Een lekkage van een dak kan voor veel schade aan een woning zorgen. U gaat er mogelijk niet vanuit dat het dak van uw woning gaat lekken, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg dus altijd dat u alert bent. Ziet u ook maar een kleine vochtige plek op uw plafond? Schakel dan direct een dakdekker in om het probleem te verhelpen. Indien u snel handelt, blijft de schade mogelijk beperkt en gaat het u niet onnodig veel geld kosten. Maar wat is de oorzaak van daklekkages, de oplossing en welk onderhoud kunt u uitvoeren om een toekomstige lekkage te voorkomen? In deze tekst krijgt u hier tekst en uitleg over.

Wat zijn de oorzaken van daklekkages?

Een lekkend dak kan veel verschillende oorzaken hebben, maar hoofdzakelijk worden daklekkages veroorzaakt door de wisselende weersomstandigheden in Nederland. In de zomer kan de temperatuur behoorlijk oplopen en in de winter kan het behoorlijk koud zijn. Dit kan ervoor zorgen dat er schade aan het dak ontstaat. Wanneer er in de lente en de herfst veel water valt, kan het dak dit mogelijk niet allemaal verdragen en ontstaat er een lekkage. Op een plat dak is de kans op een lekkage een stuk groter. Na een hevige regenbui kan er namelijk water op dit dak blijven staan. Indien dit niet binnen afzienbare tijd weg kan stromen, kan het door het dak heen gaan lekken. Zorg daarom ook altijd dat u de afvoer van uw platte dak en eventuele dakgoten goed schoon houdt. Zo kan het water gewoon wegstromen en ontstaat er minder snel een lekkage.

Een lekkage aan een plat dak verhelpen

Wanneer er water door het platte dak van uw woning naar binnen komt, is het zaak om snel te handelen. Als het gaat om grote hoeveelheden water, kiezen mensen ervoor om emmers of bakken te plaatsen en zo het water op te vangen. Wacht echter niet te lang met het repareren van het lek, aangezien de schade mogelijk alleen maar groter wordt. Voor het dichten van de lekkage kunt u een professionele dakdekker in schakelen. Hij kan ervoor zorgen dat het lek in uw platte dak binnen de kortste keren weer gedicht is. U kunt echter ook zelf het lek verhelpen. Dan kunt u het volgende stappenplan doorlopen.

Stappenplan om daklekkages aan een plat dak te verhelpenDaklekkage oorzaak oplossing onderhoud

 1. Probleem opsporen
  Om een lekkage te verhelpen, moet u natuurlijk wel weten waar het probleem precies zit. Het is eerst dus van belang om op zoek te gaan naar de kern van de lekkage. Voer daarom zo snel mogelijk een inspectie uit aan uw dak. U kunt simpelweg het dak op gaan en dan heeft u de oorzaak waarschijnlijk snel gevonden.
 2. Dak schoonmaken
  Voordat u begint met het repareren van de lekkage op uw platte dak, is het zaak om de betreffende plek goed schoon te maken. Gebruik hiervoor alleen hulpmiddelen die geen verdere schade aan het dak aan kunnen brengen. Wanneer u dit wel doet, bestaat de kans op nog meer lekkages.
 3. Kruislings snijden
  Wanneer u de boel eenmaal schoon heeft, kunt u een kruis snijden op de plek waar het dak lekt. De vier punten die vervolgens ontstaan, moet u allemaal omvouwen. Het onderliggende dakbeschot moet ook uitvoerig schoon- en drooggemaakt worden alvorens u begint met het aanbrengen van de reparatiepasta.
 4. Pasta aanbrengen
  Heeft u het dakbeschot goed schoon en droog? Dan kunt u de reparatiepasta aanbrengen. Deze pasta is in vrijwel iedere bouwmarkt verkrijgbaar. Het aanbrengen ervan kan met een plamuurmes. Wanneer u de pasta aangebracht heeft, kunt u het verder over de plek verspreiden met behulp van een kwast.
 5. Dakbedekking terugvouwen
  Als de pasta is aangebracht, kunt u de vier punten weer terugvouwen. Druk het geheel goed aan en voorzie de naden van een extra laag reparatiepasta. Om het geheel af te maken, plaatst u een strook glasvlies over de plek waar de lekkage zat. Tot slot smeert u het hele vlak nogmaals in met reparatiepasta en moet uw lekkage verholpen zijn.

De oorzaken van daklekkages aan een hellend dak

Heeft u een lekkage aan het schuine dak van uw woning? In dat geval ligt de oorzaak mogelijk bij schade aan het dak. Onderwerp uw dak aan een inspectie en kijk of u plekken kunt ontdekken die beschadigd zijn. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de harde wind ervoor heeft gezorgd dat er een dakpan van het dak gewaaid is. Hierdoor kan het water makkelijker door uw dak heen sijpelen. Ook kan er een lek ontstaan doordat er rommel of mos op het dak blijft liggen. Zorg er dus voor dat u dit tijdig van uw dak haalt.

De lekkage aan een hellend dak dichten

daklekkage

Een hellend dak is vaak een stuk hoger dan een plat dak en dat maakt dat veel mensen liever niet zelf hun schuine dak opklimmen om een lekkage te verhelpen. In dat geval kan een dakdekker uitkomst bieden. Hij krijgt dagelijks met dergelijke situaties te maken en weet dan ook hoe hij binnen no-time het lek moet dichten. Indien hij toch op het dak van uw woning staat, kunt u hem direct een inspectie aan de rest van het dak uit laten voeren. Op deze manier vindt hij mogelijk zwakke plekken en kan hij er direct voor zorgen dat er binnenkort niet nog een lekkage ontstaat.

Voorkom een lekkage door de rommel op het dak te verwijderen

Om de kans op daklekkages tot een minimum te beperken, doet u er goed aan om regelmatig onderhoud aan uw dak uit te voeren. Bij zowel een plat als hellend dak is het zaak dat rommel geregeld van het dak gehaald wordt. Rommel kan er namelijk voor zorgen dat het dak schade oploopt of dat het water niet meer goed weg kan stromen. Dit vergroot de kans op daklekkages. Indien er geen rommel op het dak ligt, doet u er goed aan om toch een blik te werpen op het dak. Mogelijk zijn er door het weer zwakke plekken ontstaan en kunt u de daklekkages voorblijven.

Natuurlijk kunt u altijd een dakdekker inschakelen

Voor het verhelpen van een lekkage aan uw dak kunt u een dakdekker inschakelen, maar u kunt hem ook bellen om een daklekkage voor te blijven. Dakdekkers voeren geregeld controles uit aan daken van woningen om zo een lek te voorkomen. Het grote voordeel van het inschakelen van een dakdekker is dat hij weet wat er allemaal gecontroleerd en onderhouden moet worden, waardoor hij precies weet wat hij moet doen om een daklekkage te voorkomen. Het inschakelen van een dakdekker kost u weliswaar geld, maar u bent veel meer geld kwijt wanneer u een lekkage aan uw dak heeft.

Vind een dakdekker in uw regio.