Verschillende situaties maken een dakdoorvoer in een plat dak plaatsen noodzakelijk. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van een gaskachel in huis. Om de koolmonoxide en andere schadelijke dampen af te kunnen voeren, moet het rookkanaal van de kachel worden aangesloten op een dakdoorvoer. Op deze pagina leest u meer over een dakdoorvoer in een plat dak plaatsen. Kunt u dit zelf doen? Waarmee dient u rekening te houden?

Waarvoor gebruik ik een dakdoorvoer in een plat dak?

Reeds werd het voorbeeld genoemd van een gaskachel in huis. De dakdoorvoer kan in zo’n geval op het rookkanaal van de kachel worden aangesloten om de schadelijke dampen uit uw woning af te voeren. Hetzelfde geldt voor verschillende andere soorten kachels. Zonder dakdoorvoer zouden de schadelijke dampen in uw woning blijven hangen, met alle risico’s van dien.

Ook wanneer u een tuinhuis in de tuin laat plaatsen, kan de montage van een dakdoorvoer noodzakelijk zijn. De dakdoorvoer zorgt in zo’n geval voor de ventilatie in het tuinhuis en helpt u vocht af te voeren. Men voorziet een tuinhuis vrijwel altijd van een plat dak. Het voordeel van een dakdoorvoer in een plat dak is dat de pijp recht omhoog loopt. Dit staat vaak mooier, dan wanneer u een doorvoer in de wand van uw tuinhuis zou maken. Hetzelfde geldt voor de dakdoorvoer van bijvoorbeeld een overkapping die u aan uw woning plaatst.

Waaruit bestaat een dakdoorvoer?

Een dakdoorvoer is vaak niets meer dan een speciaal type dakpan of een losse plaat, waarin een dubbelwandige pijp gemonteerd zit. Deze pijp bevat aan de onderzijde een stormkraag, met daaronder een plakplaat. Het maakt dat de dakdoorvoer stevig vast kan worden gemaakt en de kans op lekkages minimaal is. De dakdoorvoer is aan de bovenzijde afgedekt met een trekkende kap. Verder bevat de dakdoorvoer aan de onderzijde een verdiepingsondersteuning en een onderaansluitstuk.

Stappenplan: plaatsen dakdoorvoer in een plat dak

Onderstaand stappenplan vertelt u stapsgewijs, hoe u een dakdoorvoer in een plat dak plaatst. U kunt deze klus zelf uitvoeren, mits u hier het juiste gereedschap voor in huis heeft. Enige ervaring met werkzaamheden aan daken is wenselijk. Bekijk hier ook onderstaande video om de dakdoorvoer in uw plat dak volledig waterdicht te maken.

Stap 1 Bepaal de locatie op uw plat dak

Bepaal waar u de dakdoorvoer wilt plaatsen en waar zodoende een gat in het dak gemaakt moet worden. Het gat heeft een diameter van minimaal 25 cm. De exacte diameter is afhankelijk van de dakdoorvoer die u aanschaft.

Stap 2 Bevestig de plakplaat

Bevestig de plakplaat van de dakdoorvoer aan uw dak. Let er hierbij op, dat de schroeven de juiste lengte hebben.

Stap 3 Plaats een stuk dakbedekking

Maak het dak waterdicht door de plakplaat van een stuk dakbedekking te voorzien. De meeste huishoudens kiezen voor bitumen.

Stap 4 Schuif de stormkraag over de pijp

Schuif nu de stormkraag om de dubbelwandige pijp en controleer hoe de pijl op de pijp gericht is. Steek de combinatie van beide onderdelen met de pijl omhoog gericht door het gat in uw dakbedekking. De pijp moet circa 10 centimeter onder het dak uitsteken.

Stap 5 Draai de klemband vast

Draai de klemband bij de stormkraag vast en zorg dat deze vastgekit wordt aan de pijp. Zodra de kit gedroogd is, kunt u de trekkende kap op de pijp monteren. Maak hierbij gebruik van de klemband.

Stap 6: Vul ruimte op met steenwol

Vouw nu de steenwol om de pijp en schuif deze vanaf de onderzijde omhoog. Mocht er zich nog ruimte bevinden tussen de pijp en de plakplaat, dan kunt u deze ruimte opvullen met overgebleven steenwol.

Stap 7 Verdiepingsondersteuning aansluiten

Sluit de verdiepingsondersteuning aan op de dubbelwandige pijp en monteer deze aan het plafond. Ook nu is het belangrijk om de juiste lengte te gebruiken voor de schroeven.

Stap 8 Monteer het onderaansluitstuk

Monteer tot slot het onderaansluitstuk. Normaliter wordt er een klemband meegeleverd, waarmee u deze vast kunt zetten.

Tip: maak het plaatsen van een dakdoorvoer in een plat dak makkelijker, door deze video te bekijken.

Laat uw dakdoorvoer in uw plat dak  installeren door DakPro dakdekkersbedrijf!

Vindt u het lastig om de dakdoorvoer in een plat dak zelf te monteren, of heeft u hier de tijd niet voor? Laat de dakdoorvoer installeren door DakPro dakdekkersbedrijf. Onze dakdekkers beschikken over de kennis en ervaring om de dakdoorvoer op correcte wijze voor u te monteren. We kunnen de dakdoorvoer tevens voor u aansluiten op een bestaand ontluchtings- of rookkanaal in huis. Neem contact met ons op om direct een afspraak in te plannen!

Vind een dakdekker in uw regio.