Wanneer heeft u de dakgoten rond uw dak voor het laatst gereinigd? Het is om verschillende redenen belangrijk dit in ieder geval eens per jaar te doen. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de dakgoot verstopt kan raken. Zou u de verstopping niet tijdig verhelpen, dan is de kans op vochtschade aan uw pand groot. Ook de dakgoot zelf kan beschadigd raken. Op deze pagina leest u meer over het belang van het reinigen van de dakgoot.

Voorkom een verstopte dakgoot door regelmatig te reinigen

Een verstopte dakgoot voorkomen doet u door het vuil in de dakgoot eens per jaar te verwijderen. Met name in de herfstperiode is de kans groot, dat de dakgoot en hierop aangesloten regenpijpen verstopt raken. In deze periode waaien er veel bladeren in de dakgoot. Ook kleine takjes kunnen in de dakgoot achterblijven. Voorkom een verstopping door bijvoorbeeld een bladvanger over de regenpijp te plaatsen. U hoeft nu enkel de bladeren en takken rond de bladvanger te verwijderen in het najaar. Metalen voorwerpen, zoals bijvoorbeeld een klein schroefje, kan voor schade aan de dakgoot zorgen. Het metaal roest en brandt zich op die manier door de dakgoot heen.

Voorkom schade en torenhoge kosten

Wanneer u de dakgoot niet tijdig leegt, loopt u niet alleen het risico dat er een schroef door de dakgoot brandt. Ook kan de dakgoot overlopen. Het vocht loopt hierbij gedeeltelijk langs de muur van uw woning naar beneden. Onderweg trekt een deel van het vocht in de wand, of zorgt het voor slijtage aan de hierop aangebrachte coating (impregnatiemiddel). Naarmate er meer vocht in de buitenmuur trekt, zullen de eerste gele plekken zichtbaar worden aan de binnenzijde. Op deze vochtplekken kunnen schimmels groeien. Iets wat er niet alleen onhygiënisch uitziet, maar ook nog eens schadelijk is voor uw gezondheid.

Dakgoot zelf reinigen

U kunt een dakgoot zelf reinigen. In het bijzonder, wanneer de dakgoot zich rond de eerste verdieping van uw pand bevindt. Met een ladder zou u bij de trapgoot kunnen komen. Zorg dat u stevig staat, om het risico op ongelukken te minimaliseren. Mocht de dakgoot wat hoger zitten, dan is een ladder niet voldoende. U heeft stellingen nodig om bij de dakgoot te kunnen komen. Treft u een vogelnest aan in de dakgoot? Deze mag u niet zonder meer verwijderen. Zeker wanneer het broedseizoen nog loopt, is het verwijderen van een vogelnest verboden. Een dakdekker kan u meer vertellen over de exacte regels en het voorkomen van vogelnesten.

Stappenplan: zelf uw dakgoot reinigen

Gebruik onderstaand stappenplan, wanneer u zelf een dakgoot wilt reinigen. Houd rekening met de risico’s die u loopt.

Stap 1: ladder op de juiste plaats uitklappen

Zorg dat de ladder op een stevige ondergrond staat, zodat deze niet kan verschuiven tijdens het reinigen van de dakgoot. Vraag iemand de ladder voor u vast te houden tijdens deze klus.

Stap 2: verwijder het vuil uit de dakgoot

Maak gebruik van een speciale plastic schep om het vuil uit de dakgoot te verwijderen. U kunt het vuil direct in tuin gooien, of een emmer mee omhoog nemen.

Stap 3: haal het vuil weg rond de regenpijp

Besteed extra aandacht aan het vuil rond de regenpijp. Voel met uw hand of er nog vuil rond het aansluitpunt tussen de regenpijp en de dakgoot is achtergebleven. Laat de bladvanger zitten, om te voorkomen dat het vuil in de afvoer stroomt.

Stap 4: haal de bladvanger los en reinig deze afzonderlijk

Dakgoot reinigen

Haal nu de bladvanger over de regenpijp los en maak deze afzonderlijk schoon. Zorg dat er geen vuil meer aan de bladvanger gehecht zit.

Stap 5: loop de dakgoot na op schade en slijtage

Controleer tot slot of er schade of slijtage aan de dakgoot zichtbaar is. Ook een lek in de dakgoot kan voor vochtschade aan uw woning zorgen.

Voorkom een verstopte dakgoot in de toekomst door roosters

Reeds las u al, dat het gebruik van een bladvanger kan helpen bij het voorkomen van een verstopte dakgoot. U kunt een bladvanger eenvoudig bij een bouwmarkt in uw omgeving bestellen. Ze kosten doorgaans niet meer dan tien euro per stuk. Ook kunt u voor een speciale dakgootafdekking kiezen. Zo’n afdekking voorkomt dat er bladeren en takken in de dakgoot terecht kunnen komen. Tevens houdt dit vogels uit uw dakgoot. U kunt specifiek voor het weren van vogels ook voor het gebruik van vogelschroten kiezen. Deze vogelschroten kosten circa tien euro per strekkende meter.

Laat DakPro uw dakgoot reinigen

Vindt u het lastig om de dakgoot zelf te reinigen, of wilt u niet op grote hoogte hoeven te werken? Schakel een specialist van DakPro in om u hierbij te laten helpen. Onze specialisten zijn door het hele land actief. Waar in Nederland wilt u hulp bij een dakgoot reinigen? Onze dakdekkers komen graag bij u langs.

Vind een dakdekker in uw regio.