Uit milieutechnisch oogpunt kiezen steeds meer Nederlanders ervoor om een groendak aan te leggen. Dit type dak isoleert goed en kan zowel op een woning als op een bedrijfspand geplaatst worden. Doordat er planten op het dak geplaatst worden, moet de dakconstructie hier wel op berust zijn. Indien u dit niet laat onderzoeken en gewoonweg een groendak gaat plaatsen, is de kans bijzonder groot dat het dak na verloop van tijd instort door het gewicht van de groenbedekking. Daarom willen wij graag antwoord geven op de vraag: kan uw dak groene bedekking dragen?

Is mijn dak geschikt voor groene bedekking?

Zoals gezegd komt er bij een groendak behoorlijk wat extra gewicht kijken. Een groendak weegt namelijk om en nabij de 75 kilo per vierkante meter. Hierdoor is een stevige dakconstructie noodzakelijk. Daarnaast moet het dak voorzien zijn van een goede waterafvoer en moet er dakbedekking zijn aangelegd die water en de wortels van het groendak tegen kan houden. Een groendak kan over het algemeen op platte en hellende daken worden aangelegd, mits het dak niet steiler is dan 65 graden en de constructie voldoende draagkracht heeft.

Laat uw constructie controleren

Om er zeker van te zijn dat uw dakconstructie sterk genoeg is om een groendak te kunnen dragen, doet u er goed aan om een dakdekker in te schakelen die uw constructie onder de loep kan nemen. Hij weet wat er allemaal komt kijken bij het aanleggen van een groendak en kan u dan ook precies vertellen in hoeverre de huidige constructie stevig genoeg is voor de groene dakbedekking.

Een groendak aan laten leggen

Indien uw constructie sterk genoeg is bevonden door de dakdekker, kunt u beginnen met het aanleggen van het groendak. Bij het plaatsen van dit type dakbedekking is het van belang dat u alles nauwkeurig plaatst. Doet u dit niet, dan bestaat de kans dat de bedekking niet naar behoren werkt. Heeft u geen idee hoe u moet beginnen? Dan doet u er goed aan om een dakdekker in te schakelen. Zo weet u zeker dat uw groendak op de juiste manier aangelegd wordt en dat kan een hoop problemen voorkomen.

Vind een dakdekker in uw regio.