Een groot deel van de woningen in ons land heeft een hellend dak. Aangezien dit dak schuin loopt, heeft u op de bovenste verdieping van uw woning minder ruimte dan een verdieping lager. Daarnaast bemoeilijkt een hellend dak u in het plaatsen van meubels op de zolder. Wilt u meer ruimte op zolder? Dan kunt u ervoor kiezen een dakkapel te plaatsen. Op deze manier ontstaat er meer ruimte en komt er ook nog eens meer licht naar binnen. Het plaatsen van een dakkapel kan echter niet zonder slag of stoot. Zo moet u bijvoorbeeld diverse vergunningen hebben om er eentje te plaatsen. Maar welke vergunningen voor een dakkapel zijn er nodig? Dat leggen wij u in onderstaande tekst uit.

Heeft u een vergunningen voor een dakkapel nodig of niet?

Er heerst nogal wat onduidelijkheid over het al dan niet aanvragen van een vergunning voor een dakkapel. Het verschilt namelijk per situatie.

Wanneer is er geen vergunning nodig?

U mag zonder vergunning een dakkapel plaatsen als de situatie aan alle van onderstaande voorwaarden voldoet (bron: rijksoverheid):

  • De dakkapel komt aan de achterkant van uw woning of aan de zijkant. Komt de dakkapel op de zijkant dan gelden er extra voorwaarden om zonder vergunning een dakkapel te plaatsen. De dakkapel mag dan niet gericht zijn naar de openbare ruimte zoals een weg of park.
  • De dakkapel heeft een plat dak.
  • De dakkapel mag niet hoger zijn dan 1,75m.
  • De voet van de dakkapel komt tussen de 0,5m en de 1m van de dakvoet te liggen.
  • Er blijft minstens 0,5m over tussen de top van de dakkapel en de nok van uw dak.
  • De zijkanten van de dakkapel blijven meer dan 0,5m van de zijkant van uw dak af.
  • De dakkapel mag niet op een vakantiewoning of tijdelijke woning geplaatst worden.
  • Woont u in een monument of beschermd stadsgezicht dan gelden er mogelijk extra regels.

Voldoet uw situatie niet aan een of meer van deze punten dan moet u een vergunning aanvragen bij uw gemeente. Het gaat hierbij om de omgevingsvergunning. Kijk hiervoor op de website van de gemeente waar u woont.

Wanneer is er wel een vergunning nodig?

  • Als uw dakkapel niet voldoet aan een of meer van de bovenstaande punten.
  • De dakkapel komt aan de voorzijde van uw woning.
  • Als u in een beschermd stadsgezicht woont.
  • Als u in een monument woont.

Let daarnaast ook op het bestemmingsplan (vraag dit na bij uw gemeente), soms staat dit plan geen dakkappellen toe.

Let op: de omgevingsvergunning is vaak niet gratis, de gemeente brengt kosten in rekening. Dit gaat vaak om honderden euros.

Houd rekening met de buren

Daarnaast moet u bij het plaatsen van een dakkapel rekening houden met de buren. De dakkapel mag geen onredelijke inkijk bieden in de tuin of woning van de buren. Daarom mag de dakkapel niet te dicht op de erfgrens geplaatst worden. Overleg van te voren met uw buren, zij kunnen een bezwaar indienen als u een vergunning aanvraagt. Een overzicht van de regels kunt u vinden in het burgerlijk wetboek (burenrecht).

Vraag een dakdekker van DakPro om advies

dakkapel vergunningBent u niet thuis in de wereld van vergunningen? Dan is het ongetwijfeld lastig om alles goed te regelen. Uiteraard wilt u niet dat er straks iets verkeerd gaat of niet goed geregeld is. Daarom doet u een beroep op een dakdekker voor een vergunning voor een dakkapel. Een dakdekker kan namelijk bij u langskomen om de situatie te bekijken. Hij hoort uw wensen aan en adviseert u vervolgens over de vergunning. Op deze manier weet u zeker dat u straks geen vergunning vergeet aan te vragen of een verkeerde vergunning aanvraagt.

Veelgestelde vragen

Om zonder vergunning (let op, er gelden nog meer eisen) een dakkapel te plaatsen mag deze maximaal 1,75m hoog zijn.

In sommige gevallen heeft u geen vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel. Lees u goed in over het aanvragen van een omgevingsvergunning. Plaatst u namelijk zonder vergunning een dakkapel dan riskeert u een hoge boete. Ook zult u vaak de dakkapel weer moeten afbreken.

Dit bedrag verschilt per gemeente. Zoek vooraf op wat de kosten zijn in uw gemeente, dit bedrag kan namelijk erg hoog zijn. U moet denken aan minstens enkele honderden euro’s.

Vind een dakdekker in uw regio.