Is uw dakraam aan vervanging toe? Doe dit eenvoudig zelf met behulp van ons stappenplan. Is de houten betimmering beschadigd, het dubbelglas lek of tocht het dakraam? In dat geval is het verstandig het dakraam te vervangen. Het kan ook zijn dat u op zoek bent naar een nieuwer en moderner dakraam. In beide gevallen kunt u dit eenvoudig zelf doen. Ons stappenplan gaat u hierbij helpen!

Voordelen van het vervangen van een dakraam

Een (nieuw) dakraam heeft een aantal voordelen:

  • Een zolder is vaak donker. Met een dakraam komt er meer licht in de ruimte. Een schuin dakraam zorgt zelfs voor 3 keer meer lichtinval.
  • De ruimte lijkt groter met een dakraam. Daarnaast geven dakramen een unieke uitstraling aan de ruimte. Ze stralen luxe uit en zijn mooi te decoreren met rolgordijnen of schermen. dakraam vervangen
  • Een (nieuw) dakraam verhoogt de isolatiewaarde van het huis. Ook wordt het huis automatisch verwarmd door de zon die door het raam naar binnen komt. Hierdoor zullen de energiekosten lager worden. Daarnaast is er mogelijkheid om de ruimte beter te ventileren. Dit zorgt voor een betere luchtkwaliteit.
  • Een nieuw dakraam heeft een positieve invloed op de waarde van de woning. Naast de lagere energiekosten wordt de ruimte onder een hellend dak gezien als leefruimte in plaats van opslag- of onbenoemde ruimte. Hiermee wordt het huis een stuk meer waard.

Stappenplan: dakraam vervangen met Velux

  1. Nieuw dakraam aanschaffen

Het is belangrijk om van tevoren de maten van het dakraam goed op te meten en aan de hand van de juiste maten van het dakvenster een nieuw dakraam aan te schaffen.

  1. Het oude dakraam verwijderen

Het dakraam moet gedemonteerd worden. Het oude glas en het oude dakvenster moeten verwijderd worden. Bij de Velux dakramen zit vanaf 2001 een knopje in het scharnier. Door deze knop in te drukken kunt u het draaiende gedeelte van het dakvenster demonteren en verwijderen. Bij de oudere dakramen zit een schroefje (in plaats van de knop) wat u naar binnen moet draaien om het draaiende gedeelte te demonteren. Bij dakramen van andere merken staat vaak in de handleiding hoe ze verwijderd moeten worden.

  1. Voorbereiding plaatsen nieuwe dakraam

Als het oude dakraam gedemonteerd en verwijderd is, zorgt u ervoor dat u klaar bent om het nieuwe dakraam te monteren. Als het dakraam groter is zal er eerst meer ruimte gemaakt moeten worden.

  1. Plaatsen nieuwe dakraam

Plaats eerst de hulplatten. U dient de onderste hulplat op 8 cm te plaatsen. Dit is vanaf de bovenkant van de dakpannen tot aan de bovenste zijden van de hulplat gerekend. Gebruik de buitenwerkse hoogtemaat van het tuimelraam voor de bovenste hulplat. Tel hier 45 mm bij op. Plaats het isolatiemateriaal op de hulplatten. Gebruik hiervoor de vier montagebeugels.

Nu dient u de bovenste beugels vast te zetten op twee plekken. Zorg ervoor dat u het kozijn in de juiste positie heeft geplaatst. Controleer of het waterpas staat en schroef vast. Zorg ervoor dat de kozijnen waterdicht zijn en plaats eventueel de dakpannen of andere dakbedekking terug.

Als laatste wordt het draaiende gedeelte weer in het kozijn geplaatst. Dit deel plaatst u door de opening in een stand van 180 graden. Plaats nu de onderkant op het kozijn en plaats het dakvenster in de scharnieren. Draai het draaiende gedeelte in de juiste positie zodat de borgpennen zich automatisch vastzetten.

  1. Afwerken nieuwe dakraam

Als het dakraam eenmaal geplaatst is moet u controleren of het nieuwe dakraam goed opent. Als dit nog niet het geval is, zorg er dan voor dat het goed kan openen. Met kit en plamuur maakt u aan de binnenkant alle gaatjes en kieren dicht. Werk daarna de binnenkant af.

Laat uw dakraam vervangen door een specialist van DakPro

Het kan zijn dat u na het lezen van dit artikel besloten heeft om het dakraam vervangen over te laten aan een professional. In dat gevalt bent u bij DakPro aan het juiste adres! Door jarenlange ervaring in het vak kan DakPro u helpen met het vervangen van een dakraam. Daarnaast voeren ze ook andere verschillende dakdekkerswerkzaamheden uit. De specialisten staan ook in het weekend en buiten de reguliere werktijden voor u klaar!

Vind een dakdekker in uw regio.