Een prefab dakopbouw is een eenvoudige en relatief voordelige manier om extra woonruimte aan uw woning toe te voegen. Een prefab oplossing is een in de fabriek gemaakt construct dat op uw schuin of hellend dak geplaatst wordt. Door deze aanpak bespaart u op arbeids- en afwerkingskosten.
Het nemen van een prefab dakopbouw is een ingewikkelde klus. Veel mensen kunnen daardoor door de bomen het bos niet meer zien. In dit artikel leggen we u alles uit wat u moet weten over prefab dakopbouw.
Wat is een prefab dakopbouw?
Een prefab dakopbouw is een kant-en-klare woonruimte die op een dak geplaatst kan worden. Het woord ‘prefab’ staat voor geprefabriceerd, wat zoveel wil zeggen als dat het vooraf in een fabriek in elkaar gezet is. Althans, grote delen ervan worden vooraf in elkaar gezet: meestal moet alleen de buiten- en binnenkant kant licht afgewerkt worden, waardoor een dakdekker vlug klaar is met de plaatsing. De ruimte is dus al snel bewoonbaar.
De voor- en nadelen van een prefab dakopbouw
Maar waarom zou u eigenlijk voor een prefab dakopbouw kiezen, als een dakdekker ook een op maat gemaakte dakopbouw kan maken? We geven u een aantal van de voornaamste voordelen van een prefab-oplossing. Vervolgens bespreken we nog een aantal nadelen.
De voordelen van een prefab dakopbouw
Voorop staat natuurlijk dat een prefab dakopbouw een ideale oplossing is om eenvoudig extra woonruimte te creëren. U hoeft niet te verhuizen of te investeren in een duur bouwproject. Dit kan zeker handig zijn in een grote stad, waar (ruime) woningen schaars zijn.
Daarnaast is een prefab oplossing betrekkelijk voordelig. Het is dus een uitstekende optie als u met een beperkt budget werkt. U bent bijvoorbeeld minder geld kwijt aan arbeidskosten en kunt de afwerking van de binnenkant van het construct zelf aanpakken.
De nadelen van een prefab dakopbouw
Het voornaamste nadeel van een prefab oplossing is dat u een beperkt aantal mogelijkheden heeft. Doordat het construct in de fabriek wordt gemaakt, zijn er grenzen aan de beschikbare soorten, maten en kleuren. Als u een precies afgemeten dakopbouw wilt, kunt u dus beter niet voor een prefab variant kiezen.
Tot slot zitten zijn er beperkingen die afhankelijk zijn van het soort huis. Als u een plat dak heeft, is een prefab oplossing ideaal: u krijgt er namelijk aanzienlijk meer ruimte door. Heeft u een hellend dak? Dan geeft een prefab dakopbouw maar een beperkte hoeveelheid ruimte. Het wordt eerder een extra ruimte dan een extra verdieping.
Prefab dakopbouw op schuine daken
Als u een schuin/hellend dak heeft, verschijnt een prefab oplossing meestal in de vorm van een dakkapel. U plaatst in principe een extra kamer, een extra woonruimte op uw huis. Om een dakkapel te laten plaatsen, moet u in de meeste gevallen een vergunning aanvragen bij de gemeente. Om daar meer over te weten te komen, kunt u deze blog raadplegen.
Als u toch extra woonruimte nodig heeft, kan het verstandig zijn om een nokverhoging te overwegen.
Prefab dakopbouw op platte daken
Heeft u een plat dak? Dan kunt u met een prefab dakopbouw een extra verdieping aan uw woning toevoegen. Dat hoeft echter niet per se: er zijn ook prefab oplossingen die in andere vormen verschijnen. U kunt bijvoorbeeld een variant kiezen die een gedeeltelijk schuine afwerking heeft. Of een rechthoekige variant, die u extra veel ruimte geeft.
Bij beide opties is het belangrijk om rekening te houden met de fundering van het huis. Uw huis moet het toegevoegde construct namelijk kunnen dragen. U kunt hiervoor een architect, aannemer of dakdekker raadplegen. In sommige gevallen voert de fabrikant deze klus voor u uit.
Tips voor prefab dakopbouw
We sommen tot slot een aantal van de belangrijkste tips en overwegingen op:
- Hou er rekening mee dat een prefab oplossing maar een beperkte hoeveelheid ruimte oplevert als u een hellend dak heeft. Als u meer ruimte nodig heeft, kunt u een op maat gemaakte oplossing of een nokverhoging overwegen.
- Uw fundering en dakconstructie moeten sterk genoeg zijn om het prefab construct te dragen. Laat dit vooraf door een dakdekker, bouwkundige of architect inspecteren. In sommige gevallen kan de fabrikant dit voor u doen.
- U heeft in de meeste gevallen een vergunning nodig voor een prefab project. Neem op tijd contact op met de gemeente om hier raadplegingen over te doen.
- Hou er rekening mee dat het minimaal een maand kan duren voordat de prefab oplossing in de fabriek gemaakt is.
Veelgestelde vragen over prefab dakopbouw
Kan ik een prefab dakopbouw op mijn platte dak plaatsen?
Jazeker, er zijn geprefabriceerde dakopbouwen die specifiek voor platte daken gemaakt worden. U kunt voor verschillende modellen kiezen, waardoor u eenvoudig een extra ruimte of etage op uw woning met een plat dak kunt plaatsen.
Hoelang duurt het om een prefab oplossing te produceren en plaatsen?
Dat hangt af van de aanbieder en de soort dakopbouw. Reken er in het algemeen op dat u één maand moet wachten voordat het nieuwe construct gemaakt is. Het bouwproces duurt ongeveer een werkweek; de plaatsing van de dakopbouw zelf kost een dag. U kunt dit meteen aan de slag met inrichten en afwerken.
Heb ik een vergunning nodig voor een prefab dakopbouw?
Ja, in veruit de meeste gevallen heeft u een vergunning nodig voor een prefab dakopbouw. Gemeentes stellen namelijk bepaalde eisen aan de manier waarop het construct eruitziet. Zo moet de plaatsing van de kozijnen vaak overeenstemmen met de rest van het huis. De precieze eisen verschillen per gemeente; u kunt voor vragen het beste contact opnemen met uw gemeente of met een lokale dakdekker.
Dakdekker nodig?
Zoekt u een dakdekkersbedrijf om uw prefab oplossing te laten plaatsen? Of heeft u een vakman nodig om uw woning vooraf te inspecteren? Dan bent u bij ons op de juiste plek belandt. Via DakPro kunt u namelijk eenvoudig contact opnemen met een dakdekker bij u in de buurt. Wij zijn overal in Nederland actief: het enige wat u hoeft te doen, is uw plaatsnaam op deze pagina te selecteren!