Ieder jaar weer zorgen afgewaaide of rondvliegende dakpannen voor veel financiële schade. Misschien heeft het u ook veel schade bezorgd. Het goede nieuws is dat u het makkelijk kunt voorkomen door de dakpannen vast te zetten. In dit artikel vertellen we u meer over waarom u uw dakpannen moet vastzetten en hoe dat precies werkt. Ook kunt u meer lezen over de verschillende mogelijkheden voor panhaken.

Wat houdt dakpannen vastzetten in?

Om te voorkomen dat dakpannen wegwaaien, is het belangrijk om dakpannen vast te zetten. Dit vindt plaats aan de hand van panhaken en bij voorkeur met dakpannen van roestvrij staal. De windbelasting van het dak en het dakpanmodel bepaalt de manier waarop de dakpannen worden vastgezet.

Wat gebeurt er als de dakpannen niet goed vastzitten?

Wanneer u uw dakpannen niet goed vastzet, dan kunnen ze bij slecht weer van uw dak afwaaien. Hierdoor bestaat er niet alleen het risico dat uw huis beschadigd wordt, maar ook voorbijgangers lopen het gevaar om door een dakpan geraakt te worden. Daarnaast kunnen losgeraakte dakpannen ook een lekkage veroorzaken. De dakpan is immers de belangrijkste beschermlaag van het dak. In het filmpje hieronder kunt u de gevolgen van een zware storm zien als uw dakpannen niet goed vastzitten.

Het vastzetten van uw dakpannen zorgt voor meer veiligheid voor uzelf, uw huis en de omgeving.

Per 1 april 2012 is het ook wettelijk verplicht om uw dakpannen vast te zetten sinds de invoering van het Nederlands Bouwbesluit. Hiermee worden schade en ongelukken bij windvlagen voorkomen.

Hoe moet u dakpannen vastzetten?

Dakpannen vastzetten

Om zoveel mogelijk stormschade te beperken, is in 1992 de regelgeving omtrent het vastzetten van dakpannen ingevoerd. De oude holle pannen van vroeger zijn minder gevoelig voor stormschade dan de moderne dakpannen. De nieuwere dakpannen hebben namelijk een betere sluiting, waardoor er geen luchtstroom onder de pannen kan plaatsvinden. Hierdoor krijgt het pannenvlak de volle kracht van de windbelasting te verduren en zijn er geen mogelijkheden om deze kracht verkleinen.

Dit is de reden waarom er een verankeringsberekening gemaakt moet worden. Deze berekening bepaalt wat de windbelasting is voor de diverse zones van het dak. Zo wordt voor de gevel- en nokzones vaak een hogere windbelasting aangehouden dan voor de midden zone van een dakvlak. De weerstand tegen het opwaaien wordt bepaald door de afstand van de onderkant van de pan tot de ophang nok en de dakhelling. Daarnaast is de weerstand ook afhankelijk van het gewicht van de dakpan.

Wanneer u uw dakpannen wilt vastzetten of verankeren, dan kunt u kiezen voor een dambordverankering of een volledige verankering. Wanneer de windbelasting groter is dan zijn eigen weerstand, moeten de dakpannen dambordsgewijs worden gehaakt. Dambordverankering is voldoende voor bepaalde gebieden. Bij de gevel en nok kan het echter nodig zijn om elke pan apart vast te zetten. Hoe u dit doet? Daarvoor heeft u panhaken nodig. Hier zijn verschillende soorten van en die bespreken we allemaal verderop in dit artikel. in het filmpje hieronder kunt u zien hoe u de dakpannen uiteindelijk moet vastzetten:

In het laatste Nederlandse Bouwbesluit van 2012 zijn er ook aparte regels bijgekomen met betrekking tot verbouwingen en renovatie:

  • De eisen die oorspronkelijk bij een bouw van kracht waren, mogen gehanteerd blijven.
  • Dakrenovaties moeten altijd voldoen aan de laatste technieken. Hierop zijn echter wel uitzonderingen mogelijk als deze technieken buitensporige kosten met zich meebrengen.
  • De eigenaar van het gebouw of de woning is aansprakelijk voor letsel of schade dat volgt uit rondvliegende dakpannen.

