Isolatie is een goede manier om er voor te zorgen dat uw huis een warme temperatuur beter kan behouden. Vooral tijdens de winter. Hierdoor hoeft u minder te stoken tijdens de koude dagen. Waardoor u ook een hoop op uw energierekening zal besparen. Isolatie kunt u op diverse plaatsen binnen uw huis laten plaatsen. Waaronder op een plat dak. Hieronder kun u meer lezen over dak isolatie op een plat dak. Zoals hoe dit in zijn werk gaat. Maar ook de voordelen van isolatie op een plat dak.

Hoe plaatst u dak isolatie op een plat dak?

Dak isolatie plaatsen op een plat dak gaat anders in zijn werk dan op schuine daken. Ten eerste kiest u een isolatie methode die past bij de structuur van het dak. Maar ook naar de beschikbare ruimte van uw dak. Isolatie plaatsen op een plat dak kan op drie manieren. Hieronder leest u deze manieren in meer detail.

Het koud dak principe

De draagconstructie van uw dak kan een vochtwerende laag bevatten. Deze lagen zijn belangrijk, want het vocht moet geen problemen veroorzaken binnenshuis. De gevolgen zijn dan vaak niet te overzien. De vochtwerende laag kan opgewarmd raken door de warmte in uw woning. Bij het koud dak principe plaatst men de isolatie langs de binnenkant van de vochtwerende laag.

Bij een bestaand plat dak of een plat dak van een aanbouw gaat de keuze vaak naar een koud plat dak. Een dampdicht scherm plaatsen kan hierbij veel problemen voorkomen. Het gebruik van deze methode heeft nog andere nadelen. Deze nadelen leiden tot een beperkt gebruik. Temperatuurwisselingen kunnen bij een koud dak leiden tot scheuren. Dit heeft ook een negatief effect op de dakconstructie.

Het warm dak principe

Het warm dak principe isoleert de draagconstructie wel in tegenstelling tot het koud dak principe. De dak isolatie vindt hierbij plaats aan de buitenzijde van een plat dak. Hierdoor reageert deze vorm van isolatie meer met de isolatieschil. Daarnaast reageert het ook met andere vormen van isolatie die zich hierin bevinden. Op het isolatiemateriaal plaatst men vaak nog een vochtwerende laag. U kunt hierbij denken aan rubber, roofing of EPDM.

Het voordeel van het warm dak principe is dat deze isolatie voor een plat dak niet zal leiden tot scheuren. De temperatuur blijft consistenter bij deze methode. Dit leidt tot minder temperatuurwisselingen. Bij koud weer houdt het warm dak principe warmte vast. Als de temperaturen stijgen vloeit het de warmte af. Deze flexibiliteit maakt dit tot een goede methode voor dak isolatie bij een plat dak.

Het omgekeerde dak principe

Gewone dakconstructies hanteren vaak het warm dak principe. Dakterrassen of balkons zijn andere vormen van constructies. Bewoners kunnen op deze ‘daken’ lopen. Deze constructies kunnen echter ook isolatiemateriaal bevatten. Harde XPS platen zorgen ervoor dat dak isolatie gebruikt kan worden. Dus ook tijdens deze eerder genoemde omstandigheden.

Dak isolatie op een plat dak via deze methode gebeurt op de volgende manier. Men plaatst eerst het isolatiemateriaal op de vochtwerende laag. Daarna plaatst deze een laag bestaande uit grind, hout of tegels. Deze laag zal het materiaal op het dak beschermenen tegen externe factoren. Het lopen over de dak isolatie van het platte dak gaat hierdoor geen problemen opleveren.

Dak isolatie plat dak: welke materialen gebruikt u hiervoor?

De isolatie methode van een plat dak bepaalt het materiaal. Hieronder staat een rijtje met de meest gekozen materialen. Tevens staat het bijbehorende isolatiemateriaal aangegeven bij de methodes.

Glaswol

Glaswol en rotswol

De koude dak methode maakt gebruik van glaswol of het ‘broertje’ rotswol. Het is een minerale wol. Dit materiaal heeft meerdere voordelen. Het materiaal heeft een makkelijke plaatsing. Het isolatiemateriaal sluit goed op elkaar aan. Op het gebied van dak isolatie heeft het een redelijk lage prijs. Doe-het-zelvers kiezen glaswol vaak omdat het gemakkelijk te plaatsen is op een plat dak.

Rotswol lijkt op glaswol. Rotswol heeft als voordeel een brandwerende werking. Daarnaast verbetert het de akoestiek. Dit wil zeggen dat geluiden van buitenaf minder overlast bezorgen. Rotswol heeft door deze voordelen een hogere prijs. Bij de koude dak methode gaat de keuze ook vaak naar rotswol.

Isolatieplaten

Daarnaast kunt u gebruik maken van isolatieplaten als isolatiemateriaal voor een dak. De koude dak methode gebruikt ook isolatieplaten. Hierbij heeft u de keuze uit vele soorten materiaal. Dit materiaal kan wisselen in isolerend vermogen, prijs en dikte. Isolatieplaten waar u uit kunt kiezen zijn onder meer EPS, PUR en PIR. Vooral bij veel binnenruimte blijken deze platen een goede optie. De plaatsing van deze platen gaat gemakkelijk.

XPS platen

De warm dak methode en de omgekeerde dak methode maken gebruik van XPS platen. De platen maakt men uit de resten van aardolie. Dit maakt de platen zeer stevig. Externe factoren hebben hierdoor weinig invloed op de platen. Daarnaast maakt deze stevigheid het mogelijk om over deze platen te lopen. XPS platen isoleren ook nog eens uitstekend. Dit maakt de platen ook iets duurder in vergelijking met andere isolatiematerialen.

PIR platen

Tot slot kunt u kiezen voor PIR platen. De warm dak methode maakt gebruik van deze isolatieplaten. PIR is de verbeterde versie van PUR. De keuze van isolatiemateriaal valt vaak op PUR. PUR platen hebben alleen geen brandwerende werking. PIR platen hebben dit wel. Deze platen isoleren ook beter in vergelijking met andere soorten platen. PIR platen maakt men van kunststof. Hierdoor hebben de platen een harde en stevige eigenschap. U zult ook geen dampscherm nodig hebben.

Laat dak isolatie voor een plat dak plaatsen door een expert

Het zelf isoleren van een plat dak lijkt voor veel doe-het-zelvers verleidelijk. Veel ervaren klussers kunnen dit ook prima zelf. Maar onderschat niet de moeilijkheidsgraad van het plaatsen van dak isolatie op een plat dak. Er kan van alles misgaan bij het plaatsen van isolatiematerialen. Ook al heeft glaswol of isolatieplaten een eenvoudige manier van plaatsen. Eén fout en voor u het weet heeft u last van vochtproblemen in uw huis. Logischerwijs wilt u dit liever voorkomen. Daarom raden wij aan om dak isolatie voor een plat dak te laten plaatsen door een professional.

Vind een dakdekker in uw regio.