Wanneer u mos op uw dak ontdekt kunt u hier maar beter zo snel mogelijk iets aan doen. Want op het moment dat u dit verwaarloost, kan het zomaar zo zijn dat u ernstige schade aan uw dak oploopt. Wat kunt u het beste doen tegen mos op uw dak? In deze blog leest u er meer over.

Wat zijn de gevolgen van mos op het dak?

Mos op het dak is niet alleen een aanslag op de stevigheid van uw dak, maar ook op het materiaal van uw dakbedekking. Mos klampt zich vast aan de scheuren van de dakbedekking en daardoor kan er vocht door naar binnen druipen. Vooral op het moment dat het buiten vriest is dit erg vervelend. Dan zet het bevroren mos namelijk uit, waardoor de dakbedekking barst en het dak gaat lekken. En lekkages wilt u natuurlijk juist voorkomen. Want waterschade aan uw huis kan duur uitpakken en jaagt u op onnodige extra kosten. Uw dak mos vrij laten maken is dan een heel stuk goedkoper.

Stappenplan: Hoe wordt het mos op het dak verwijderd?mos op dak

1. De voorbereiding

De dakdekker checkt altijd eerst hoe heftig de mosgroei op uw dak is. Want dan weet hij/zij meteen welke middelen het beste gaan helpen om uw dak mos vrij te krijgen.

2. De waterafvoer afsluiten

Daarna sluit hij/zij de waterafvoer af zodat daar geen loskomende stukken mos in vast kunnen blijven zitten. Want dan zou u een verstopte afvoer hebben en heeft u alsnog kans op waterschade aan uw dak of huis.

3. Het mos verwijderen van het dak

Hierna gaat de dakdekker beginnen om het mos te verwijderen. Zij hebben altijd de benodigde apparatuur bij zich en weten welke aanpak voor welke soort dakbedekking vereist is. De dakdekkers reinigen uw dak grondig en na uw akkoord behandelen ze het ook nog na met een mos werend middel.

Wordt het mos met of zonder een reinigingsmiddel verwijderd?

Het ligt aan het materiaal van uw dakbedekking of het zinvol gaat zijn om het mos met een reinigingsmiddel te verwijderen. Wanneer u dakpannen of leien pannen heeft, voldoet een hogedrukspuit al om het mos van het dak te krijgen. Maar wanneer u een rieten dak heeft dient u een andere aanpak in te zetten. Mos kan uit een rieten dakbedekking worden gekamd of u kunt gebruik maken van een speciaal reinigingsmiddel. Dit reinigingsmiddel zorgt ervoor dat de cellen van het mos afgebroken worden. Onze dakdekkers raden u af om uw rieten dak zelf vrij van mos te maken, doordat rieten daken de zorg van specialisten behoeven.

Hoe kan ik zelf een dak ontmossen?Dakpannen vervangen

U kunt mos op uw dakbedekking vaak al met een hoge drukspuit verwijderen. Houd er wel rekening mee dat u geen gevaar loopt, want doordat u met water op het dak werkt kan het dak erg glad worden. Mos op het dak verwijderen werkt ook al op het moment dat u het mos voorzichtig losharkt. Een normale hark of een voegenkrabber helpen u om het mos los te wrikken. Daarna kunt u de hogedrukspuit erop zetten. Wanneer al het mos verwijderd is, kunt u het dak nog nabehandelen met mos werende middelen. Hiermee zorgt u ervoor dat het mos niet meer terugkomt nadat u het verwijderd heeft.

De prijs om het dak te ontmossen

Wanneer u het mos op de dakbedekking laat verwijderen, kunt u er meteen ook voor kiezen om een coating aan te laten brengen. Deze speciale coating zorgt ervoor dat zich in het vervolg geen mos meer op uw dakbedekking zal vormen. Dit kost u wat meer geld, maar zorgt er wel voor dat u het mos probleem niet meer zal meemaken in de toekomst. Aangezien elk dak een unieke aanpak vereist, is het beter om een offerte voor u op te laten stellen. De dakdekker kijkt dan hoe erg uw dak is aangetast, welke schoonmaakmethode het beste zal werken en hoe makkelijk of moeilijk uw dak door hem/haar te bereiken is.

Vind een dakdekker in uw regio.