Begint de dakbedekking op uw tuinhuis te slijten? Wenst u een ander type dakbedekking, dan standaard is voor het nieuwe tuinhuis in uw tuin? Het kan best lastig zijn om een keuze te maken, bij het bedekken van het dak van een tuinhuis. Kiest u bijvoorbeeld voor een moderne dakbedekking? Geeft u de voorkeur aan een vrolijk en speels dak op uw tuinhuis? Enzovoorts. Op deze pagina leest u meer over de mogelijkheden die u hierbij heeft.

Kies eerst de uitstraling die u wilt

dakbedekking tuinhuis

Voordat u kijkt naar de verschillende soorten dakbedekking voor tuinhuizen, is het verstandig om te bepalen welke uitstraling u het tuinhuis geeft. Gaat u voor een moderne uitstraling, of geeft u het tuinhuis een klassieke uitstraling? Wenst u wellicht een hele landelijke look, of krijgt een industrieel tintje de voorkeur? Naast het verschil in stijl, wordt dakbedekking voor een tuinhuis in diverse kleuren aangeboden. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen klassieke rode dakpannen en bijvoorbeeld een groene dakbedekking van mossen en grassen. U wilt dat de stijl van de dakbedekking op uw tuinhuis aansluit bij de stijl van de rest van uw interieur.

Kies uw budget voor de dakbedekking op uw tuinhuis

Niet alleen het kiezen van de stijl van de dakbedekking op uw tuinhuis is belangrijk. Bepaal vooraf ook welk budget u beschikbaar heeft. Het kan van invloed zijn op de keuze die u maakt bij het vervangen van de dakbedekking. Bepaal ook of u zelf de dakbedekking op uw tuinhuis wilt plaatsen of schakel DakPro in!

Kies voor een platte of hellende dakbedekking op uw tuinhuis

Een derde factor om rekening mee te houden is de hellingshoek van het dak op uw tuinhuis. Kiest u voor een platte dakbedekking, of zoekt u naar een geschikt type dakbedekking voor een hellend dak? Voor beide soorten daken worden diverse opties aangeboden.

Andere dingen om rekening mee te houden

dakbedekking tuinhuis

Naast de uitstraling van de dakbedekking op het dak van uw tuinhuis, het budget dat u beschikbaar heeft voor het bekleden van het dak en het type dak dat u heeft, zijn er nog enkele andere factoren. Houd bijvoorbeeld rekening met de hoeveelheid zon op het dak van uw tuinhuis. De dakbedekking van een tuinhuis dat veelal in de schaduw staat kan te maken krijgen met mos- en algengroei. Iets wat het belangrijk maakt dat de dakbedekking eenvoudig schoon te houden is. Hetzelfde geldt voor een dak onder een boom. Uw dak zou onder de vogelpoep kunnen komen te zitten, wanneer er veel vogels in deze boom verblijven.

Verschillende typen dakbedekking voor uw tuinhuis

Dakbedekking voor een tuinhuis is beschikbaar in verschillende soorten. Kies bijvoorbeeld tussen bitumen, een groene dakbedekking, EPDM en bijvoorbeeld leien. Ook een rieten dakbedekking kan erg mooi zijn. Ieder van deze soorten dakbedekking heeft z’n eigen uitstraling. Onderstaand zetten we ze voor u op een rijtje.

Tuinhuis met een plat dak

Onderstaande typen dakbedekking voor een tuinhuis zijn specifiek bedoeld voor tuinhuizen met een plat dak. Welke van deze soorten dakbedekking spreekt u het meeste aan?

Bitumen/vilt dakbedekking

Bitumen dakbedekking, ook wel viltdakbedekking genoemd, is al jaren een van de populairste soorten dakbedekking voor een tuinhuis. Het materiaal is relatief goedkoop en gaat lang mee. U herkent het aan de grijze kleur. De banen van bitumen geven het tuinhuis een moderne, strakke look. Om het materiaal slijtvast te maken, wordt bitumen vaak voorzien van fijn grind of grofkorrelig zand. Naast het feit dat dit bijdraagt aan slijtvastheid van het materiaal, maakt dit het materiaal ook UV-bestendig. Houd er rekening mee, dat bitumen in de zomer veel warmte opneemt. Het maakt dat een tuinhuis in de zomer minder vaak gebruikt kan worden.

