Heeft u wel eens nagedacht over een betere dakisolatie van uw woning. Dat biedt aardig wat voordelen. Zeker met de almaar stijgende gas- en elektraprijzen. Denk daarbij aan een goede isolatie van uw (platte) daken, uw vloer en uw muren. Een van de veelgebruikte isolatiematerialen is tegenwoordig PIR isolatieplaten. Wij vertellen u er graag iets meer over.
Wat is PIR?
U kent wellicht PUR, het schuim waarmee u in huis goed scheuren en kieren kunt dichten. PIR is soortgelijk spul, maar dan in de vorm van platen. Deze isolatieplaten gebruikt men in de woningbouw vaak als muur-, spouwmuur- en vloerisolatie. Maar u kunt ook uw platte dak ermee isoleren. De platen zijn makkelijk verwerkbaar. Ze zijn licht in gewicht en kunnen makkelijk gesneden worden. De platen nemen geen vocht op en hen hun isolatiewaarde is zeer hoog. Brandtechnisch zijn PIR isolatieplaten brandveiliger dan het PUR-schuim omdat er minder schadelijke rookgassen vrijkomen bij verhitting.
Welke soorten PIR isolatieplaten zijn er?
Meestal hebben PIR platen aan beide zijden een dampdichte laag. U kunt de platen dan aan beide zijden gebruiken en u hoeft geen dampscherm aan te brengen. U dient wel de naden tussen de platen goed te dichten met tape. Er zijn ook PIR platen die een combinatie vormen met ander isolatiemateriaal zoals glaswol. De platen zijn dan aan één zijde voorzien van een dunne laag minerale wol. Deze is speciaal aangebracht om oneffenheden in het muuroppervlak weg te werken. Omdat deze platen een wat ruwere afwerking hebben kunt u deze combinatieplaten heel goed gebruiken in spouwmuren. De PIR platen bestaan in verschillende diktes. Ook bij geringe plaatdiktes voldoen ze uitstekend aan de vereisten.
Toepassing van PIR isolatieplaten voor het dak
Als u PIR platen overweegt als isolatie voor uw dak dan zijn er voor dit doel speciale platen te koop. Deze zijn tweezijdig voorzien van een coating. U kunt deze platen aanbrengen onder uw EPDM of PVC-dak. De PIR dakplaten hebben alleen als nadeel dat ze iets minder goed isoleren dan de variant met een aluminium toplaag. PIR dakplaten hebben een dichte en drukvaste structuur. Uw dak blijft daardoor, ook na uw isolatie, nog goed beloopbaar. In de video kunt u zien hoe u uw dak kunt isoleren met PIR isolatieplaten.
Wat zijn de voor- en nadelen van PIR?
PIR isolatieplaten hebben verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. Deze hebben wij voor u op een rijtje gezet:
De voordelen van PIR isolatieplaten:
- De isolatiewaarde is zeer hoog, ook bij dunne platen
- Het materiaal neemt geen vocht op en is dus prima in vochtige omstandigheden te gebruiken
- Het materiaal is licht in gewicht en verwerkt makkelijk
- De platen hebben een eigen dampscherm (er hoeft geen extra dampscherm aangelegd te worden)
- De platen hebben goede brandvertragende eigenschappen
De nadelen van PIR isolatieplaten:
- Om PIR te produceren worden milieuschadelijke stoffen gebruikt
- Het materiaal is moeilijk recyclebaar
De prijs van PIR platen
De prijs van PIR platen ligt meestal iets hoger dan bij andere isolatiematerialen. De kosten zijn afhankelijk van de isolatiewaarde van het materiaal. Bij een hogere isolatiewaarde per m2, is de prijs ook hoger. Door de grote vraag naar PIR wordt de prijs ook nog eens opgevoerd. PIR platen zijn er in diverse formaten en ook in diverse diktes. Er zijn PIR platen met een speciale toplaag, zoals die met de eerder genoemde glaswol of voor dakisolatieplaten. PIR platen zijn er in diktes variërend van 3 cm tot 12 cm. Voor elke toepassing is er dus een PIR plaat beschikbaar
Het is ontzettend belangrijk om een goed isolatieplan te maken
Bent u op zoek naar een goed isolatieplan voor uw woning, neem dan eens contact op met de Dakdekker aan huis. Onze ervaren dakdekkers zijn goed op hoogte van de nieuwste materialen en technieken en weten waar de zwakke isolatieplekken zich in uw huis bevinden. Wij kunnen u een gedegen advies bieden. Zo kunt u komen tot een gewenste, maar vooral ook betaalbare isolatie van uw woning.