Wat is steenwol?
Steenwol, ook wel bekend als rotswol, is een isolatiemateriaal dat u kunt gebruiken om uw dak, gevel, vloer en muren te isoleren. Steenwol is geliefd om zijn veelzijdige kwaliteiten: het is geluidswerend, brandwerend en koubestendig. Steenwol wordt doorgaans in twee varianten verkocht: platen en rollen.
Steenwol is ook een erg duurzaam materiaal. Het is volledig recyclebaar en bespaart door zijn isolerende eigenschappen veel energie. Een stuk lagere energierekening, dus!
Wat kost steenwol?
Vergeleken met andere isolatiematerialen is steenwol erg voordelig. De prijs van steenwolisolatie is afhankelijk van de dikte, het merk, en het type steenwol (platen of rollen). Gemiddeld kost een vierkante meter steenwol tussen de 5 en 20 euro. Steenwol is daarom een uitstekend materiaal om uw huis goedkoop te isoleren.
Is steenwol een goed isolatiemateriaal?
Ja, steenwol is een uitstekend materiaal voor isolatie. Het houdt kou en warmte buiten, weert geluid af en is brandveilig.
Welke isolatiewaarde heeft steenwol?
Vergeleken met andere isolatiematerialen heeft steenwol een hoge isolatiewaarde. De isolatiewaarde van steenwol wordt op verschillende manieren uitgedrukt. Hieronder zullen op elk daarvan kort ingaan.
1. Steenwol-isolatie: de rd-waarde
De zogenaamde rd-waarde (m2K/w) drukt de warmteweerstand van een materiaal uit. Hoe hoger de rd-waarde, hoe beter de warmteweerstand van het materiaal.
De rd-waarde van steenwol kunt u op de verpakking vinden en ligt doorgaans tussen de 0,85-5,1 m2K/W. De warmteweerstand van steenwol is afhankelijk van de dikte ervan; dikkere steenwol heeft dus vaak een hogere rd-waarde.
2. Steenwol-isolatie: de lambda-waarde
De lambda-waarde (W/mK) geeft de warmtegeleiding van een materiaal aan. De gemiddelde lambda-waard e van steenwol-isolatie is ongeveer 0,037 (W/m∙K). Bij de lambda-waarde is de regel: hoe lager, hoe beter. Ook hier scoort steenwol dus erg goed.
Tabel: de warmtegeleiding (lambda-waarde) van isolatiematerialen
Materiaal | Lambda-waarde (λ) [W/mK) |
PIR (polysiocyanuraathardschuim) | 0,021 – 0,026 |
XPS (geëxtrudeerd polystyreen) | 0,028 – 0,038 |
Kurk | 0,038 – 0,042 |
Glaswol | 0,031 – 0,044 |
Steenwol | 0,031 – 0,044 |
EPS (geëxtrudeerd polystyreen) | 0,031 – 0,045 |
Cellenglas | 0,036 – 0,058 |
Wat zijn de nadelen van steenwol?
Het belangrijkste nadeel van steenwol-isolatie is dat het vezels bevat die irriterend zijn voor de ogen, huid en luchtwegen. Deze vezels komen los wanneer u met steenwol werkt, bijvoorbeeld bij het zagen ervan.
Gaat u met steenwol-isolatie werken? Dan raden we u aan om daarbij degelijke veiligheidskleding te dragen, zoals een beschermende overall, bril, handschoenen en een mondmasker.
Heeft u ondanks uw beschermende outfit toch last van een geïrriteerde huid? Spoel dan met koud water de vezels van uw huid.
Steenwol of glaswol: de verschillen
Glaswol is een ander bekend isolatiemateriaal, maar het verschilt in een aantal opzichten van steenwol-isolatie. Evenals steenwol is glaswol volledig recyclebaar. Bovendien hebben de materialen dezelfde isolatiewaarde.
Steenwol is in het algemeen beter voor geluidsisolatie. Het heeft ook een langere levensduur: 75 jaar vergeleken met de 55 jaar van glaswol. Steenwol is ook vochtbestendig, terwijl glaswol dat niet is.
Glaswol is in het algemeen iets goedkoper dan steenwol. Ook is glaswol veel flexibeler. Om uw huis te isoleren zijn steenwol en glaswol kortom allebei goede keuzes!
Is steenwol-isolatie milieuvriendelijk?
Ja, steenwol is een erg milieuvriendelijk materiaal. Het is volledig recyclebaar en wordt gemaakt van onuitputtelijke bestanddelen.
Daarnaast is een huis dat met steenwol geïsoleerd is extra warmtebestendig. Dat betekent dus minder stoken of een lager elektriciteits- of gasverbruik.
Is steenwol brandveilig?
Ja, steenwol is een extreem brandwerend materiaal. Het is gecertificeerd met een Euro-brandklasse van A1, wat betekent dat het onbrandbaar is. Steenwol is bestand tegen branden met een temperatuur tot 1100°C en draagt daardoor bij aan branduitbreiding.
Werkt steenwol-isolatie goed tegen muizen?
Ja, steenwol is een goed materiaal om muizen te weren; het garandeert echter niet dat u nooit last krijgt van muizen.
Hoewel muizen niet zo snel door steenwol-isolatie zullen knagen, kunnen ze nog steeds binnenkomen door gaten en spleetjes in de muren en fundering. Steenwol is dus wel uitermate geschikt om dat soort openingen op te vullen.
Steenwol-isolatie: vakman nodig?
Wilt u uw huis isoleren, maar bent u zelf niet zo’n klusser? Dan bent u bij DakPro aan het goede adres. Via DakPro kunt u namelijk makkelijk en snel een vakman bij u in de buurt bereiken om uw steenwol-isolatie aan te brengen.
Vul hier uw plaatsnaam in en vind een vakman bij u in de buurt!