Dakgoten spelen een cruciale rol bij een goede afwatering. Een dakgoot zorgt er namelijk voor dat zowel het water als het vuil goed wordt afgevoerd. Het is dan ook van belang om ervoor te zorgen dat de dakgoot regelmatig gereinigd wordt om diverse problemen te voorkomen. Mocht deze echter te ernstig beschadigd zijn, dan dient de dakgoot vervangen te worden. Tips en adviezen voor het vervangen van uw dakgoot vind u dan ook hier.
Het voorkomen van lekkageproblemen
Het regelmatig reinigen van dakgoten is erg belangrijk, maar dit wordt helaas vaak over het hoofd gezien, aangezien ze vanaf de grond nogal lastig te controleren zijn. Een vervuilde dakgoot kan echter verschillende problemen met zich meebrengen. Zo kunnen er onder andere lekkages ontstaan. Een lekkende dakgoot kan diverse oorzaken hebben. Het weer kan van invloed zijn, maar ook de naden van dakgoten kunnen gevoelig zijn voor lekkage. Daarnaast kunnen verstopte regenpijpen of goten ook voor lekkageproblemen zorgen. Voorkom lekkageproblemen dan ook door tijdig uw dakgoot te inspecteren en reinigen. Mocht er onverhoopt toch een lekkage ontstaan, dan is de dakgoot vervangen de beste optie.
Wanneer is het tijd om de dakgoot te vervangen?
Soms zijn de problemen al zo ernstig, dat uw dakgoot vervangen nog de enige overgebleven optie is. Wanneer deze oud of beschadigd is, dan is het verstandig om deze te vervangen om lekkages en andere gebreken te voorkomen. Dit wilt u echter pas doen als het echt nodig is, aangezien een dakgoot vervangen een vrij kostbare onderneming kan zijn. Houd hierom uw dakgoot te allen tijde goed in de gaten, want met het blote oog kunt u al veel waarnemen. Inspecteer dan ook regelmatig uw dakgoot om zo de conditie in de gaten te houden.
Hoe kunt u zien dat uw dakgoot vervangen moet worden?
Zoals reeds aangegeven is het van belang om uw dakgoot goed en regelmatig schoon te maken. Dit kan diverse gebreken zoals lekkageproblemen voorkomen. Er komt echter jammer genoeg een moment waarop uw dakgoot vervangen nog de enige resterende optie is. Bijvoorbeeld bij zeer ernstige schade of ouderdom. Er zijn een aantal zichtbare signalen waaraan u duidelijk kunt zien dat het toch écht tijd is om deze te gaan vervangen. Denk hierbij vooral aan scheuren en barsten, opengescheurde naden en uitdroging van uw dakgoot. Zodra u een of meerdere van deze signalen ziet, weet u zeker dat uw dakgoot toch écht aan vervanging toe is.
Of toch kiezen voor dakgoot reparatie?
In sommige gevallen heeft u wellicht nog geluk en voldoet een reparatie van uw dakgoot. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw dakgoot begint te lekken. Dit kan uiteindelijk grote lekkages veroorzaken. Maar dit kan nog voorkomen worden door de dakgoot tijdig te laten repareren. Wanneer slechts een klein gedeelte beschadigd is, hoeft uiteraard niet meteen de gehele dakgoot vervangen te worden. In zulk geval volstaat een plaatselijke reparatie van het beschadigde gedeelte. Is de beschadiging echter dermate ernstig, dan dient de dakgoot vervangen te worden.
De kosten van een dakgoot vervangen
De kosten die het vervangen van uw dakgoot met zich meebrengen verschillen nogal per huis. De totaalprijs van uw dakgoot vervangen is dan ook afhankelijk van verschillende factoren. De prijsopbouw bestaat voor een deel uit arbeid en een deel uit materialen. Zo kun u dus al kosten besparen door het vergelijken van offertes. Verder bepaalt de soort dakgoot ook de prijs. Zo is een kunststof dakgoot goedkoper dan een koperen dakgoot. Tot slot kunnen extra opties de prijs van uw dakgoot vervangen ook nog verhogen. Denk bijvoorbeeld aan dakgootverlichting. Wist u bovendien dat het voordelig is om samen met uw buren tegelijkertijd jullie dakgoten te laten vervangen? Dit is de zogenaamde kwantumkorting. Door beide dakgoten in één keer aan te pakken, kan de specialist groter inkopen en dus efficiënter te werk gaan. Dit resulteert uiteindelijk in lagere kosten voor zowel uzelf als uw buren, een win-win situatie dus!
Uit deze verschillende soorten dakgoten kunt u kiezen
Het vervangen van uw dakgoot kunt u dus zo goedkoop of duur maken als u zelf maar wilt. Hierbij bepaalt het type dakgoot deels ook de prijs. U kunt het budget voor uw dakgoot vervangen dus enigszins in de hand houden. Dakgoten zijn er in diverse soorten en vormen. Maar welke is nu het beste voor uw woning? De robuuste bakgoot is bij uitstek geschikt voor een landelijke woning. De mastgoot, daarentegen, is een stuk kleiner en bescheidener. De verholen goot ziet u vooral bij dakkapellen, aangezien deze zijn ingewerkt en dus niet zichtbaar zijn. De vorm van uw dakgoot bepaalt mede de stijl van uw huis. Zorg er dus voor dat deze goed op elkaar zijn afgestemd.
Dakgoten zijn gemaakt van de volgende materialen
Naast het type dakgoot speelt ook het materiaal dat u kiest een belangrijke rol. Het materiaal dat u voor uw dakgoot kiest heeft voornamelijk invloed op de kosten en de levensduur. De meest populaire materialen zijn:
- Zink: naast stevig ook nog eens vorstbestendig en een lange levensduur. Bovendien geeft het iedere woning een fraaie uitstraling. Zink is in vergelijking wel een stuk duurder.
- Koper: straalt luxe uit. Het heeft dan ook de langste levensduur, hier hangt tevens het hoogste prijskaartje aan. Koper vergt bovendien weinig onderhoud.
- Pvc: de kortste levensduur en de goedkoopste oplossing. Dit wordt dan ook met name gebruikt voor tuinhuizen, schuren of bijgebouwen.
Het boeiboord vervangen
Het boeiboord vervangen voor kunststof neemt heel wat werk uit handen. Het zorgt ervoor dat u vrijwel geen onderhoud meer zult hebben, en dus ook geen achterstallig onderhoud waardoor lekkages kunnen ontstaan. Dit is fijn, want dit terugkerende onderhoud is aan de ene kant lastig om zelf uit te voeren en aan de andere kant kostbaar om aan een specialist over te laten. Bovendien zijn de kunststof boeidelen tegenwoordig een heel stuk mooier dan vroeger. Het verschil is haast niet meer te zien wanneer het eenmaal is aangebracht. Ideaal dus! Zo houd u meer vrije tijd over om van te genieten.
Zelf de dakgoot vervangen
Wilt u binnenkort uw dakgoot vervangen? Wanneer u technisch bent aangelegd en niet bang bent om op hoogte te werken, kunt u zelf al behoorlijk wat voorwerk doen. Hierdoor bespaart u vanzelfsprekend op het totale kostenplaatje. U kunt bijvoorbeeld zelf uw oude dakgoot verwijderen en afvoeren. Hiermee bespaart u al aardig op de arbeidskosten en het afvoeren van de dakgoot. Denk wel altijd aan uw eigen veiligheid wanneer u zelf uw oude dakgoot gaat verwijderen. Wilt u uw dakgoot toch door een specialist laten vervangen? Dan kunt u altijd een dakdekker van DakPro inschakelen.