Zoals u ongetwijfeld weet, wordt een dak gevormd door verschillende onderdelen. Hellende daken bevatten bijvoorbeeld dakpannen.Voordat deze pannen geplaatst kunnen worden, moeten er echter eerst de nodige andere onderdelen bevestigd worden. Te beginnen met de gordingen. Dit zijn de houten balken die het frame van uw dak vormen. Op deze gordingen bevestigen dakdekkers houten platen. Deze houten platen staan ook wel bekend als het dakbeschot. Vroeger waren dit vaak uitsluitend platen van hout. Tegenwoordig zijn de platen die het dakbeschot vormen standaard voorzien van isolatie. Wilt u nog meer weten over het dakbeschot? Dan bent u hier aan het juiste adres! We gaan hieronder namelijk in op de functie, de verschillende soorten en de kosten van een dakbeschot.

Wat is de functie van een dakbeschot?

Een dakbeschot bestaat uit platen waarmee dakdekkers het dak van uw woning dichtmaken. Het plaatmateriaal zorgt er dus voor dat de ruimte onder het dak winddicht wordt gemaakt. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat u daar dan kunt leven. Daarom plaatst men daaronder vaak isolatie. Dit werkt men vervolgens weg met gipsplaten. Zodoende kunt u prima leven in de ruimte onder het dak. Tegenwoordig is het vaak niet eens meer nodig om losse isolatie aan te brengen. De meeste platen die men gebruikt bevatten namelijk al isolatiemateriaal. Een modern dakbeschot verhoogt dus de isolatiewaarde van uw woning.

Welke soorten beschot zijn er?

Het dakbeschot bestaat altijd uit houten plaatwerk. Vroeger werd er vaak een enkele houtplaat bevestigd aan de gordingen. Hierop plaatst de dakdekker vervolgens panlatten. Tegenwoordig is het echter een stuk dikker. Hoe dit komt? Doordat er doorgaans al isolatie in zit. Het dakbeschot die dakdekkers vandaag de dag gebruiken, isoleert uw woning dus een stuk beter. Bovendien hoeft u na het plaatsen van het hout niet zelf meer aan de slag. De isolatie is immers al aanwezig. Voor zowel een plat als hellend dak gebruikt men doorgaans houtwerk in het dakbeschot. Enige verschil is dat het bij een hellend dak schuin ligt en bij een plat dak plat.

Hoeveel kost het om een dakbeschot te plaatsen?

Voor het plaatsen van een dakbeschot kunt u een dakdekker inschakelen. Dit brengt echter kosten met zich mee. Hierdoor overweegt u mogelijk om het zelf te plaatsen. Uiteraard is dit mogelijk, maar dit brengt risico’s met zich mee. Zo weet u bijvoorbeeld niet of u het op de juiste wijze plaatst. Bij een verkeerde plaatsing kan er wind en water naar binnen komen. Hier zit u ongetwijfeld niet op te wachten. Wilt u er zeker van zijn dat het juist geplaatst wordt? Laat de plaatsing dan over aan een professionele dakdekker. Hij weet precies hoe hij zo’n beschot op de juiste manier plaatst. Op deze manier blijft u bespaard van problemen. Het is uw geld dus zeker waard om een dakbeschot te laten plaatsen door een dakdekker!

Vind een dakdekker in uw regio.