Een dak heeft nogal wat te lijden. Na een tijd raakt het vervuild. Het dakpannen coaten kan dan een oplossing zijn. Dakpannen coaten is goedkoper dan het vervangen van uw dak, geeft uw dak een nieuwe look en voorkomt dat het dak verslechterd. Maar wat is dakpannen coaten eigenlijk? In deze blog leest u meer over de voordelen van dakpannen coaten en krijgt u een stappenplan om zelf uw dakpannen kunt coaten.

Wanneer is dakpannen coaten aan te raden?

Op een gegeven moment beginnen er mossen en algen op het dak te groeien en krijgt het dak een slordige en onverzorgde uitstraling. Door de dakpannen te coaten wordt er een beschermende laag over het dak heen gespoten. Hierdoor laat het dak minder vocht en lucht door. Mossen en algen groeien minder goed op het dak. Dit werkt alleen als u alle viezigheid grondig verwijderd heeft voor het coaten. Daarnaast krijgt het dak een hele andere uitstraling. da

Het dak coaten kan op vrijwel elk daktype:

 • Dakpannen
 • Leien
 • Bitumen
 • Rieten dak
 • Golfplaten
 • Dakbedekking

In dit artikel richten we ons op de dakpannen.

Voordelen dakpannen coating

Het coaten van uw dakpannen heeft een aantal voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

 • Het coaten van dakpannen is goedkoper dan een gehele nieuwe dakbedekking. Dit bespaart een hoop kosten.
 • Door dit proces zijn de pannen beter bestand tegen mos en algen. Hierdoor wordt het dak minder snel vies maar beschadigd het ook minder snel.
 • Daarnaast zijn de dakpannen beter bestand tegen water en vuil.

Dakpannen coaten vs nieuwe dakpannen aanschaffen

Deze keuze is vooral afhankelijk van de staan van de huidige dakpannen. Het lijkt soms goedkoper om de dakpannen te vervangen, maar het is vaak duurder dan je denkt om de juiste pannen te vinden en opnieuw te leggen. Ook de nokvorsten moeten dan opnieuw worden vastgezet.

Ook is het belangrijk te weten dat de aansluiting bij de randpannen vaak een vertragende factor is. Het vastzetten van de onderste rij pannen is vaak ook nog wel een flinke klus. Het is verstandig om dit mee te nemen in uw overweging om de dakpannen te coaten of te vervangen. Het grote voordeel van coaten is dat alle dakpannen kunnen blijven liggen en het coaten is duurzaam. Het zorgt ervoor dat het dak nog gemakkelijk 15 jaar meegaat.

Kan ik mijn dakpannen zelf voorzien van coating?

Ja, dit kan. Houd u wel altijd rekening met de veiligheid. Het is gevaarlijk om op zo’n hoogte op een natte ondergrond te werken. Daarnaast raken de pannen beschadigd als ze op een verkeerde manier bewerkt worden. U moet weten wat u aan het doen bent. Als u onder de dakpannen spuit, is er een bijvoorbeeld een grote kans op een lekkage van het dak. Deze is niet verzekerd! Dit zorgt voor onnodige kosten. Als u twijfelt over uw vaardigheden of kennis, dan is het verstandig om dit klusje uit te besteden. U kunt hiervoor terecht bij een goede dakspecialist.

Zelf dakpannen coaten, stappenplan

Als u wel zelf aan de slag gaat, gebruik dan dit handige stappenplan. Met deze 3 simpele stappen kunt u zelf uw dakpannen coaten.

 • Stap 1: De dakpannen reinigen voor het impregneren. Voordat de coating aangebracht wordt moet u het dak eerst goed reinigen. Dit kunt u zelf doen, of u laat het doen door een professional. Eerst maakt u de dakpannen nauwkeurig schoon met een hogedrukspuit. Alle hardnekkige vlekken moeten verwijderd wordt.
 • Stap 2: Breng een disinfectant en grondverf aan. Na het reinigen gebruikt u disinfectant om de laatste resten van bijvoorbeeld mos en alg te verwijderen. Hierna brengt u de grondverf aan om het hechten van de nieuwe coating te optimaliseren. De binnenlaag van de dakbedekking ligt bloot. Hierdoor is het aanbrengen van een hechtende grondverf noodzakelijk.
 • Stap 3: Zelf coaten. Bij het coaten brengt u een dunne laag coating aan op het zichtbare deel van de dakpan. Zorg ervoor dat u alle kanten van de dak onderdelen, de goten of afvoerbuizen goed beschermt. Dit doet u met beschermingsfolie en tape. Breng dan de coating aan met een borstel of roller. Minimaal twee lagen.

Vind een dakdekker in uw regio.