Soorten panhaken

Het kiezen van de juiste panhaak luistert heel nauw. Elke soort dakpan heeft specifieke eigenschappen waardoor ze elk een andere type panhaak nodig hebben. We hebben hieronder de verschillende soorten panhaken op een rijtje gezet.

Panhaken kunnen ingedeeld worden in twee hoofdgroepen, namelijk overlappende en niet-overlappende sluitingen. Het is aan te raden om dakpannen met een niet-overlappende sluiting met een dubbele panhaak vast te zetten. Hiervoor is een TwinTikkerpanhaak ontwikkeld. Dakpannen met een overlappende sluiting kunnen met een tikpanhaak of een klikpanhaak worden bevestigd.

Tikpanhaak

Een tikpanhaak wordt bevestigd door het in de panlat te tikken. Hierdoor valt de panhaak in de zijsluiting van de dakpan. De lengte van de panlat maakt hierbij niet uit, want tikpanhaken kunnen altijd gebruikt worden. Dit type panhaak is geschikt voor dakpanmodellen met een overlappende zijsluiting.

Er zijn twee soorten tikpanhaken. Dit zijn de dubbele tikpanhaak en de enkele tikpanhaak. Zoals de naam tikpanhaak al aangeeft, worden ze beiden in de pan getikt. Voor een enkele tikpanhaak geldt dat het in de panlat wordt getikt. Daarna valt het in de dakpansluiting. Een dubbele tikpanhaak wordt zo in de panlat getikt, zodat zowel de onder- als de bovenzijde van de twee diagonaal aangrenzende dakpannen vastgeklemd worden door de bovenliggende ‘vleugels’.

TwinTikker

De TwinTikker kan alleen gebruikt worden voor dakpanmodellen zonder overlappende zijafdichtingen. Een TwinTikker wordt bevestigd door het zo in de panlat te tikken, zodat de kopafdichtingen en de zijafdichtingen van twee schuin naast elkaar liggende pannen de bovenste “vleugel” inklemmen. Dankzij de speciale “spijkerkop” is de TwinTikker handiger en sneller in gebruik.

Klikpanhaak

De klikpanhaak wordt bevestigd op dakpannen met een overlappende sluiting. De klikhaak wordt dan om de panlat getrokken. Vervolgens wordt de panhaak in de zijsluiting van de dakpan bevestigd. De haken kunnen om de dakpannen heen worden geplaatst, voordat de dakpannen op het dak worden gelegd. Dit maakt een dakpanverankering volgens een dambordpatroon veel eenvoudiger. Het voordeel van een klikpanhaak is dat de pannen achteraf makkelijker opgetild kunnen worden.

Tips

We geven u ook nog een paar tips voor als u uw dakpannen gaat vastzetten.

Om de panhaken op de juiste manier aan te brengen, is het belangrijk dat u een verankeringsberekening maakt of laat maken. In deze berekening spelen diverse factoren mee, zoals de plek waar u woont. Woont u bijvoorbeeld aan de kust, dan waait de wind vaak harder.

Daarnaast hebben ook de dakhelling, het type pan, de dakvorm, de latafstand en de goothoogte invloed op de verankeringsberekening. Aan de hand van deze berekening kunt u bepalen of u moet kiezen voor een volledige verankering met schroeven. In dit geval wordt elke pan van een panhaak voorzien. Het kan ook zijn dat u moet kiezen voor een volledige dambordverankering met een panhaak.

Hulp nodig bij het vastzetten van uw dakpannen?

Dakpannen vastzetten

Wilt u uw dakpannen (opnieuw) laten vastzetten? Als uw pannendak nog in goede staat is, maar de dakpannen zijn door weersomstandigheden los gaan zitten, dan kunt u proberen deze zelf vast te zetten of u kunt voor deze klus een dakspecialist inschakelen.

Het is belangrijk dat u rekening houdt met het feit dat door windstoten meer dakpannen los kunnen raken. In sommige gevallen hangen ze nog maar aan een spijkertje vast. In dit geval kunt u het beste de omliggende pannen opnieuw laten plaatsen of laten vervangen.

Laat deze klus uitvoeren door een dakspecialist. DakPro helpt u hier graag bij. Dit vakkundige bedrijf zet uw dakpannen stevig voor u vast. Ook voor een vrijblijvende offerte of voor specifieke vragen over uw dak kunt u te allen tijde terecht bij de dakspecialisten van DakPro.

Vind een dakdekker in uw regio.