Een groene dakbedekking plaatsen op uw tuinhuis

Een goed alternatief voor een bitumen dakbedekking is een groen dak. Een groen dak betekent dat het tuinhuis voorzien wordt van een groot aantal grassen en mossen. Naast het feit dat dit er ontzettend mooi uit kan zien, zorgen de wortels van het groen dat het tuinhuis koeler blijft in de zomermaanden. Het werkt isolerend! Een groen dak op een tuinhuis is duurder dan bitumen. Voordeel van het materiaal is dat een groene dakbedekking langer meegaat. Vergeet het groen tijdens de warmste zomerdagen niet vochtig te maken! Het voorkomt dat uw dak geel wordt na verloop van tijd.

EPDM

Naast bitumen behoort ook EPDM tot de populairste soorten dakbedekking voor een tuinhuis met plat dak. Het materiaal wordt ook veel gebruikt op de daken van woningen. Het is een soort folie, welke het dak van uw tuinhuis een effectieve bescherming bieden tegen verschillende soorten weersomstandigheden. EPDM wordt ook geregeld als ondergrond gebruikt voor een groene dakbedekking. De folies worden uit één stuk vervaardigd, waardoor er geen of nauwelijks naden te zien zullen zijn. Daarbij heeft EPDM een relatief lange levensduur. Het materiaal gaat zo’n 50 jaar mee. U herkent het aan de grijze of zwarte kleur.

KSK aluminium dakbedekking op uw tuinhuis

Geef het dak van uw tuinhuis een industrieel tintje, door voor een KSK aluminium dakbedekking te kiezen. Een KSK aluminium dakbedekking zorgt dat uw dak van een zelfklevende donkergrijze dakbaan wordt voorzien. De hoge kleefkracht van het materiaal maakt dat de dakbedekking stevig blijft zitten. Voordeel van KSK aluminium dakbedekking is niet alleen dat het uw tuinhuis een strakke uitstraling geeft. Ook is de toepassing van het materiaal heel eenvoudig en blijft het aluminium lange tijd mooi. U kunt de toplaag van KSK aluminium van een laagje verf voorzien. Zo kunt u het dak aan laten sluiten bij de rest van uw tuin.

Tuinhuis met hellend dak

Veel van de soorten dakbedekking die gebruikt worden voor platte daken op tuinhuizen, zijn niet geschikt voor een hellend dak. U heeft bij een hellend dak verschillende andere opties, die we onderstaand voor u op een rijtje zetten.

Bitumen shingles

Niet alleen op een plat dak komt bitumen van pas. Ook op een hellend dak wordt vaak gekozen voor bitumen shingles. Groot voordeel van deze donkergrijze platen is het feit, dat ze relatief eenvoudig gemonteerd kunnen worden. Daarbij zijn de platen licht van gewicht en gaan ze een lange tijd mee. Doordat u de shingles van bitumen kunt snijden, laat u ze eenvoudig aansluiten op de randen van het dak van uw tuinhuis. Houd er rekening mee dat vorst en zeer hoge temperaturen het bitumen aan kunnen tasten. Warme zomers maken zodoende dat de levensduur van bitumen shingles iets afneemt.

Ouderwetse dakpan gebruiken als dakpan op uw tuinhuis

Zo populair als bitumen shingles tegenwoordig zijn, zo populair zijn ook de klassieke dakpannen. U kunt ze niet alleen op uw woning, maar ook op het dak van tuinhuis gebruiken. Dakpannen zijn er in verschillende soorten en formaten. Zo vindt u altijd een type dakpan, die goed past bij de stijl van uw tuinhuis. U zou er

bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de rode dakpannen op het dak van uw woning terug te laten komen op het dak van uw tuinhuis. Ook zwarte dakpannen zijn al jaren populair. Ze geven uw tuinhuis een strak en modern uiterlijk.

Onduvilla dakpannen

Onduvilla dakpannen zijn niet, zoals de klassieke dakpan, gemaakt van beton. Deze dakpannen worden vervaardigd uit bitumen, vezelmateriaal en kunstharsen. Het maakt dat deze dakpannen zeer licht van gewicht zijn, maar van een afstandje nauwelijks kunnen worden onderscheiden van een echte dakpan. U kunt de onduvilla dakpannen van bitumen direct op latten of een omkasting van uw tuinhuis monteren. Groot voordeel van dit specifieke type dakpan is het feit dat u ze in verschillende kleuren kunt bestellen. Kies bijvoorbeeld tussen rood en zwart. Ook modellen in groen en bruin worden tegenwoordig aangeboden. Ze zijn relatief goedkoop te monteren.

