Woont u in een betrekkelijk oude woning? Dan is de kans aanwezig dat uw dak niet of nauwelijks geïsoleerd is. Sommige mensen hechten hier geen waarde aan. Toch is het wel verstandig om uw dak te isoleren. Wanneer u uw dak isoleert, gaat er namelijk minder warmte verloren. En minder warmteverlies betekent lagere stookkosten. Klinkt dit u als muziek in de oren? Dan wilt u mogelijk ook beginnen met uw dak isoleren. Probleem is alleen dat de gemiddelde Nederlander niet weet hoe hij dit aanpakt. Geldt dit ook voor u? Dan bent u hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij u waarom u uw dak isoleert, wat er nodig is voor dakisolatie en hoe u dit doet. Daarnaast legt onze dakdekker ook nog kort in op het extra isoleren van een dak.

Waarom dak isoleren?Dak zelf isoleren

Gaat u uw dak isoleren? Dan brengt dit kosten met zich mee. Wanneer er niet of nauwelijks isolatie aanwezig is, kunnen de kosten hoog oplopen. Deze kosten vormen voor sommige mensen een struikelblok. Toch zijn er ook genoeg redenen om uw dak wel te isoleren. Benieuwd welke dit zijn? Wij zetten de belangrijkste hier voor u op een rijtje.

1) U bespaart geld
Dakisolatie aanbrengen kost geld, maar u bespaart er ook flink door wanneer het eenmaal is aangebracht. Door uw dak te isoleren ontsnapt er namelijk minder warmte. Dit betekent dat uw cv-ketel minder hard hoeft te werken om de temperatuur op peil te houden. Aan het einde van de maand kan dit u flink wat geld schelen.
2) Het binnenklimaat verbetert
Uw dak isoleren is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het binnenklimaat. Zo blijft het op koudere dagen warmer in huis. In de ruimtes op de begane grond merkt u dit waarschijnlijk niet snel, maar in de ruimte onder het dak wel. Dakisolatie houdt de warmte overigens niet alleen beter binnen, maar zorgt ook dat deze beter buiten blijft op zomerse dagen. Hierdoor blijft het ‘s zomers een stuk koelen in huis.
3) De prijs van uw woning stijgt
Wanneer u uw dak wilt isoleren, moet u hiervoor de portemonnee trekken. Een dak isoleren is namelijk niet goedkoop. Toch loont het zeker om dit te doen. Niet alleen bespaart u hierdoor op de energiekosten, maar ook verhoogt het de waarde van uw woning. Wilt u een mooie prijs krijgen voor uw huis wanneer u deze verkoopt? Kies dan zeker voor dakisolatie

Met dakisolatie bespaart u tot wel 30% op gasverbruik. Zelfs als u een onverwarmde bovenverdieping heeft, bespaart u maar liefst tot 20% op uw gasverbruik!

Wat is er nodig om zelf uw dak te isoleren?

Bent u overtuigd van de voordelen van dakisolatie en wilt u uw dak isoleren? Dan moet u eerst weten waar u aan begint. Een dak isoleren is namelijk niet iets wat u maar zo even doet. Nee, zo moet u allereerst over de benodigde materialen beschikken. Het begint allemaal met het isolatiemateriaal. Gaat u zelf uw dak isoleren? Dan raden wij u aan om één van de volgende materialen te gebruiken:

– Glaswol dekens
Rotswol dekens
PUR dakisolatie
– PIR isolatieplaten

Deze isolatiematerialen moet u meestal zelf op maat maken voordat u ermee aan de slag kunt. Zorg er daarom voor dat u altijd een zaag bij de hand heeft. Daarnaast raden wij u aan handschoenen te dragen bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Draag daarnaast een stofmasker. Dit is met name belangrijk wanneer u glaswol dekens of rotswol dekens gebruikt om uw dak te isoleren. Deze materialen kunnen namelijk huid- en/of oogirritatie veroorzaken. Tot slot is het ook handig om een rolmaat bij de hand te hebben. U moet namelijk nogal veel meten wanneer u zelf uw dak gaat isoleren.

Naast het benodigde materiaal is het belangrijk dat u over de benodigde kennis beschikt. Heeft u nog niet eerder een dak geïsoleerd? Verdiep u hier dan eerst goed in alvorens u aan de slag gaat. Weet u niet precies hoe u te werk moet gaan? Hieronder lichten wij toe hoe u moet isoleren wanneer er (nog) geen isolatie aanwezig is.

