Overweegt u de dakpannen op het dak van uw woning te vervangen? Start u binnenkort met de aanbouw aan uw bestaande woning? In beide gevallen is het raadzaam vooraf te berekenen, hoeveel dakpannen u per m2 nodig heeft. Dit artikel zet het per soort dakpannen voor u op een rijtje!

Hoeveel dakpannen per m2?

Hoeveel dakpannen u per m2 nodig heeft, verschilt sterk per type dakpan. Niet iedere dakpan heeft immers hetzelfde formaat. Houd er rekening mee, dat u gemiddeld tussen de 10 en 20 dakpannen per m2 nodig zal hebben om uw dak te vullen. Ter illustratie: een klassieke dakpan heeft een formaat van 37.2 bij 26.8 centimeter. Een vierkante meter vullen met deze dakpan betekent dat u er minimaal drie nodig heeft in de breedte en in ieder geval vier in de hoogte. Dit komt neer op in totaal twaalf dakpannen, uitgaande van een oppervlak met een lengte en breedte van een meter.

Voorbeelden aantal dakpannen per m2

Reeds gaven we u het voorbeeld van de klassieke dakpan, waarvan u er per vierkante meter circa twaalf nodig heeft. Houd er hierbij rekening mee, dat uitgegaan is van een optimaal gebruik van de dakpannen. In de praktijk zullen de dakpannen elkaar overschrijden en zal er sprake zijn van een dak met hoeken of vervelende randen. Dit betekent dat u in de praktijk mogelijk al snel 15 of 16 dakpannen nodig heeft. Houd hier rekening mee, wanneer u voor uw eigen dak berekent hoeveel dakpannen benodigd zijn om deze volledig te kunnen bedekken. U kunt het vergelijken met het leggen van een vloer, waarbij vaak standaard uitgegaan wordt van 10% tot 15% bovenop het benodigde oppervlak.

Sneldek dakpannen met groter formaat

Wilt u zo snel mogelijk klaar zijn met het bedekken van uw schuine dak? In dat geval kan een sneldek dakpan van beton interessant zijn. Deze betonnen dakpannen hebben een afmeting van gemiddeld 42.0 bij 33.2 centimeter.

Het maakt dat ze aanzienlijk groter zijn dan de klassieke dakpan met een formaat van 37.2 bij 26.8 centimeter. Voeren we de berekening voor het benodigde aantal dakpannen bij een vierkante meter nogmaals uit, dan heeft u plotseling nog maar circa tien dakpannen nodig. Bij relatief grote daken kan dit een flinke tijdsbesparing opleveren.

Onderstaand vindt u het benodigde aantal dakpannen per vierkante meter voor diverse soorten. Naast de reeds beschreven modellen dakpannen zijn er meer opties. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de OVH dakpan, wat staat voor opnieuw verbeterde Hollandse dakpan. Vergelijkbaar met de OVH dakpan is de VH, de verbeterde Hollandse dakpan.

Type dakpanBenodigd aantal per m2
Klassieke betonnen dakpan (Oud Hollandse pan)12 stuks
Sneldek dakpannen10 stuks
OVH dakpan (opnieuw verbeterde Hollandse pan)16 stuks
VH dakpan (verbeterde Hollandse pan)16 stuks

Op basis van deze tabel lijkt het interessant om voor de sneldek dakpannen te kiezen. U bent in dit geval het snelste klaar. Kijkt u echter naar de kosten voor de verschillende soorten dakpannen, dan hoeft het beperkte aantal benodigde sneldek dakpannen niet direct een flinke besparing op te leveren. De klassieke oranje dakpannen zijn vaak goedkoper.

Waar moet ik rekening mee houden bij het aantal dakpannen?

Eerder beschreven we al dat het berekenen van het aantal benodigde dakpannen per vierkante meter vergelijkbaar is met het kopen van een vloer; u dient altijd iets meer dakpannen te kopen. Houd er daarbij rekening mee, dat u niet slechts de klassieke dakpan nodig heeft. Zo dient u vooraf dakpannen voor de nok aan te schaffen, om het dak af te kunnen maken. Daarbij dient rekening te worden gehouden met eventuele hoeken in het dak van uw woning. Deze hoeken maken dat u mogelijk meer dakpannen per vierkante meter nodig heeft.

Vergelijkbaar met de pannen voor de nok, is ook de noodzaak van een ventilatie dakpan. Dit is een dakpan waarop een rookkanaal of bijvoorbeeld ontluchtingskanaal kan worden aangesloten. Het is belangrijk deze losse dakpannen tijdig aan te kopen, om te voorkomen dat het u vertraagt tijdens het leggen van de dakpannen.

Welke dakpannen moet ik aanschaffen?

Vindt u het nog lastig om een keuze te maken uit de verschillende soorten dakpannen? Wilt u bijvoorbeeld weten welk type dakpan het meest geschikt is voor uw dak? Eerder op deze pagina beschreven we het benodigde aantal dakpannen per vierkante meter voor verschillende soorten pannen. Een betonnen sneldek dakpan is vooral interessant, wanneer u een groot en recht oppervlak wilt bedekken.

Deze sneldek dakpannen zijn minder geschikt voor daken met veel hoeken, een dak waar u een ventilatie dakpan op wilt gebruiken, enzovoorts. In dergelijke situaties doet u er verstandig aan, om te kiezen voor een klassieke dakpan. Een klassieke dakpan is ook de beste optie, wanneer u een dakkapel op uw dak heeft staan. Voor daken met veel hoeken én obstakels kunt u de VH dakpan of de OVH dakpan gebruiken. Deze zijn relatief klein en daardoor makkelijk te leggen rondom obstakels.

Laat uw dakpannen plaatsen door een dakdekker

Maak het uzelf makkelijker, door de dakpannen te laten plaatsen door een professionele dakdekker van DakPro dakdekkersbedrijf. Onze dakdekkers voeren de berekening vooraf voor u uit, om exact te weten hoeveel dakpannen er per vierkante meter van uw dak benodigd zijn. Zo heeft u hier zelf geen omkijken meer naar. Daarbij dragen onze dakdekkers zorg voor het plaatsen van de dakpannen. Een lastige klus, die u wellicht liever niet zelf uitvoert.

Vind een dakdekker in uw regio.