Het dak van uw woning heeft veel te verduren. In de winter valt er veel neerslag en is het vaak bijzonder koud. Maar wat te denken van de zomer? Wanneer de temperatuur richting de dertig graden gaat, heeft uw dak hier ook last van. Indien de zon een aantal dagen op uw dak brandt, kan dit zorgen voor uitdroging. Het gevolg hiervan kan zijn dat er schade ontstaat aan het dak. Wat zijn de gevolgen van warme zomers voor uw dak?

Gevolgen warme zomers plat dak

Warme, droge zomerdagen zijn vaak niet goed voor platte daken. Deze daken worden over het algemeen bekleed met bitumen of pvc en in de meeste gevallen is dit zwart van kleur. Zwart absorbeert de warmte, waardoor uw dak behoorlijk heet kan worden. Dit kan zorgen voor schade aan uw dak. Helemaal in combinatie met de wisselende weersomstandigheden in Nederland is het aan te raden de kwaliteit van uw platte dak goed in de gaten te houden. Op deze manier kunt u tijdig een dakdekker inschakelen wanneer een daklekkage dreigt te ontstaan.

Gevolgen warme zomers hellend dak

De meeste hellende daken in Nederland worden voorzien van dakpannen. Over het algemeen zijn dakpannen goed bestand tegen de warmte. Evenals bij een plat dak, kunt u de warmte van het materiaal ook hier beperken. Dit kan door te kiezen voor witte dakpannen. Dit geniet mogelijk niet uw voorkeur, maar ook in dit geval zal dit resulteren in minder hete dakpannen op warme, droge zomerdagen. Wanneer uw hellende dak bedekt is met riet, is het aan te raden om bij langdurige warmte goed uit te kijken met het gebruik van vuur. In warme periodes kan het kleinste vonkje namelijk al genoeg zijn om uw dak in lichterlaaie te zetten.

Tijdig een controle uitvoeren

Evenals een koude winter kan ook een hete zomer voor schade aan het dak zorgen. In het geval van een plat dak is deze kans het grootst. Om schade door de hitte tegen te gaan, kunt u bij veel droge en warme dagen achter elkaar water op uw platte dak laten lopen. Op deze manier koelt het materiaal af en is de kans minder groot dat er scheuren ontstaan in het dakleer. Daarnaast kunt u regelmatig een controle uit laten voeren door een dakdekker om problemen te voorkomen.

Vind een dakdekker in uw regio.