Wilt u dakisolatie laten plaatsen?
1. Probleem?
Is uw dak beschadigd, heeft u een lekkage of andere dakproblemen?
2. Zoek en bel
Zoek op uw woonplaats en u vindt direct een dakdekker bij u in de buurt.
3. Oplossing
De dakdekker komt direct naar u toe voor een professionele oplossing.
Inhoud
- Alles wat u moet weten over dakisolatie
- Wat is dakisolatie?
- Waarom dakisolatie aanbrengen?
- Hoe weet ik of mijn dak al geïsoleerd is?
- Een schuin of hellend dak isoleren
- Een plat dak isoleren
- De zoldervloer isoleren
- Dakisolatie: kosten, subsidies, besparing
- Kan ik zelf mijn dak isoleren?
- Vind een lokaal dakisolatiebedrijf
Alles wat u moet weten over dakisolatie
Dakisolatie heeft allerlei voordelen. Uw huis blijft er in de winter lekker warm van en is in de zomer een stuk koeler. Een fors lagere energierekening dus—en het is ook nog eens goed voor het klimaat.
Denkt u erover om uw dak (extra) te isoleren? Dan bent u hier op de juiste plek! In dit artikel leren we u namelijk alles wat u moet weten over dakisolatie: van de kosten en beste materialen tot doe-het-zelf-tips en informatie over subsidies.
Zoekt u een erkende dakdekker om uw dakisolatie aan te leggen? Zoek dan hier uw plaatsnaam op en kom direct in contact met een lokale vakman!
Wat is dakisolatie?
Laten we bij het begin beginnen: wat is dakisolatie eigenlijk? Bij dakisolatie wordt de binnen- of buitenkant van een dak met isolatiemateriaal gevuld. Dit zorgt ervoor dat de warmte ‘s winters het huis niet verlaat en ‘s zomers juist buiten blijft. Uw huis is dus lekker warm wanneer het buiten koud is, en andersom.
Hoe dit komt? Daarvoor moeten we een klein lesje natuurkunde geven. Geen zorgen, we houden het kort. Warme lucht stijgt van nature op en verzamelt zich daardoor onder het dak. Als uw dak niet goed geïsoleerd is, ontsnapt een groot deel van de warmte naar buiten. Tot wel 30%!
En andersom werkt het hetzelfde. In de zomermaanden houdt een geïsoleerd dak de warmte buiten, waardoor uw huis juist een stuk koeler blijft. Twee vliegen in één klap, kortom!
Waarom dakisolatie aanbrengen?
Comfort is natuurlijk een belangrijke reden om dakisolatie aan te brengen. Want wie wil er ‘s winters nou niet lekker warm bij zitten, en ‘s zomers genieten van de koelte?
Maar dakisolatie is een prijzig klusje, dus u vraagt zich waarschijnlijk af of er nog meer voordelen zijn. We noemen er hier een aantal op:
- Lagere energierekening: de meeste mensen kiezen voor dakisolatie om hun stookkosten te verminderen. Met een geïsoleerd dak bespaart u namelijk aanzienlijk op de energierekening. En dat geldt niet alleen voor de wintermaanden: ook in de zomer bespaart u flink, bijvoorbeeld doordat u de airco minder hoog hoeft te zetten. U kunt uw investering daardoor in een paar jaar terugverdienen.
Hoeveel u precies bespaart? Dat leggen we u hieronder uit!
- Geluidwering: daarnaast werkt dakisolatie geluidsdempend. Een ideale keuze dus als u langs een spoor of autoweg woont.
- Waardeverhoging: woningen die goed geïsoleerd zijn krijgen een betere score op het energieprestatiecertificaat (EPC). Daardoor wordt uw huis meer geld waard.
- Extra woonruimte: met dakisolatie is de temperatuur op zolder in alle seizoenen een stuk dragelijker. U kunt uw zolder daardoor omtoveren tot een slaapkamer, kantoor, hobbyruimte, of wat dan ook! Verderop in dit artikel leggen we u alles uit over zolderdakisolatie.
