Verschillende soorten isolatiematerialen helpen de isolatiewaarde van uw woning te verbeteren. Op deze wijze stroomt er minder warme lucht naar buiten, wat u merkt in uw energieverbruik. Welk isolatiemateriaal is het meest geschikt voor de klus die u binnenkort uitvoert? Waarop moet u letten bij het bepalen van het meest geschikte isolatiemateriaal? In dit artikel vertelt onze dakdekker u hier meer over.
Waar let ik op bij het kiezen van de beste isolatiematerialen?
Het is sterk afhankelijk van de klus die u uitvoert, welk isolatiemateriaal hier het meest geschikt voor is. Er bestaat isolatiemateriaal voor uw vloer, voor onder het dak en bijvoorbeeld voor het isoleren van de gevel. Daarbij bestaat er muurisolatie en plafondisolatie. Een factor om rekening mee te houden is onder meer de functie van het isolatiemateriaal. Gebruikt u het isolatiemateriaal in de muur om warme lucht binnen uw woning te houden? Zet u het isolatiemateriaal in om geluidshinder vanaf de eerste etage te verminderen? Enzovoorts.
Verschillende soorten isolatiemateriaal
Isolatiemateriaal wordt niet alleen voor verschillende doeleinden gebruikt, maar is ook verkrijgbaar in verschillende soorten. Denk bijvoorbeeld aan een klassiek isolatiemateriaal als glaswol, steenwol of bijvoorbeeld EPS. Onderstaand vindt u een handige tabel, waarin de verschillende isolatiematerialen worden toegelicht. Het helpt u een weloverwogen keuze te maken, wanneer u aan de slag gaat met een klus waarbij u isolatiematerialen nodig heeft.
In de basis maakt men onderscheid tussen drie groepen materialen, namelijk: minerale isolatie, kunststof isolatie en natuurlijke isolatie. Er zijn een aantal isolatiematerialen die buiten deze categorieën vallen.
Minerale isolatie voor gebouwen
- Steenwol
- Glaswol
- Perliet
- Vacuüm silicium
- Vermiculiet
- Cellualair glas
- Aerogelvlokken
- Geëxpandeerde klei (bekend als kleikorrels voor plantenbakken)
Van deze isolatiematerialen zijn met name steen- en glaswol populair. Ze worden aangeboden als platen en zijn hierdoor relatief makkelijk te monteren. Naast steen- en glaswol worden ook diverse andere isolatiematerialen aangeboden in de vorm van platen. Ook vermiculiet kan interessant zijn voor woningen, daar dit materiaal een brandwerende werking heeft.
Kunststof isolatie voor uw huis
- PF
- XPS
- EPS
- PUR
- PIR
- UF
Wanneer u achter de knieschotten op zolder kijkt, kunt u bijna niet aan PUR ontkomen. Het wordt veelal gebruikt om naden af te dichten, om te voorkomen dat warme lucht via deze naden uit uw woning stroomt. Net als PIR heeft PUR een hoge isolatiewaarde. Ook EPS wordt regelmatig ingezet, daar dit vaak niets meer is dan piepschuim.
Natuurlijke isolatie voor panden
- Schapenwol
- Vlaswol
- Cellulosevezel
- Hennepvezel
- Geëxpandeerd kurk
- Katoen
- Houtwol
- Kokos
Bij natuurlijke isolatie denkt u mogelijk een milieubewuste keuze te maken. Dit is echter niet per definitie waar! Wist u bijvoorbeeld dat het gebruik van schapenwol, vlaswol en kurk voor de isolatie van uw woning helemaal niet zo goed zijn voor het milieu? Veel van deze natuurlijke isolatiematerialen, zoals vlaswol, katoen, houtwol en hennepvezel worden geleverd als platen.
Welke isolatiemateriaal is het meest geschikt voor welke toepassing?
Voor een goed overzicht van het meest geschikte isolatiemateriaal voor uw klus, maken we onderscheid tussen vier toepassingen: dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en houtskeletbouw isolatie. U kunt nagenoeg iedere klus onder een van deze categorieën scharen.
Dakisolatie
Voor het isoleren van uw dak wordt veelal gekozen voor PIR, als isolerend materiaal. Deze platen zijn eenvoudig aan te brengen aan de onderzijde van het dak. Ook EPS en bijvoorbeeld polyisocyanuraatschuim worden regelmatig ingezet bij de isolatie van een dak.
Muurisolatie
Net als het dak, wordt ook een muur in veel gevallen geïsoleerd met PIR. Naast PIR zijn ook vlaswol en bijvoorbeeld glaswol geschikte materialen voor het verbeteren van de isolatie van uw wanden.
