Na verloop van tijd kunnen vuil, mos en algen zich ophopen op uw dakpannen. Om de structurele integriteit van het dak te behouden en ervoor te zorgen dat uw huis en bezittingen beschermd zijn tegen alle weersomstandigheden, is het belangrijk om uw dak schoon te houden, en de dakpannen schoonmaken. Er zijn een aantal manieren waarop u dakpannen schoonmaakt, maar welke methoden zijn het beste en welke moet u vermijden?

Hoe kan ik dakpannen schoonmaken?

dakpannen schoonmaken

Gebruik van een hogedrukreiniger, wees voorzichtig! Eén van de meest gebruikte methodes om dakpannen schoon te maken is ze onder druk te wassen, maar dit is iets waar veel over te doen is. Als u niet weet hoe u een hogedrukreiniger moet gebruiken, dan kan hij meer schade aanrichten dan goed doen. Dit omdat de kracht van de waterstraal de afwerking van de dakpannen kan verwijderen. Om deze redenen raden veel dakpannenfabrikanten het gebruik van hogedrukreinigers op hun producten af. Daarom is het belangrijk om de druk van de hogedrukreiniger laag te houden.

Er zijn een aantal chemische oplossingen ontwikkeld om te helpen om uw dakpannen schoon te maken die last hebben van mos- en algengroei. Mosdodende middelen, fungiciden en anti-mosbehandelingen kunnen via een spray op de dakpannen worden aangebracht om de begroeiing op de dakpannen te doden. Dit mag echter pas gebeuren nadat de dakpannen met een troffel of een harde borstel zijn geschraapt/afgespoten onder lage druk, om ervoor te zorgen dat de chemische stof in alle kieren en spleten komt, waar schimmel, algen en ander vuil vaak vast komen te zitten.

Stappenplan dakpannen schoonmaken

Hieronder treft u een stappenplan om de dakpannen schoon te maken:

1. Zorg voor de juiste veiligheidsuitrusting

Onze botten blijven het best ongebroken, en aan dit universele principe zult u willen voldoen als u uw dak schoonmaakt. Om dat te doen, hebt u de juiste uitrusting nodig, waaronder:
• Antislipschoenen met goede tractie, zodat u veilig kunt lopen tijdens het schoonmaken;
• Een stevige ladder om op het dak te komen;
• Een veiligheidsharnas dat aan een veilig ankerpunt op het dak wordt bevestigd.

2. Controleer grondig op gebreken

Een van de meest effectieve manieren (mits voorzichtig!) om een dak schoon te maken is met een hogedrukreiniger, die veel water produceert dat in uw woning kan lekken. Voordat u de hogedrukreiniger aanzet, moet u het dak grondig inspecteren op gebarsten of gebroken dakpannen. Let ook op beschadigde daklijsten, gebarsten raamranden of dakbeschot om lekkage te voorkomen.

3. Gebruik een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van uw dakpannen

Hoewel het mogelijk is om elke dakpan met de hand schoon te schrobben, bespaart u uzelf een hoop tijd door een hogedrukreiniger te gebruiken, die een waterstraal onder hoge druk produceert die uw dakpannen schoon blaast.

Alles wat u nodig hebt om te gebruiken in de hogedrukreiniger is water. Chemicaliën zijn nog niet nodig voor deze stap. U moet goed opletten, zoals eerder vermeld met de instellingen van de hogedrukreiniger om de meest geschikte hoeveelheid druk te vinden, net genoeg dat u kunt zien dat de dakpannen schoon worden, maar niet zo hoog dat ze slijten of lekkage veroorzaken.

4. Breng antimos-spray aan en een coating!

Voor de hardnekkige plantengroei die niets liever wil dan op uw dak blijven zitten, kan een antimosbehandeling (of schimmelbehandeling) helpen om het tegendeel te doen. De behandeling wordt toegevoegd aan uw hogedrukreiniger en vervolgens over het dak gespoten volgens dezelfde veilige methode als voorheen, waarbij u ervoor zorgt dat het dak volledig droog is voordat u begint. U kunt ook rubberen handschoenen dragen voor deze stap, om te voorkomen dat de chemicaliën op uw huid terechtkomen.

Zodra u het hele dak met antimos-spray hebt bedekt, laat u het een paar minuten intrekken en spoelt u het weer af met schoon water. U zou moeten merken dat de voorheen hardnekkige plantengroei meegaander is geworden en gemakkelijker wegspoelt.

Houdt uw dakpannen schoon en verleng de levensduur door te impregneren of coaten

Direct na het schoonmaken van een pannendak kunt u overwegen een nieuwe laag afdichtingsmiddel aan te brengen. Sealings en coatings houden kleidakpannen veilig tegen fel zonlicht, wind en regen, maar ook tegen gruis in de lucht. Dit helpt ook de kleur van kleidakpannen fris en nieuw te houden. Zo ziet uw huis er zo lang mogelijk na de dakreiniging op zijn best uit!

Schakel de experts van DakPro in voor een professioneel advies!

Vind een dakdekker in uw regio.