Een dakisolatie binnenzijde? Een dakisolatie kan zowel vanuit de binnenzijde als vanuit de buitenzijde worden gedaan. Door het aanbrengen van een dakisolatie verkleint u het warmteverlies en vergroot u het wooncomfort. Een dakisolatie is ook beter voor het milieu en het zorgt voor een lagere energierekening. Zo hebt u de investering binnen een mum van tijd terugverdiend. Hieronder staan de belangrijkste dingen die u moet weten voor het aanbrengen van dakisolatie vanuit de binnenzijde.

Plat dak dakisolatie langs de binnenzijde aanbrengen

Bij een plak dak kunt u ervoor kiezen een dakisolatie langs de binnenzijde aan te brengen. Dit heet een koud dak. Bij een koud dak ligt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking en onder de dakconstructie. De isolatie wordt tussen de balken en onder het dakbeschot geplaatst, eventueel met behulp van een houten kader. De waterwerende laag wordt zo niet opgewarmd door de temperatuur van de woning. dakisolatie binnenzijde

Deze vorm van dakisolatie is niet goed bestand tegen temperatuurschommelingen. Verder is het belangrijk om te werken met opbouwverlichting. Inbouwspots zorgen ervoor dat het dampscherm onderbroken wordt, terwijl dit juist bij een koud dak een cruciaal onderdeel is.

Hellend dak dakisolatie aanbrengen langs de binnenzijde

Vaak hebben hellende daken een keper- of spantenstructuur. Zo’n structuur bestaat uit een aantal houten balken die ondersteuning bieden aan de constructie van het dak. Tussen deze houten balken komt de dakisolatie aan de binnenzijde. Glaswol is hierbij een veelvoorkomende materiaalkeuze, dit is namelijk relatief makkelijk op maat te maken. Soms is dit niet voldoende om de isolatie op zijn plek te houden. In dit geval kunt u een extra houten raamwerk aanbrengen. Ook een afwerkingslaag kan hierbij helpen. Denk aan gipsplaten of kunststof. Dit geldt voor zowel een hellend als een plat dak.

De voor en nadelen van dakisolatie aanbrengen langs de binnenzijde

De voordelen van een dakisolatie aanbrengen langs de binnenzijde zijn:

  • Het installeren langs de binnenzijde is bijvoorbeeld snel en relatief goedkoop.
  • Het plaatsen van een koud dak is eenvoudiger dan het plaatsen van een warm dak.
  • Ook de dakbedekking kan onaangeraakt blijven bij een koud dak.

Er zitten ook nadelen aan:

  • Bij een koud dak wordt de dakconstructie niet beschermd. Dit is een nadeel, omdat deze nu te maken heeft met temperatuurschommelingen. Hierdoor kan de dakconstructie uitzetten en weer inkrimpen. Dit proces kan leiden tot scheurtjes.
  • Verder is ventilatie ingewikkeld, waardoor het erg vochtig raakt. Dit kan ervoor zorgen dat de dakconstructie gaat rotten.

Vermijd problemen met vocht bij de dakisolatie

Problemen met vocht zijn niet wenselijk omdat deze de isolatiewaarde flink kunnen doen dalen. Om vochtproblemen te voorkomen besteed u aandacht aan het dampscherm en aan het onderdak.

De beschermende en tevens vochtbestendige laag die zich bevindt onder de dakbedekking, is het onderdak. Deze laag is zeer belangrijk voor het weerhouden van vocht zodat het niet bij de isolatie komt. De meeste moderne woningen hebben zo’n onderdak, maar bij oudere huizen is dit een ander verhaal. Daar ontbreekt het soms. In dat geval moet er gekeken worden naar andere isolatiemogelijkheden.

Het tweede belangrijke onderdeel is het dampscherm. Dit bevindt zich aan de warme zijde van de isolatie en voorkomt dat vocht uit de binnenkant van de woning bij de isolatie terecht komt. Wanneer u een dak isoleert dat al voorzien is van isolatie met een dampscherm, moet u dit oude dampscherm verwijderen of doorprikken zodat er een nieuwe geplaatst kan worden. Er zijn isolatiematerialen waarbij een dampscherm zit inbegrepen, maar dit is niet altijd het geval. Verder is het erg belangrijk dat er geen scheuren en kieren in het dampscherm zitten.

Welke isolatiematerialen kan ik gebruiken voor dakisolatie vanuit de binnenzijde?

Er zijn vier verschillende opties in materiaal. Deze opties zijn minerale wollen, dakisolatieplaten, Purschuim en ecologische alternatieven.

  1. Minerale wollen brengt u in een dikke laag aan en biedt ook een goede geluidsisolatie. Voorbeelden hiervan zijn rotswol en glaswol. Dakisolatieplaten hoeven in een minder dikke laag aangebracht te worden en zijn vaak voorzien van dampscherm.
  2. Purschuim zorgt voor een naadloze isolering en is ideaal voor het voorkomen van kieren. Het schuim is dampdicht, er is dus geen dampscherm meer nodig.
  3. Wilt u toch voor een ecologische optie gaan die beter is voor het milieu, dan kan u bijvoorbeeld kiezen voor houtwol. Ook papiervlokken zijn een ecologische optie voor isolatie langs de binnenzijde.

Zelf dakisolatie aanbrengen vanuit de binnenzijde?

Het is mogelijk om de dakisolatie zelf te doen. Het is echter wel aan te raden hiervan tevoren veel over te lezen en te zorgen dat u weet waar u mee bezig bent. Een relatief eenvoudige klus zoals het isoleren langs de binnenzijde is prima te doen. Voor een isolatie langs de buitenzijde is het handiger een vakman in te schakelen.

Een voordeel van zelf de dakisolatie verzorgen is dat het goedkoper is. Er moet weliswaar gereedschap worden aangeschaft, maar er zijn geen kosten van de vakman. Ook kunt u zelf de tijd indelen voor de klus.

Kiest u ervoor om zelf de isolatie te doen, zorg dan dat u het goed doet. Een slechte plaatsing van dakisolatie langs de binnenzijde kan leiden tot onder andere schimmels en waterverlies.

Vind een dakdekker in uw regio.