- Klimaatvriendelijk: natuurlijk is een lager energiegebruik simpelweg goed voor het klimaat!
Hoe weet ik of mijn dak al geïsoleerd is?
Bent u van plan uw dak te isoleren? Dan is het altijd slim om eerst te checken wat voor isolatie er al aanwezig is. De meeste huizen hebben namelijk al een isolatielaag. Maar die is doorgaans erg dun en daardoor ongeschikt om alle kou of warmte buiten te houden.
Aan het bouwjaar kunt u meestal afleiden wat voor isolatie er al aanwezig is:
- huizen van vóór 1975 hebben bij de bouw geen isolatielaag meegekregen. Het kan dat die daarna geplaatst is, maar meestal is die niet dik genoeg;
- huizen die tussen 1975 en 1992 gebouwd zijn, hebben vaak maar een dunne laag isolatiemateriaal. Mogelijk hebben de vorige bewoners het dak extra geïsoleerd;
- huizen die na 1992 gebouwd zijn, zijn vaak goed geïsoleerd. De kans is groot dat u uw huis niet extra hoeft te isoleren.
Wat voor dakisolatie heb ik?
U kunt er gelukkig makkelijk achter komen wat voor isolatiemateriaal er geplaatst is en hoe dik dat is. Onder de dakpannen of achter de schotten op de zolder vindt u het isolatiemateriaal. Het is altijd handig hier een foto van te maken; dan kunt u (of iemand anders) later zien wat voor isolatiemateriaal het is. U kunt de dikte bepalen door een satéprikker door het isolatiemateriaal te steken.
Kijk meteen even of er folie aanwezig is. Dit wordt later namelijk belangrijk bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal. Op de folie staat een merk en/of typenummer. Daarnaast heeft het ook een kleur: als u een rode lijn ziet, betekent het dat de folie damp-remmend is. Ziet u een blauwe lijn? Dan is de folie damp-open.
Een schuin of hellend dak isoleren
Een woning met een slecht geïsoleerd schuin of hellend dak verliest erg veel warmte—tot wel 30%. Gelukkig is het isoleren van een hellend dak betrekkelijk makkelijk en goedkoop als u het vanuit de binnenkant doet.
De binnenzijde van een schuin dak isoleren
Veel mensen kiezen ervoor om de binnenkant van hun schuine dak te isoleren. Dit is namelijk een erg voordelige keuze vergeleken met het isoleren van de buitenzijde. Het is bovendien makkelijk om dit zelf te doen; u bespaart dus kosten op het inschakelen van professionele hulp.
Bij het isoleren van een schuin dak plaatst u isolatiemateriaal, bijvoorbeeld glaswol, tussen de balken en het dakbeschot. Vervolgens werkt u dit netjes af door gipsplaten op het isolatiemateriaal te plaatsen.
Hoe u dit precies doet? Dat leggen we u uit in dit uitgebreide artikel!
De buitenzijde van een schuin dak isoleren
De buitenzijde van een schuin dak isoleren is iets ingewikkelder. Hierbij moet uw dakbedekking namelijk verwijderd worden. Het is dus ook een stuk duurder, aangezien u hiervoor een professionele dakdekker moet inschakelen. Deze manier van isoleren heeft wel zijn voordelen. De isolatie is namelijk een stuk beter dan wanneer u het dak van de binnenzijde isoleert.
Een plat dak isoleren
Ook bij een plat dak kunt u zowel de binnen- als de buitenkant isoleren. Hiervoor geldt hetzelfde principe als bij een schuin dak: de binnenzijde isoleren is goedkoop en makkelijk. Uw dak is echter minder goed geïsoleerd dan wanneer u het van de buitenzijde doet, wat dan wel weer duurder is. Ook is de kans op vocht- en schimmelproblemen bij het isoleren van de binnenzijde een stuk groter.
De buitenzijde van een plat dak isoleren
Bij het isoleren van de buitenzijde van een plat dak wordt eerst de dakbedekking verwijderd. Als deze in goede staat is, wordt hij aan het einde van de klus weer teruggeplaatst. Is de kwaliteit van de dakbedekking slecht? Dan is het aan te bevelen deze te laten vervangen.
