Heeft u al gehoord van glazen dakpannen? Deze lijken als het ware op de reguliere dakpan, maar zijn lichtdoorlatend, multi-inzetbaar, milieuvriendelijk en duurzaam. Glazen dakpannen worden tegenwoordig gebruikt als vervanger voor de standaard betonnen of keramische dakpan. In dit artikel leest u meer over hoe u glazen dakpannen gebruikt voor extra lichtinval en ook wat andere voordelen van deze prachtige dakpannen zijn.

Glazen dakpannen zorgen voor extra lichtinval

Glazen dakpannen hebben dezelfde afmetingen als de normale dakpan en wordt ook op dezelfde wijze geplaatst. Omdat deze dakpannen van glas gemaakt zijn, zijn ze lichtdoorlatend. Door het plaatsen van glazen dakpannen creëert u meer licht en uitzicht op de zolder, het terras, de schuur of carport. Meestal legt u de glazen dakpannen niet over het gehele dak, maar juist op de plekken waar u graag extra licht wilt hebben. Daarnaast creëert u een bijzonder mooi uitzicht. In de avond kunt u zelfs de sterren zien schijnen.

Glazen dakpannen zijn duurzaam

De glazen dakpannen zijn niet alleen fraai voor het oog maar zijn ook duurzaam. Ze leveren energie op en slaan warmte. De door het dak opgeslagen warmte kan door het gehele huis gebruikt worden. Zo kunt u gedurende het hele jaar op uw energiekosten besparen, zelfs tijdens de koude winterdagen. De glazen dakpannen worden op een zwart nylon doek geplaatst waaronder luchtsleuven worden gemaakt. De zwarte ondergrond neemt de warmte van de zon op waardoor het lucht begint te circuleren. De warme lucht wordt dan door het systeem gebruikt om het water op te warmen. Dit kan door het verwarmingssysteem van het huis via een accumulator worden gebruikt. De dakpan van glas zelf is ook duurzaam, ze hebben gemiddeld een levensduur van 40 jaar en zijn 100% recyclebaar.

Combineren met zonnepanelen

Steeds meer mensen kiezen voor het opwekken van elektriciteit voor zonnepanelen. Dit is niet alleen voordelig qua energiekosten, maar ook beter voor het milieu. Een nadeel is wel dat de zonnepanelen er niet bijzonder fraai uitzien op het dak. Vooral als het geplaatst wordt op het dak van een oud huis, dan kan het storend zijn voor het oog. De glazen dakpannen bieden hiervoor wellicht een goede oplossing. U kunt ze namelijk over de zonnepanelen laten plaatsen zonder dat dit ten koste gaat van het rendement van de zonnepanelen. De zonnepanelen worden dan op de houten constructie geplaatst in plaats van op de dakbedekking. Een ander voordeel is dat het plaatsen van glazen dakpannen een extra bescherming biedt tegen beschadiging en mogelijk diefstal van de zonnepanelen.

Plaatsen van de glazen dakpan

Zoals eerder vermeld hebben ze dezelfde afmetingen als klassieke dakpannen en worden ze ook op dezelfde manier geplaatst. U kunt ze perfect (laten) plaatsen op een dak met een hellingshoek van circa 45 graden. Bij daken met een kleinere hellingshoek lukt het ook, maar wanneer de hellingshoek minder dan 15 graden is, hebt u een speciale constructie nodig. Natuurlijk is het aan u om te bepalen of u het zelf gaat plaatsen of dat u dit laat doen. Wanneer u dit vakkundig aan een betrouwbare dakdekker wilt laten doen, dan kunt u uw dakbedekking vakkundig laten plaatsen door een dakdekker. Bij DakPro bent u hiervoor aan het juiste adres. Neem gerust contact met hen op wanneer u bepaalde vragen hebt of als u een vrijblijvende offerte wilt aanvragen.

Vind een dakdekker in uw regio.