Bang dat u te veel ruimte verliest door isolatie aan te brengen? Wees niet bang want u kunt ook kiezen voor dunner materiaal dat net zo goed isoleert. Voor meer informatie over de dikte van isolatie kunt u hier kijken.

Hoe moet u zelf isoleren als er geen isolatie is?

Wanneer er geen dakisolatie aanwezig is, is het verstandig dit alsnog aan te brengen. Zoals u eerder kon lezen, levert dit u de nodige voordelen op. Maar hoe isoleert u uw dak eigenlijk? Als er nog geen isolatiemateriaal aanwezig is, heeft u niets om af te kijken. Dit maakt het extra lastig, zeker wanneer de kennis en/of ervaring ontbreekt.

Koop uw isolatiemateriaal

Kies altijd eerst een isolatiemateriaal en koop hier voldoende van in. U kunt beter te veel inkopen dan te weinig, zodat u zeker weet dat u uw complete dak kunt isoleren. Begin pas wanneer u het product in huis heeft. Meet eerst de afstand tussen de constructiebalken van het dak op. Vaak is de afstand tussen de gordingen onderling hetzelfde, maar er kunnen verschillen zijn. Werk daarom van ‘vak naar vak’.

Dak zelf isolerenWerk kieren weg

Gebruikt u glaswol of rotswol? Zaag het materiaal dan altijd ruim af, zodat u het tussen de gordingen kunt klemmen. Bij PUR of PIR isolatie moet u het vaak nauwkeuriger afzagen. In tegenstelling tot glaswol en rotswol is dit materiaal namelijk minder flexibel. Zorg er altijd voor dat er geen kieren meer tussen het isolatiemateriaal zitten. Via kieren kan er namelijk alsnog warmte ontsnappen.

Isolatie wegwerken

Heeft u de isolatie aangebracht onder uw gehele dak? Dan is het wel zo fraai om deze weg te werken. Gebruik hier bij voorkeur gipsplaten voor. Deze platen zijn betrekkelijk licht van stuk en bovendien bevestigt u ze makkelijk. U boort ze namelijk vast op de gordingen. Wanneer u alles gehad heeft, is er niets meer zichtbaar van de isolatie. U ziet enkel nog een strak afgewerkte ruimte, die goed dienst kan doen als extra slaapkamer of kantoor. Voor meer informatie in beeld kunt u het hieronder staande filmpje bekijken voor de isolatie van een schuin dak, hier wordt gewerkt met glaswol.

Hoe kunt u zelf een dak extra isoleren?

Veel daken in ons land zijn voorzien van isolatiemateriaal. Toch is niet ieder dak even goed geïsoleerd. Vindt u dat het dak van uw huidige woning ondermaats geïsoleerd is? Dan kunt u extra isolatie aanbrengen. Een eerste mogelijkheid is extra isolatiemateriaal aanbrengen aan de binnenkant van het dak. Dit kan in de vorm van isolatieplaten. Nadeel hiervan is dat de ruimte onder het dak hierdoor kleiner wordt. U brengt de isolatie immers aan de binnenkant aan.

Wilt u dat de ruimte onder het dak behouden blijft? Isoleer uw dak dan aan de buitenkant. Dit is een omvangrijke klus, want u moet hiervoor alle pannen van het dak halen. Begin hier daarom pas aan wanneer u zeker weet dat het zinvol is. Laat uw dak bijvoorbeeld eens door een professional inspecteren. Hij kan u precies vertellen of het zin heeft om uw dak aan de buitenkant te isoleren.

infographic Dak zelf isolerenLaat uw dak isolerenDak zelf isoleren

Het isoleren van uw dak is een omvangrijke klus. Daarbij komt dat het op een goede manier moet gebeuren. Brengt u de dakisolatie verkeerd aan? Dan kan er alsnog warmte ontsnappen. Wanneer u dit wilt voorkomen, schakelt u onze dakdekker in. Onze professionals brengen uw dakisolatie op de juiste manier aan. Daarnaast adviseren wij u graag over de beste keuze voor wat betreft een dak isoleren. Wat de beste isolatie is, verschilt namelijk per situatie. Laat onze dakdekker daarom eens bij u langskomen wanneer u uw dak (extra) wilt laten isoleren.

Vind een dakdekker in uw regio.