Leien tuinhuis dakbedekking

Qua vorm enigszins vergelijkbaar met de onduvilla dakpannen zijn leien. Een leien dakbedekking geeft uw tuinhuis een luxe, moderne uitstraling. Het zorgt voor een uniek effect! Mede door het feit, dat de leien op verschillende manieren gelegd kunnen worden. Leien zijn een soort dunne, vierkante tegels die over elkaar op het dak van uw tuinhuis gelegd kunnen worden. Het materiaal is uiterst duurzaam en daarbij relatief goedkoop. Je herkent een leien dakbedekking op een tuinhuis aan de vaak donkergrijze of zwarte kleur van de kleine tegeltjes. Houd er bij het gebruik van een leien dakbedekking rekening mee, dat de dakconstructie mogelijk verstevigd moet worden.

Trapeziumplaten

Een type dakbedekking voor een hellend dak op een tuinhuis die sterk in opkomst is, zijn de trapeziumplaten. Deze worden gemaakt van gegalvaniseerd plaatstaal, waardoor ze een lange tijd meegaan. Ze hebben de doorsnede van een trapeziumvormige plaat, wat ze onderscheidt van de klassieke golfplaten. Veel mensen vinden deze golfplaten enigszins goedkoop ogen, waardoor ze liever voor een luxer model dakbedekking op het dak van hun tuinhuis kiezen. Je kunt deze trapeziumplaten in verschillende kleuren en met diverse profielen bestellen. De trapeziumplaten zijn eenvoudig te monteren en kunnen worden voorzien van een coating. Dit maakt dat ze tegen diverse weersomstandigheden kunnen.

dakbedekking tuinhuis

Landelijke rieten dakbedekking voor uw tuinhuis

Op zoek naar een landelijke dakbedekking voor uw tuinhuis? In dat geval kan een landelijke rieten dakbedekking interessant zijn. Dit type dakbedekking is minder duurzaam dan bijvoorbeeld bitumen of de klassieke betonnen dakpan. Daarbij kan het riet na verloop van tijd een groene aanslag krijgen, wat niet altijd even gemakkelijk te herstellen is. Het mos en de algen moet u door een professional laten verwijderen. Een rieten dakbedekking geeft uw tuinhuis echter wel een zeer fraaie uitstraling! Zelf een rieten dak monteren is lastig. U doet er verstandig aan hier een specialist voor in te schakelen.

Een unieke tinnen of koperen dakbedekking

Geef de dakbedekking op het hellend dak van uw tuinhuis een unieke look, door deze te voorzien van een tinnen of koperen dakbedekking. Koper geeft het dak een enigszins turquoise look, wat het tuinhuis industrieel, modern maakt. Vergelijkbaar is de keuze voor een tinnen dak. Het tin geeft uw dak een robuuste look van blik. Het materiaal is nagenoeg onbreekbaar en is leverbaar in verschillende kleuren. Geluidshinder kunt u minimaliseren door op een tinnen dakbedekking de vorm van de dakbedekking iets aan te passen. Een dakdekker kan u hier meer over vertellen.

Levensduur van de verschillende dakbedekking

Eerder op deze pagina werd al ingegaan op de diverse factoren om rekening mee te houden bij de keuze voor een nieuwe dakbedekking op het dak van uw tuinhuis. Een van de factoren die hier nog aan toegevoegd kan worden is de levensduur van het materiaal. Onderstaande tabel toont een indicatie van de levensduur van verschillende soorten dakbedekking voor het dak van een tuinhuis. Houd er rekening mee, dat dit afhankelijk is van de plek waar u het tuinhuis plaatst, bomen in de omgeving van het tuinhuis, enzovoorts.


DakbedekkingLevensduur
Bitumen25 – 45 jaar
Groene dakbedekking50 – 70 jaar
EPDM30 – 50 jaar

Tabel 1: levensduur dakbedekking plat dak

DakbedekkingLevensduur
Dakplaten25 – 45 jaar
Dakpannen (beton)35 – 50 jaar
Leien dakbedekking25 – 100 jaar
Shingles (bitumen)10 – 20 jaar
Rieten dakbedekking25 – 35 jaar
Tabel 2: levensduur dakbedekking hellend dak

Vind een dakdekker in uw regio.