Dakpannen hebben een belangrijke functie. Ze beschermen woningen tegen het weer in Nederland. Dat maakt het ook belangrijk om geregeld dakpannen te reinigen. Daarbij is het ook belangrijk om het goed te onderhouden. Omdat dit een specifieke klus is, is het goed om dit door een professional te laten doen. Dit geeft de zekerheid dat alles op de juiste wijze gebeurt. De volgende informatie maakt duidelijk wat het belang hiervan is.

Het belang van een reinigingsbeurt voor dakpannen

Er zijn verschillende oorzaken waardoor de dakpannen niet meer zo goed beschermen als eerst. Zo is er het probleem van het ontstaan van algen. Die tasten de dakpannen aan waardoor ze minder sterk worden. Hierdoor voldoen ze uiteindelijk niet meer. Een ander probleem dat door goed onderhoud opgelost kan worden is dat van afgezakte dakpannen. Tijdens het onderhoud kunnen ze op de juiste wijze worden teruggeplaatst. Daarnaast is er ook een vergelijkbaar probleem met de vogelschroten die geplaatst zijn.

De gevolgen van al deze problemen zijn meestal lekkage. Dit geldt vooral in het geval van aanslag door algen. Al is het probleem ook duidelijk merkbaar bij afgezakte dakpannen. Doordat de dakpannen niet meer in de juiste staat zijn of op de juiste plek liggen krijgt het water uit neerslag vrij spel. Met alle gevolgen die dit voor de woning heeft.

Dakpannen reinigen en onderhouden

Dakpannen reinigen en onderhouden door een dakdekker kan al deze problemen oplossen. Dat begint al bij afgezakte dakpannen. Het onderhoud is het perfecte moment om de afgezakte pannen weer terug op de juiste plek te leggen. Dit is niet alleen beter voor de beschermende functie. Het ziet er ook nog eens mooier en strakker uit. Hetzelfde geldt voor de vogelschroten. De schroten onderhouden kan tijdens het onderhoud. Zo blijven deze beschermen tegen vogels met een eigen wil.

Het echte werk tijdens de dakpannen onderhouden gaat natuurlijk zitten in het schoonmaakwerk. Het verwijderen van aanslag doen bewoners vaak zelf door de hogedrukspuit te hanteren en preventief te werk te gaan. Echt reinigen werkt echter beter en voorkomt schade. Dit is de manier om het echte ontmossen te verzorgen. Wanneer de dakdekker dit voor zijn rekening neemt, zal dit bovendien een stuk gerichter gebeuren. Het is bovendien ook veiliger dan wanneer je zelf het dak op klimt als bewoner. De dakdekker volgt daarvoor het volgende stappenplan:

Dakpannen reinigen

1. Inspecteren en voorbereiden

Bij deze stap bekijkt de dakdekker welke dakpan er ligt en welke vulling wordt gebruikt. Zo is de juiste werkwijze te bepalen. Dit is vooral belangrijk om het dak goed en veilig schoon te krijgen.

2. Reinigen dakpannen

Deze stap zorgt voor het grote schoonmaakwerk. Met de hogedrukspuit wordt het vuil weggespoeld. Dit geldt bijvoorbeeld voor de algen die zich op de pannen gevormd hebben. Dit is bovendien de voorbereidende werkzaamheid op de laatste stap.

3. Bescherming dakpannen tegen algen en mossen

Deze laatste stap is van grote meerwaarde. Nu kan de dakdekker zorgen dat de dakpannen nog beter beschermd zijn tegen de gevaren van buitenaf. Dat kan door het dak te coaten en te impregneren. Bij het coaten wordt gezorgd voor een nieuwe toplaag. De oude laag is door gebruik langzaam weggesleten, maar met de nieuwe laag zijn de pannen weer optimaal. Door vervolgens het dak te impregneren worden de dakpannen ook nog eens vuil en waterafstotend.

Periodiek schoonmaken

Om er zeker van te zijn dat het dak en de dakpannen beschermend blijven, is periodiek schoonmaken van belang. Laat de dakdekker met enige regelmaat de werkzaamheden uitvoeren. Dakpannen onderhouden is niet per definitie jaarlijks nodig. Goede regelmaat in het periodiek schoonmaken is een belangrijke stap in het verzorgen dat het dak op orde blijft.

Vind een dakdekker in uw regio.