Om ervoor te zorgen dat de warmte op koude dagen niet snel uit uw woning trekt, is goed isolerende dakbedekking van groot belang. Door uw dak goed te isoleren, blijft de warmte namelijk langer hangen. Niet alleen is de temperatuur hierdoor aangenamer, maar u bespaart ook nog eens behoorlijk wat geld op uw energierekening. Om uw woning zo goed mogelijk te isoleren, is goede dakisolatie dus belangrijk. Maar welk type dakbedekking isoleert eigenlijk het beste? Wij gaan eerst voor u de isolatiewaarde van verschillende soorten dakbedekking uiteenzetten. Daarna de opties voor een plat en hellend dak.

De isolatiewaarde van dakpannen

Het merendeel van de Nederlandse huizen heeft dakpannen als dakbedekking. Dit is de goedkoopste manier van dakbedekking en de pannen zijn in veel verschillende kleuren, soorten en maten verkrijgbaar. De isolatiewaarde van dakpannen is echter behoorlijk laag. Alleen in combinatie met het juiste isolatiemateriaal ontstaat een degelijke isolatie van uw woning.

Isolatiewaarde rieten dak

De isolatiewaarde van een rieten dak

In tegenstelling tot dakpannen isoleert riet zeer goed. Het is weliswaar duurder, maar op de lange termijn betaalt dit zich zeker terug. De stookkosten liggen namelijk lager, waardoor de energierekening daalt. Bij riet is het niet noodzakelijk om extra isolatiemateriaal te plaatsen, maar dit verhoogt wel de isolatiewaarde. Met isolatiemateriaal kunt u dus nog meer besparen op de stookkosten.

De isolatiewaarde van een EPDM-dakbedekking

De meeste platte daken in Nederland worden tegenwoordig voorzien van EPDM als dakbedekking. Dit is gemaakt uit rubber en gaat heel lang mee. Daarbij komt dat het onderhoudsvriendelijk is. Nadeel van EPDM is dat de isolatiewaarde behoorlijk laag ligt. Ook bij dit type dakbedekking is het mogelijk om de isolatiewaarde te verhogen met behulp van isolatieplaten.

Samenvattend kunnen we dus het volgende concluderen:

Voordelen Nadelen
Dakpannen Goedkope dakbedekking
Veel verschillende kleuren, soorten en maten verkrijgbaar
Lage isolatiewaarde*
Riet Hoge isolatiewaarde
Lage stookkosten
Duurdere dakbedekking
EPDM Lange levensduur
Onderhoudsvriendelijk
Lage isolatiewaarde*

* In combinatie met isolatiemateriaal stijgt de isolatiewaarde

Hieronder wordt duidelijk gemaakt wat voor dakbedekking u kiest voor zowel een plat als een hellend dak.

De dakbedekking die u kunt kiezen voor een hellend dak

Veel Nederlanders kiezen ervoor om hun woning te voorzien van dakpannen. Een goedkope oplossing, maar dakpannen alleen hebben een zeer lage isolatiewaarde. Daarom wordt een dak aan de binnenkant dan ook vaak bedekt met isolatiemateriaal. Door deze twee materialen te combineren, ontstaat vaak een goede isolatie. Naast dakpannen kunt u er ook voor kiezen om uw dak te bedekken met riet. Riet heeft een hoge isolatiewaarde. Bij een rieten dakbedekking is het vaak niet noodzakelijk om extra dakisolatie aan te brengen. Dit kunt u echter wel doen wanneer u uw woning nog beter wilt isoleren.

isolatie dakbedekking

De dakbedekking die u kunt kiezen voor een plat dak

Voor het bedekken van een plat dak zijn veel verschillende mogelijkheden. Zo kunt u onder andere kiezen voor PVC, bitumen of EPDM. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor EPDM. Dit is bijzonder onderhoudsvriendelijk, waardoor u er niet vaak naar om hoeft te kijken. De isolatiewaarde van EPDM is niet al te hoog, maar dat geldt ook voor PVC en bitumen. Om er toch voor te zorgen dat een plat dak goed geïsoleerd is, kunt u ervoor kiezen om aan de onderkant van het dak isolatiemateriaal te plaatsen.

Een dakdekker inschakelen om uw dak beter te isoleren

Wilt u uw dak beter isoleren? Dan kunt u ook een dakdekker inschakelen. Deze kan u precies vertellen wat de verschillende mogelijkheden voor wat betreft dakbedekking zijn en welk type dakbedekking het beste isoleert. Indien u een keuze heeft gemaakt voor een bepaald type dakbedekking, kan de dakdekker deze bedekking tevens voor u plaatsen. Zo weet u niet alleen zeker dat uw woning goed geïsoleerd is, maar wordt het materiaal ook nog eens op de juiste wijze bevestigd.

Vind een dakdekker in uw regio.