De dakkapel op uw dak, u komt er zeker niet dagelijks. Maar hij staat elke dag in weer en wind op uw dak. Goed om er toch eens over na te denken wat het onderhoud van uw dakkapel vraagt. Een dakkapel is vaak een forse investering, dus deze is het zeker waard om zuinig op te zijn. Het onderhouden en reinigen van uw dakkapel is geen eenvoudige klus, maar hieronder treft u de benodigdheden aan en een stappenplan.

De benodigdheden bij een dakkapel reinigen

Wanneer u uw dakkapel gaat reinigen heeft u een aantal producten nodig. De volgende materialen raden wij aan:

  • Een ladder of een steiger
  • Een tuinslag of een gieter
  • Allesreiniger of een afwasmiddel
  • Een emmer
  • Een zachte spons
  • Een lap
  • Stoffer en blik

Het stappenplan om een dakkapel te reinigen

Het volgende stappenplan kunt u doorlopen om uw dakkapel te reinigen.

Stap 1: Ga veilig te werk

Als u aan de slag gaat, neem dan de nodige veiligheidsmaatregelen in acht. Neem er een aantal uur de tijd voor. Ga niet uit het raam hangen, maar gebruik een steiger of een stevige ladder. En zorg dat u goed uitgerust aan de klus begint. Na het plaatsen van de steiger of ladder kunt u het beste alle benodigdheden alvast klaarleggen.

Stap 2: Maak eerst het dak schoon

Als eerste maakt u het dak schoon. Dit doet u door met een stoffer en blik alle bladeren, algen, zand en ander vuil te verwijderen.

Stap 3: Gebruik geen hogedrukreiniger

De hogedrukreiniger kunt u beter niet gebruiken. Deze spuit het water met zoveel kracht op uw dakkapel dat u er de coating of de verf mee kunt beschadigen. Spoel liever met de gewone tuinslang of met een gieter het dak af. Anders kan dit later bij het schoonmaken gaan schuren.

Stap 4: Welk schoonmaakmiddel gebruikt u?

Gebruik voor het reinigen van de oppervlakken gewone allesreiniger of afwasmiddel. Los dit, net als bij gebruik binnenshuis, op in emmer met goed warm water. Gebruik een zachte spons en lap. Kijk uit met schuursponsjes, deze kunnen de oppervlakken van de dakkapel beschadigen.

Stap 5: Controleer de afvoerbuizen

Als u dan toch naar boven bent geklommen, check dan ook de afvoer van regenpijpen en eventuele luchtafvoerbuizen. Zijn er geen scheurtjes ontstaan en zijn de openingen voldoende open? Op de dakkapel wil nog wel eens een bladerdak achterblijven in de herfst. Deze bladeren verstoppen de afvoeren, met alle gevolgen van dien, zoals daklekkages.

Reinig uw dakkapel minimaal 1 keer per jaar

Uw dakkapel staat in weer en wind. Hij is onderhevig aan regen, hagel, sneeuw, maar ook aan de brandende zon. Een houten dakkapel heeft meer dakonderhoud nodig dan een kunststof dakkapel. De houten dakkapel moet, naast dat deze schoongemaakt moet worden, ook regelmatig opnieuw in de verf of lak gezet worden. U kunt de dakkapel jaarlijks ook inspuiten met een waterafstotende spray. Daarmee voorkomt u die vervelende groene aanslag.

Liever uw dakkapel laten reinigen door een erkende dakdekker?

Ben u niet zo’n held op de lange ladder of ontbreekt het u simpelweg aan tijd? Dan is het laten uitvoeren van de dakkapelreiniging door een erkende dakdekker een prima keuze.
Zij bezitten de expertise om u dakkapel veilig en grondig te reinigen, maar zij kunnen ook tijdig eventuele gebreken ontdekken. Zij bekijken ook meteen zaken zoals:

  • Inspectie van de kozijnen en boeiboorden
  • Inspectie van uw afvoerbuizen
  • De staat van het houtwerk of kunststof behuizing
  • De conditie van de dakbedekking bovenop uw dakkapel
  • De toestand van het schuine dak rondom uw dakkapel

Schakel de Dakdekker aan huis in voor een gedegen en goede expertise en reiniging van uw dakkapel.

Vind een dakdekker in uw regio.