Vervolgens wordt dampremmende folie aangebracht om problemen met vocht en schimmels te voorkomen. Als de folie ligt, wordt het isolatiemateriaal geplaatst. Bij platte daken is dit meestal EPS, PIR, of XPS. Tot slot wordt de dakbedekking weer op het isolatiemateriaal gelegd.
Zoekt u een dakdekker om de buitenzijde van uw plat dak te isoleren? U kunt bij DakPro makkelijk en snel een vakman bij u in de buurt vinden!
De binnenzijde van een plat dak isoleren
Het plaatsen van isolatiemateriaal aan de binnenzijde van een plat dak gaat in principe hetzelfde in zijn werk als bij een schuin dak. U plaatst het isolatiemateriaal tussen de balken en het dakbeschot en werkt het dan af met gipsplaten.
Zoals we hierboven al zeiden: dit is een vrij eenvoudige en goedkope klus. In dit artikel leggen we u de klus makkelijk en snel zelf klaart.
De zoldervloer isoleren
U kunt er ook voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Dit is de perfecte optie als u niet van plan bent om de zolder als woon- of werkruimte te gebruiken.
Het isoleren van uw zoldervloer heeft verschillende voordelen:
- de isolatiewaarde van zoldervloerisolatie is gelijk aan die van dakisolatie;
- voor zoldervloerisolatie heeft u stukken minder materiaal nodig. U komt dus goedkoper uit;
- tenzij u twee linkerhanden (én benen) hebt, kun u deze klus makkelijk zelf uitvoeren.
Kortom is deze manier van isoleren makkelijk én goedkoop: u kunt het in minder dan een dag doen en bent er iets meer dan duizend euro aan kwijt.
Als u isolatieplaten gebruikt, bent u al helemaal snel klaar. U legt de platen op de vloer—en klaar is kees. U kunt er overigens ook voor kiezen om de ruimte tussen de vloerbalken op te vullen met isolatiemateriaal als glaswol en steenwol.
Dakisolatie: kosten, subsidies, besparing
Tijd voor wat getallen: want hoeveel kost dakisolatie eigenlijk, en hoeveel bespaart het? En hoe zit het met subsidies?
Hieronder zetten we alles voor u op een rijtje.
Maar laten we het eerst nog even over subsidie hebben. U kunt gelukkig subsidie voor dakisolatie aanvragen bij de overheid. U moet daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet u de eigenaar van uw huis of appartement zijn en de isolatie laten aanbrengen door een erkend bedrijf. U kunt als doe-het-zelver dus geen subsidie krijgen. Ook moet het materiaal een minimale isolatiewaarde hebben en een bepaald oppervlak beslaan. U kunt de volledige voorwaarden hier vinden.
Dit klinkt allemaal misschien vrij strikt, maar in de meeste gevallen is het eenvoudig om aan deze voorwaarden te voldoen. En u bespaart er flink mee, dus tel uit je winst!
Kosten isoleren hellend dak
In de onderstaande tabel vindt u de kosten voor het isoleren van een schuin dak. Houd er rekening mee dat het hier om een schatting gaat. De precieze prijs is afhankelijk van de grootte van het oppervlak dat u gaat isoleren, de prijs van het isolatiemateriaal, enzovoort.
De jaarlijkse besparing is gebaseerd op een gasprijs van €1,30 per kuub gas. Hoeveel u bespaart is dus sterk afhankelijk van de actuele gasprijzen.
Houd er tot slot rekening mee dat het een stuk goedkoper is om uw dak zelf te isoleren. U betaalt dan alleen voor het materiaal; niet voor professionele hulp.