Vloerisolatie
Een vloer wordt vaak geïsoleerd middels EPS. Tegenwoordig is het ook steeds populairder om schuimbeton te gebruiken. Handig, wanneer u voor een nieuwe vloer kiest en hier eerst een thermovloer onder aan wilt brengen.
Houtskeletbouw isolatie
Bij het plaatsen van een tussenmuur of de bouw van een geheel nieuwe woning kan PIR een geschikt isolatiemateriaal zijn. De isolerende platen kunnen eenvoudig tussen twee gipsplaten worden gemonteerd. Ook glaswol wordt veel gebruikt bij houtskeletbouw isolatie.
De meest geschikte isolatiematerialen om een dak te isoleren
Reeds werden een aantal voorbeelden genoemd van materialen om een dak te isoleren, namelijk: PIR, EPS en polyisocyanuraatschuim. Er zijn echter meer mogelijkheden, wanneer u de isolatie onder uw dakbedekking wilt verbeteren. Daarbij zou u ook naar de dakbedekking zelf kunnen kijken. Kies bijvoorbeeld voor een groen dak, waarbij de wortels van de grassen en mossen op uw dak de warmte vasthouden. Tevens zorgt een groen dak voor het koel houden van de woning in de zomermaanden.
Naast de mogelijkheid om zowel de binnen- als de buitenzijde van het dak te isoleren, kunt u ook kijken naar het verschil tussen een plat en schuin dak. Waar een plat dak vaak geïsoleerd wordt met EPS platen, kiest men bij een schuin dak voor PIR of PUR. Platte daken worden vaak geïsoleerd met een laag van minimaal 12 centimeter aan isolatiemateriaal. Bij schuine daken is die laag iets minder dik: 9 tot 11 centimeter in veel gevallen. U doet er verstandig aan een dakdekker met u mee te laten kijken, wanneer u een verbetering van de isolatie onder uw dakbedekking overweegt. De dakdekker kan de voor- en nadelen van verschillende isolatiematerialen voor u op een rijtje zetten.
Isolatiematerialen en het milieu
Reeds las u al, dat vaak verondersteld wordt dat natuurlijke isolatiematerialen de beste keuze zijn voor het milieu. Dit is echter niet waar! Het gebruik van schapenwol en bijvoorbeeld kurk als isolatiemateriaal is zelfs relatief slecht. De mate waarin het milieu belast wordt bepaalt u niet alleen aan de hand van het soort isolatiemateriaal. Let ook op de duurzaamheid hiervan. Natuurlijke isolatiematerialen zult u sneller moeten vervangen dan sommige minerale isolatiematerialen. Het maakt dat de minerale varianten soms een betere keuze zijn met het oog op de belasting van het milieu. Daarbij wordt het milieu bij de productie van natuurlijke materialen vaak zwaarder belast dan bij de productie van een mineraal isolatiemateriaal.
Uw dak van een verbeterde isolatie voorzien
Nu u een beter beeld heeft van de mogelijkheden die u heeft bij het verbeteren van de isolatiewaarde van uw woning, is het tijd om aan de slag te gaan. Onderstaand treft u de meest geschikte isolatiematerialen voor het isoleren van uw dak. Ze werden eerder op de pagina al kort geïntroduceerd en onderstaand verder toegelicht. Het is raadzaam een dakdekker van DakPro in te schakelen, wanneer u het verbeteren van de isolatie onder uw dak overweegt. Een dakdekker kan u van persoonlijk advies zien, wat in iedere situatie anders zal zijn.
EPS platen voor een plat dak
EPS platen zijn doorgaans van een betere kwaliteit dan veel andere isolatiematerialen voor een plat dak. Het maakt EPS tot een van de populairste opties bij het verbeteren van de isolatie onder uw dak. U kent EPS wellicht beter als piepschuim! Het materiaal is eenvoudig te bewerken, waardoor u aan een zaag voldoende heeft om de EPS platen in het juiste formaat te zagen voor de ruimte onder uw platte dak.
PIR voor een schuin dak
Ten opzichte van EPS heeft PIR een iets minder goede isolerende werking. Toch is PIR geschikter voor het isoleren van een schuin dak. PIR is ten opzichte van PUR een slimmere keuze, omdat PUR veel sneller brandt dan PIR. Het maakt dat PIR uw woning doorgaans iets veiliger maakt. Beide materialen hebben een goede isolatiewaarde.
PUR als alternatief voor PIR
Net als PIR is ook PUR een goed isolatiemateriaal voor het verbeteren van de isolatie van een schuin dak. In vergelijking met EPS heeft PUR een iets slechtere isolerende werking. Het is echter beter dan bijvoorbeeld vlasplaten of kurkplaten. Kies bij PUR altijd voor PUR zonder HFK’s. Zou u voor PUR met HFK’s kiezen, dan belast u het milieu onnodig zwaar.