Asbest werd vroeger in allerlei materialen en voorwerpen gebruikt; het is namelijk sterk, brandwerend en goed voor isolatie. Asbest is echter ook erg slecht voor de gezondheid doordat het kankerverwekkende stoffen bevat. De overheid heeft de verkoop en het gebruik van asbest daarom in 1993 verboden.

Als u een oude woning of een oud schuurtje heeft, bestaat de kans dat er een asbestdak op ligt. En omdat dat dak nu al meer dan dertig jaar oud is, is het extra schadelijk voor de gezondheid.

Wilt u uw asbestdak verwijderen en vervangen? Dat is een erg slimme keuze. In dit artikel leren we u alles wat u moet weten over het verwijderen van een asbestdak.

Hoe herken ik asbest?

Het is doorgaans erg lastig om asbest te herkennen, omdat het geen kenmerkende kleur of geur heeft. Het heeft een vezelige structuur, maar ook dat is niet altijd makkelijk te zien. Kortom kunt u asbest niet zomaar met het blote oog herkennen.

Om te achterhalen of uw huis asbest bevat, moet u eerst kijken naar de leeftijd. Is het huis (of schuurtje) na 1993 gebouwd? Dan zit er geen asbest in; asbest mag namelijk sinds 1993 niet meer gebruikt worden.

Is het huis voor 1993 gebouwd? Dan bestaat de kans dat er asbest in is verwerkt. Het is echter vaak lastig om dat tegenwoordig nog te weten te komen. Als u een huurhuis heeft, kunt u er bij de eigenaar of verhuurder naar informeren. Heeft u een koophuis? Neem dan contact op met een gecertificeerde asbestinventariseerder.

Ben ik verplicht om een asbestdak te verwijderen?

Nee, u bent niet verplicht om een asbestdak te verwijderen. Er wordt vaak beweerd dat er vanaf 2024 een wet intreedt die het verwijderen van asbestproducten verplicht. Dit is echter een misverstand: in 2019 werd een wetsvoorstel met die strekking ingediend, maar deze werd door de Eerste Kamer verworpen.

Desondanks is het altijd een goed idee om uw asbestdak te verwijderen. Asbest is namelijk erg schadelijk voor de gezondheid. Het inademen van de kleine vezels die van asbest loskomen is op de lange termijn kankerverwekkend. Hoe langer u aan asbest blootgesteld bent, hoe groter het risico op gezondheidsschade. De meeste asbestdaken zijn door hun ouderdom bovendien broos. Daardoor brokkelen ze makkelijker af en zijn ze dus extra schadelijk.

Lees dus verder om er achter te komen hoe u uw asbestdak kunt verwijderen.

Mag je zelf een asbestdak verwijderen?

Ja, in sommige gevallen mag u zelf uw asbestdak verwijderen. Daar hangen echter de volgende voorwaarden aan:

  1. het dak heeft een afmeting onder 35 vierkante meter;
  2. het dak ligt op een huis of een schuurtje en niet op een bedrijfspand;
  3. de asbestplaten zijn niet kapot of beschadigd. Als dat wel zo is, moet u een gecertificeerde dakdekker inschakelen;
  4. het asbestdak is met schroeven bevestigd en niet met spijkers, nietjes of lijm.

Voldoet het dak aan de bovenstaande voorwaarden? Dan kunt u een sloopmelding bij de gemeente doen. Wanneer de gemeente u toestemming geeft mag u het asbestdak verwijderen.

Voordat u begint aan het verwijderen van uw asbestdak, raden wij u aan om eerst de asbestregels van de Rijksoverheid en deze pagina van Milieucentraal goed door te lezen.

Hoe verwijder ik zelf een asbestdak?

Wilt u zelf uw asbestdak verwijderen? Lees dan deze veiligheids- en werkinstructie en kijk dit filmpje van Milieucentraal. Mag of wilt u uw asbestdak niet verwijderen? Kijk dan of een gecertificeerde dakdekker het voor u kan doen.

Een asbestdak laten verwijderen door een dakdekker

U kunt uw asbestdak ook laten verwijderen door een gecertificeerde dakdekker of een asbestsaneringsbedrijf. Als u hiervoor kiest, hoeft u zelf geen Sloopmelding bij de gemeente te doen; dat doet het bedrijf. Ook het wegbrengen van de asbestplaten naar de milieustraat is niet uw verantwoordelijkheid.

Via DakPro kunt u makkelijk en snel contact opnemen met een dakdekker bij u in de buurt om te informeren over het verwijderen van een asbestdak.

Hoeveel kost het om asbest te laten verwijderen?

De kosten van het verwijderen van een asbestdak zijn afhankelijk van de grootte van het dak en het vervangingsmateriaal. Hoewel het voordeliger is om uw asbestdak zelf te verwijderen, is dit aanzienlijk riskanter. In sommige gevallen is het zelfs verboden om uw asbestdak zelf te verwijderen.

Milieucentraal schat in dat het €265 euro kost om zelfstandig een klein asbestdak te verwijderen. Bij grotere daken die door een dakdekker verwijderd moeten worden, kan de prijs oplopen tot meerdere duizenden euro’s.

Kan ik subsidie krijgen voor het verwijderen van een asbestdak?

Er is geen nationale subsidiepot voor het verwijderen van asbestdaken. Bij de provincie of gemeente kunt u mogelijk wel subsidie aanvragen. Het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn) verstrekt namelijk in sommige gevallen leningen voor het verwijderen van asbestdaken.

Hoe hoog is een boete voor het verwijderen van asbest?

Als u een asbestdak verwijdert zonder daar vooraf een sloopmelding voor in te dienen, riskeert u een boete van €1000,-.

Wanneer u een asbestdak verwijdert dat niet aan de voorwaarden van een particuliere verwijdering voldoet, riskeert u een nog hogere boete.

Vind een dakdekker in uw regio.