Woning | Totale kosten | Subsidie | Nettokosten | Jaarlijkse besparing |
Tussenwoning | € 5.100 | € 1.600 | € 3.500 | € 450 |
Hoekwoning | € 5.400 | € 1.700 | € 3.700 | € 500 |
2-onder-1-kap | € 5.600 | € 1.800 | € 3.800 | € 550 |
Vrijstaand | € 9.000 | € 2.700 | € 6.300 | € 800 |
Bron tabel: www.mileucentraal.nl
Kosten isoleren plat dak
Woning | Totale kosten | Subsidie | Nettokosten | Jaarlijkse besparing |
Tussenwoning | € 4.000 | € 1.500 | € 2.500 | € 510 |
Hoekwoning | € 4.700 | € 1.600 | € 3.100 | € 540 |
2-onder-1-kap | € 5.000 | € 1.800 | € 3.200 | € 580 |
Vrijstaand | € 11.000 | € 3.800 | € 7.200 | € 1.250 |
Bron tabel: www.mileucentraal.nl
Het beste dakisolatiemateriaal
Bent u van plan zelf uw dak of zoldervloer te isoleren? Dan wilt u natuurlijk weten hoeveel dakisolatiemateriaal gemiddeld kost en hoe goed het isoleert. In de tabel hieronder geven we u een overzicht van alles wat u moet weten om uw keuze te maken.
Aan de rechterkant van de tabel vindt u de isolatiewaarde van het materiaal. Let er hierbij op dat een lager getal betekent dat het materiaal beter isoleert.
Materiaal | Benodigde dikte | Kosten per m2* | Isolatiewaarde materiaal |
Glaswol | 16 – 21 cm | € 10 – 20 | 0,032 – 0,040 |
Steenwol/rotswol | 16 – 21 cm | € 20 – 35 | 0,032 – 0,040 |
Houtwol | 16 – 21 cm | € 20 – 25 | 0,038 – 0,045 |
PUR-schuim | 12 – 14 cm | € 15 – 30 | 0,023 – 0,026 |
EPS-platen | 12 – 14 cm | € 10 – 20 | 0,030 – 0,040 |
PUR-platen | 12 – 14 cm | € 20 – 25 | 0,023 – 0,032 |
PIR-platen | 12 – 14 cm | € 25 – 30 | 0,023 – 0,026 |
Papiervlokken | 16 – 21 cm | € 20 – 35 | 0,032 – 0,040 |
Cellulose | 16 – 21 cm | € 20 – 30 | 0,032 – 0,040 |
*De prijs is exclusief btw en benodigdheden als gereedschap, gipsplaten, beschermingskleding, etc.
Kan ik zelf mijn dak isoleren?
Ja, gelukkig kunt u uw dak makkelijk zelf isoleren. En nee, u hoeft daarvoor geen professionele klusser te zijn; als u een beetje handig bent, is de klus zo geklaard.
Uw zoldervloer met isolatieplaten isoleren is het makkelijkst. U legt de platen simpelweg op de grond, en u bent alweer klaar. Het is ook vrij eenvoudig om de zoldevloer of het dak op te vullen met isolatiemateriaal. Hoewel dit iets meer werk kost, bent u ook hiermee in een mum van tijd klaar.
De enige manier van isoleren waarvoor u gegarandeerd een vakman nodig hebt, is het isoleren vanaf de buitenkant. Hiervoor is het namelijk nodig om de dakbedekking te verwijderen en weer terug te plaatsen. Bovendien werkt u hierbij op hoogte—erg gevaarlijk dus!
Als u van plan bent uw dak van buitenaf te isoleren, raden wij u dan ook aan om een professionele dakdekker in te schakelen. Gelukkig kunt u bij DakPro makkelijk en snel een lokale vakman inschakelen om uw isolatiemateriaal aan te brengen. Vind hier uw plaatsnaam en neem meteen contact op met een dakdekker in uw buurt!
Vind een lokaal dakisolatiebedrijf
Wilt u uw dak isoleren of de bestaande isolatie verbeteren, maar bent u niet zo’n klusser? Geen zorgen. Bij DakPro kunt u gelukkig makkelijk en snel een lokale dakdekker inschakelen om uw dakisolatie te brengen.
Vind hier uw plaatsnaam en neem meteen contact op met een dakdekker in de buurt!
Kies voor DakPro:
- 24/7 beschikbaar
- Spoedservice
- Snel op locatie
- Experts in dakbedekking
- Daklekkages
- De beste dakisolatie