Het aanbrengen van dakisolatie is niet goedkoop, maar wel zeer wenselijk. Het is namelijk energiebesparend en dus beter voor het milieu en voor uw portemonnee. Omdat de overheid duurzaamheid wil bemoedigen kunt u een subsidie krijgen voor uw dakisolatie. Deze subsidies zijn erop zowel landelijke als lokale schaal. Ook is er een lening mogelijk vanuit de overheid. In dit artikel vindt u alle informatie die u nodig heeft om de isolatie van uw dak te financieren.

Subsidiebedragen voor particuliere huishoudens

Tot eind 2020 kon u als particulier een subsidie energiebesparing krijgen (SEEH). Sinds begin 2021 is deze vervangen door de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Er zijn een aantal eisen waar u als particulier aan moet voldoen om voor deze subsidie in aanmerking te komen:

  1. De eerste eis is dat u eigenaar bent van de woning waar de isolatie moet worden aangebracht. Ook moet de woning uw hoofdverblijfplaats zijn.
  2. De tweede eis is dat als u één isolatiemaatregel uitvoert, er achteraf nog minimaal één andere maatregel moet worden uitgevoerd. Dit mag een twee isolatiemaatregel zijn, maar het kan ook een aansluiting op het warmtenet zijn of bijvoorbeeld een warmtepomp.
  3. De derde eis is dat de isolatiewerken door een vakman uitgevoerd worden, en niet door u zelf.

Type isolatieSubsidie bedrag per m²Min. m²Max. m²Minimale Rd-waarde (m² K/W)
Gevelisolatie€ 25151703,5
Spouwmuurisolatie€ 5151701,1
Dakisolatie€ 20252003,5
Zolder- of vlieringvloerisolatie€ 5251303,5
Vloerisolatie€ 7251303,5
Bodemisolatie€ 4251303,5
  

Verlaagde btw van toepassing op dakisolatie

In sommige gevallen kunt u aanspraak maken op een verlaagde btw. In plaats van de gebruikelijke 21% betaal je nu een btw-tarief van 9%. Deze 9% is van toepassing op de arbeidskosten voor de plaatsing van een dakisolatie. Voor de materialen blijft een tarief van 21% gelden.

Om in aanmerking te komen voor de verlaagde btw moet de dakisolatie geplaatst worden door een erkende vakman. Samenwerken met een isolatiespecialist is sowieso een goed idee, want zo kan er advies worden gegeven over de isolatiemethode. Ook wordt de isolatie sowieso correct geplaatst. Verder moet de woning ouder zijn dan 2 jaar.

Bekijk ook eens een energiebespaarlening van de rijksoverheid

Het is niet goedkoop om een dakisolatie aan te brengen. Als u nog niet voldoende geld bij elkaar hebt gespaard, of dit misschien nog even wilt bewaren, kunt u geld lenen. De energiebespaarlening is boetevrij en tegen een lage rente. Er is een speciale lening voor particuliere eigenaren van een koopwoning.

subsidie dakisolatie

Met deze lening kunt u minimaal € 2.500,- en maximaal € 65.000,- lenen. De rente staat gedurende de hele looptijd van de lening vast en is laag omdat het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties subsidieert. Bij een lening van 7 jaar is de rente 1,7%, bij een lening van 10 jaar is de rente 1,9%, bij een lening van 15 jaar is de rente 2,1% en bij een lening van 20 jaar is de rente 2,2%. Ook zijn er geen advieskosten en afsluitkosten.

Meer informatie over bijvoorbeeld het aanvraagproces vindt u hier.

Gemeentelijke subsidie ten behoeve van dakisolatie

Als u een dakisolatie wilt aanbrengen is het handig om behalve op de website van de overheid ook even bij te gemeente te informeren naar de mogelijkheden. Behalve de landelijke subsidies zijn er namelijk ook lokale verschillen. Sommige gemeentes hebben extra regelingen en subsidies die interessant kunnen zijn. Ook per provincie zijn er soms projecten. Niet alle regio’s hebben speciale subsidies, dus als er niets over te vinden is kan u het best gaan voor de landelijke ISDE-subsidie.

Een aantal voorbeelden van subsidie projecten voor o.a. dakisolatie per provincie zijn Actie We Willen Niet Stoken in de provincie Utrecht, Brabant Bespaart in de provincie Noord-Brabant en De Limburgse Energiesubsidie in Limburg. Per regio is er bijvoorbeeld in Rotterdam Subsidie groene daken, deze is ook te vinden in Groningen. Vaak is er op de website van gemeentes te vinden wat er mogelijk is.

Vind een dakdekker in uw regio.