de buurt. Na afloop van een asbestinventarisatie ontvangt u een rapport.

Stap 2: Indienen van een sloopmelding aan de gemeente

Dien een sloopmelding in bij uw gemeente, waarin u aangeeft dat u een asbest dak gaat verwijderen. U dient het rapport dat u bij de asbestinventarisatie ontvangen heeft aan deze sloopmelding toe te voegen. Het indienen van zo’n melding is verplicht.

Stap 3: Raadpleeg een specialist

In de meeste gevallen vertelt de gemeente u waar u het verwijderde asbest kunt storten. Ook worden er vanuit de gemeente richtlijnen meegegeven over de wijze waarop het asbest veilig van uw dak verwijderd kan worden. Laat asbest nooit onbeheerd op een openbare plek liggen, maar raadpleeg altijd uw gemeente of een specialist.

Stap 4: Voer een eindcontrole uit

Laat een eindcontrole uitvoeren. Ook hier kunt u een specialist voor inschakelen. Bij de eindcontrole wordt gekeken of het asbest correct verwijderd is en of u aan de slag kunt gaan met het plaatsen van een nieuw dak.

Stap 5: Melding maken bij de gemeente

Op de eerste werkdag na het afronden van uw werkzaamheden dient u hiervan melding te maken bij de gemeente. Eventueel kan de ingeschakelde saneerder dit voor u doen.

Er komt vaak veel meer bij een asbest dak verwijderen kijken, dan men op voorhand verwacht. Het is om deze reden sterk aan te raden om voor de hulp van een gespecialiseerd bedrijf te kiezen. Op deze manier verzekert u zichzelf van een professioneel verwijderd asbest dak, wat de kans op gezondheidsklachten aanzienlijk verkleint. Daarbij heeft u geen omkijken meer naar het afvoeren van de asbesthoudende golfplaten. De partij die de klus voor u uitvoert neemt deze taak normaliter op zich. Ook kan deze partij direct een eindcontrole voor u uitvoeren.

Een nieuw dak plaatsen

Bij de keuze voor een nieuw dak heeft u verschillende mogelijkheden. Vaak zijn de mogelijkheden sterk afhankelijk van het type dak dat u kiest: een plat of schuin dak. Een plat dak wordt vaak voorzien van een bitumen dakbedekking. Dit is een relatief goedkope optie en daarbij zeer duurzaam. Naast een bitumen dakbedekking kan ook een groen dak het overwegen waard zijn. Voordeel van een groen dak is het feit, dat dit uw isolatiewaarde verbetert. Ten opzichte van een bitumen dakbedekking is een groen dak een relatief dure optie. Andere opties voor een plat dak zijn onder meer PVC, EPDM en zink.

Schuine daken worden voornamelijk voorzien van dakpannen. Wanneer u voor dakpannen kiest heeft u de keuze uit vlakke en holle dakpannen. Onze dakdekkers raden aan altijd voor een dakpan met coating te kiezen, of voor een dakpan die geïmpregneerd is. Het maakt dat de dakpannen een lange tijd mooi blijven. Naast een dakbedekking met dakpannen kan ook een rieten dakbedekking een optie zijn. Riet is een dure optie en daarbij niet duurzaam. Het materiaal gaat minder lang mee dan de dakpannen. Bij een schuin dak zou u ook kunnen kiezen voor leien, aluminium, koper en zink. Zink is van deze soorten dakbedekking de meest duurzame oplossing.

Laat u adviseren door een dakdekker van Dakpro! Onze dakdekkers hebben een ruime ervaring in het plaatsen van een nieuw dak. Zo bent u verzekerd van een professionele uitvoering, waarmee de kans op bijvoorbeeld lekkages zeer klein is.

 

 

 

 

 

 

 

Vind een dakdekker in uw regio.

Vind een dakdekker in uw regio.