Voor het bedekken van een plat dak kennen we verschillende soorten dakbedekking. Zo kunt u uw dak bedekken met pvc of EPDM, maar ook met dakleer. De laatstgenoemde soort dakbedekking kent u misschien ook wel als bitumen. Dakleer wordt toegepast op een groot aantal platte daken in ons land. Het materiaal ontstaat tijdens het produceren van ruwe aardolie. Dakleer is een duurzame soort dakbedekking en gaat ongeveer 25 jaar mee. U hoeft dakleer dan ook niet vaak te vervangen. Toch kan het zo zijn dat de dakbedekking minder lang meegaat. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kunnen takken en stenen uw dakbedekking beschadigd hebben. Is uw dakleer aan het einde van zijn Latijn? Dan wordt het de hoogste tijd om het materiaal te vervangen. Maar hoe wordt dakleer vervangen? U leest het in onderstaande tekst!

Wat zijn de voordelen van dakleer?

Zoals gezegd wordt dakleer gebruikt op veel platte daken in Nederland. Niet gek ook, want deze dakbedekking heeft een groot aantal voordelen. Om te beginnen is dakleer goed bestand tegen water en vocht. U hoeft dus niet bang te zijn dat water bij de eerste de beste regenbui uw woning in stroomt. Sterker nog: dakleer houdt het water altijd buiten wanneer de dakbedekking niet beschadigd is. Een tweede voordeel van dakleer is dat het redelijk goedkoop is in de aanschaf. Althans, wel wanneer we het vergelijken met pvc of EPDM. Ten derde is dakleer een duurzame dakbedekking. Het wordt namelijk voor het grootste gedeelte vervaardigd uit gerecycled materiaal. Een laatste voordeel van dakleer is dat het betrekkelijk makkelijk te vervangen is.

Stappenplan: zo moet u dakleer vervangen

Is uw dakleer aan vervanging toe? Dan wilt u dit mogelijk zelf doen, nu u weet dat dit niet bijzonder lastig is. Heeft u nog niet eerder dakleer vervangen? Dan weet u ongetwijfeld niet waar u moet beginnen. Met onderstaand stappenplan moet u deze klus tot een goed einde kunnen brengen.

Stap 1: De voorbereiding van dakleer vervangen

Voordat u begint met dakleer vervangen, moet de oude bedekking natuurlijk eerst verwijderd worden. Ga hierbij niet als een bezetene te werk, maar verwijder uw dakleer altijd zeer zorgvuldig. Indien u te wild aan de slag gaat, is de kans op schade aan de ondergrond groot. Blijkt na het verwijderen van het dakleer dat het hout niet van goede kwaliteit meer is? Vervang het verrotte hout in dat geval altijd voordat u start met uw dakbedekking vervangen.

Stap 2: Zorg voor een schone ondergrond

Is de oude dakbedekking inmiddels verdwenen? Dan kunt u starten met het aanbrengen van de nieuwe. Zorg altijd dat de ondergrond van het dak droog is. Ga uw dakbedekking dus niet vervangen bij slecht weer. Daarnaast moet de ondergrond natuurlijk schoon zijn. Verwijder eventueel uitstekende spijkers om schade aan het dakleer te voorkomen.

Stap 3: Breng een onderlaag aanBitumen

Voor het leggen van de onderlaag raden wij u aan te werken met stroken van ongeveer één meter. Leg deze niet strak tegen elkaar aan, maar zorg altijd voor een centimeter of vijftien overlap per strook. Gebruik daknagels of koude kleefstof om de stroken met elkaar te verbinden. De hoeken kunt u het beste schuin insnijden.

Stap 4: Eindig met de bovenlaag

Nadat u de onderlaag heeft bevestigd, is het tijd voor de bovenlaag. Werk hierbij altijd van binnen naar buiten, zoals u bij de onderlaag ook gedaan heeft. Let goed op dat de stroken recht op de onderlaag liggen en niet scheef. Het is handig om een voorstrijklaag aan te brengen op de onderlaag alvorens u start met de bovenlaag. U verbindt de verschillende stroken met behulp van een brander of lijm aan elkaar.

Wat is de levensduur van dakleer?

Wilt u uw dakleer vervangen? Kies dan opnieuw voor dakleer als dakbedekking. Waarom? Vanwege de lange levensduur van dakleer. Gemiddeld gaat deze dakbedekking een jaar of 25 mee. Het is in dat geval wel belangrijk dat u geregeld onderhoud uitvoert aan uw dak. In dat geval hoeft u uw dakleer niet snel te vervangen. Kijkt u niet of nauwelijks om naar de bedekking op uw platte dak? Kijk dan niet raar op wanneer uw dakleer binnen 25 jaar vervangen moet worden.

Wat kost het vervangen van dakleer?

U bent vast benieuwd wat dakleer vervangen kost. Dakleer vervangen is relatief goedkoop, maar het is alleen niet mogelijk om op voorhand een exacte prijs te geven. Waarom niet? Omdat de prijs afhankelijk is van een aantal factoren. Allereerst is het natuurlijk de vraag of u een onderlaag wilt of niet. Is dit wel het geval? Dan bent u meer geld kwijt dan wanneer u enkel een bovenlaag aanbrengt. Uiteraard speelt ook het dakoppervlak mee. Hoe groter uw dak, des te duurder dakleer vervangen wordt. Laat u de klus uitvoeren door een dakdekker? Dan brengt dit ook extra kosten met zich mee. Het gebeurt daarentegen wel op een juiste manier.

Vind een dakdekker in uw regio.