Een dakbeschot vervangen? Waarom is dat eigenlijk belangrijk? In deze blog vertellen wij u meer over wat een dakbeschot is, waarom het een belangrijk onderdeel van het dak is, hoe u zelf een dakbeschot en wanneer het beter is om dit te laten doen door een dakspecialist.

Wat bedoelen we met een dakbeschot?

dakbeschot vervangen

Een dak wordt door verschillende onderdelen gevormd. In het geval van een hellend dak, bestaat ook uit dakpannen. Om deze te kunnen plaatsen, moeten er eerst andere onderdelen op het dak worden geplaatst. Denk bijvoorbeeld aan de de gordingen. Deze houten balken vormen het frame van uw dak. Op deze gordingen moeten houten platen worden bevestigd. Deze houten platen wordt ook het dakbeschot genoemd. Het dakbeschot is het dakonderdeel dat winddicht is en tegenwoordig ook een isolerende laag bevat. Daar waar deze vroeger altijd houten platen waren zien we tegenwoordig steeds meer dat het dakbeschot standaard wordt voorzien van isolatie.

Waarvoor is een dakbeschot belangrijk?

Het dakbeschot is de onderste laag van het dak welke het dichtst tegen de rest van uw woning aanligt. Het dakbeschot is heel belangrijk omdat de dakbedekking erop rust of op wordt vastgezet. De belangrijkste functie van een dakbeschot is om een zo’n aangenaam mogelijk binnenklimaat te creëren. Door een dakbeschot te plaatsen zorgt u ervoor dat de bovenkant van een gebouw of huis wordt afgesloten. Tientallen jaren geleden bestonden er nog daken zonder dakbeschot, dit bood weinig bescherming tegen wind en isoleerden bijna niet. Een modern dakbeschot houdt de wind tegen en verhoogt de isolatiewaarde van uw woning. Hierdoor kunt u aangenaam leven in de ruimte onder het dak. Daarnaast zorgt het dakbeschot ook voor een bescherming tegen ongewenste ongedierte. De dieren kunnen door het dakbeschot niet gemakkelijk uw huis binnendringen. Ook wordt de gehele constructie van uw dak sterker. Dit vanwege het feiten dat alle gordingen of sporen door het aanbrengen van het dakschot op meerdere plekken met elkaar verbonden zitten.

Wanneer is het nodig om uw dakbeschot te vervangen?

Wanneer uw dakbeschot is verouderd en niet goed meer isoleert, dan is het de hoogste tijd om uw dakbeschot te vervangen. Ook als u graag wilt besparen op uw maandelijkse energierekening dan is het een verstandige zet om te beginnen met het dakbeschot vervangen. Een dakbeschot zorgt voor een beter geïsoleerd huis en een dak die beter met warme en koude lucht omgaat. Wist u namelijk dat ongeveer 30% van de warmte verloren gaat door een slecht geïsoleerd dak? Het tijdig vervangen van uw dakbeschot kunt u dus als een goede investering beschouwen die zich op de korte termijn snel terugverdiend en waar u voor een lange periode van kunt genieten. Ondervindt u problemen met het dak? En wilt u de isolatie in uw huis? Dan is het verstandig om het dakbeschot te vervangen. Het is enorm belangrijk uw huis te voorzien van een kwalitatief dakbeschot. Daarom is het belangrijk dat u regelmatig uw dak laat inspecteren door een ervaren dakspecialist.

Zelf uw dakbeschot vervangen of een vakman inschakelen?

Bent u handig en wilt u kosten besparen op dakbeschot zelf vervangen? Dan kunt u overwegen om het daksbeschot zelf te vervangen. Wel is het belangrijk dat u goed weet wat u doet, want u werkt namelijk op een grote hoogte. Dit dient u met de grootste voorzichtigheid te doen en het is essentieel dat u de nodige voorzorgsmaatregelen onderneemt. Zorg ervoor dat u de juiste werkkleding en werkschoenen aantrekt, zorg voor een goede, stevige ladder of steiger. Daarnaast dient u technisch te weten wat u aan het doen bent. Zo moet u de dakbedekking kundig verwijderen en weer terugplaatsen. Vervolgens dient u de platen van het dakbeschot naadloos op elkaar aansluiten. Wij raden aan om voor het dakbeschot vervangen een vakman in te schakelen. Dankzij zijn ervaring weet hij precies wat hij moet doen en bent u ervan verzekerd dat u jarenlang van uw nieuwe dakbeschot kunt genieten.

Denk tegelijk aan de rest van uw dak, zoals isoleren!

Hebt u de keuze gemaakt om zelf uw dakbeschot te vervangen? Of schakelt u liever toch een vakman hiervoor in? Ongeacht of u het zelf doet of laat doen, als u toch bezig bent met het dak, is het verstandig om ook eens goed te kijken wat de staat is van de rest van uw dak. Is het bijvoorbeeld tijd om nieuwe dakpannen te plaatsen? Hoe gaat het met uw schoorsteen? Werkt deze nog naar behoren? Is het tijd om de gootstenen eens grondig te reinigen. En kunt u nog meer aan of op uw dak doen om de isolatie te verbeteren. Overleg bijvoorbeeld eens met de dakspecialist wat de mogelijkheden zijn om uw huis nog beter te isoleren. Want als de dakspecialist dan toch bij u is, waarom dan niet gelijk alles wat nodig is voor een goed dak laten doen? Dat scheelt u weer in de voorrijkosten.

Vind een dakdekker in uw regio.