Heeft u een oude schuur waar nog asbestplaten op het dak liggen? Dan moet u deze binnen nu en enkele jaar vervangen hebben. Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland namelijk verboden. Deze maatregel heeft de overheid getroffen om gezondheidsproblemen door asbest te voorkomen. Door de wisselende weersomstandigheden in Nederland kunnen de daken beschadigen, waardoor asbestdeeltjes vrijkomen. Dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Indien u asbestplaten op uw dak heeft liggen, moet u deze dus verwijderen. Maar hoe gaat u te werk bij het verwijderen van een asbestdak?

Een erkend bedrijf inschakelen om het asbestdak te verwijderen

Doordat asbest schadelijk kan zijn voor de gezondheid van mensen, is het niet aan te raden om zelf de asbestplaten van uw dak te halen. Om de platen veilig te kunnen verwijderen, doet u er goed aan om een erkend bedrijf in te schakelen. Zij hanteren de juiste werkwijze, zodat u geen schade loopt voor wat betreft uw gezondheid. Om meer informatie te krijgen over het verwijderen van de platen kunt u contact opnemen met een dakdekker bij u in de buurt. Hij kan u vast meer informatie geven over de mogelijkheden voor wat betreft het verwijderen van een asbestdak.

Vraag subsidie aan voor het verwijderen van een asbestdak

Om het verwijderen van een asbestdak wat aantrekkelijker te maken, verstrekt de overheid subsidie om de daken weg te halen. Deze regeling geldt voor particulieren, bedrijven, non-profitorganisaties en overheden. In het jaar 2017 stelt de overheid een bedrag van 15 miljoen euro aan subsidies beschikbaar. De subsidie is aan te vragen bij de overheid.

Kan ik een asbestdak behouden?

Wegen de kosten voor het verwijderen van een asbestdak in uw ogen niet op tegen de subsidie die u ontvangt voor het weg laten halen van de platen? Dan kunt u besluiten het dak te houden. Dit brengt echter wel de nodige risico’s met zich mee. Niet alleen kan het schadelijk zijn voor uw gezondheid, maar een gemeente kan de eigenaar van een asbest dak vanaf 2024 met een boete dwingen om het asbestdak te verwijderen.

Vind een dakdekker in uw regio.