Het leien dak werd al in de klassieke architectuur gebruikt. Tot op de dag van vandaag komt het nog altijd voor. Daardoor zijn er nog altijd heel veel woningen die een dergelijk dak hebben. Er zijn ook heel veel mensen die nog altijd graag dit type dak zouden willen hebben op de woning. Daarom is het ook interessant om eens te kijken welke soorten er allemaal zijn. Wat u namelijk misschien niet wist, is dat er verschillende soorten zijn. Dit is natuurlijk interessant om te bekijken.

1. Kiezen voor de natuursoort leien dak

Het natuurlijke leien dak is gemaakt van een natuursteen. Die steen is op verschillende plekken in de wereld te vinden. Afhankelijk van waar het vandaan komt heeft elk type lei een aantal specifieke kenmerken. Dat gaat dan bijvoorbeeld om de kleur van de steensoort. Ook gaat het om de structuur van de dakpannen en dergelijke. Daardoor kan elk leien dak dat met natuurlijk leien is gelegd er anders uitzien. Dit maakt het juist wel ook uniek om te zien. Het nadeel is wel dat de daken door de natuurlijke vorm wat onzuiverheden vertonen.

2. Kiezen voor een kunststof leien dak

Een goed alternatief is kiezen voor een leien dak van kunststof. De belangrijkste reden hiervoor is dat de verhouding tussen prijs en kwaliteit natuurlijk goed uitpakt. Veel mensen kiezen ook voor de optie van een leien dak van kunststof. Juist ook omdat de verhouding tussen prijs en kwaliteit heel gunstig is. De kunststofvariant wordt van een cementvezel gemaakt. Het lijkt daardoor sterk op de natuurlijke variant, maar is wel net wat goedkoper en gemakkelijker te maken. Dit is wel een sterk voordeel. Anderzijds is het natuurlijk wel gewoon kunststof, het blijft slechts een alternatief.

3. Kiezen voor bitumen leien dak

Als het gaat om leien dak is er ook nog een derde optie. Het gaat dan om de bitumen daken. Dit is de vorm die vaak op de huizen in de Verenigde Staten is terug te vinden. In Europa wordt het vooral gebruikt voor kleinere daken van bijvoorbeeld schuren. Al kan het wel ook op gewone daken worden gebruikt. Een nadeel van dit type dak is dat het wat korter meegaat. Na 25 jaar is het wel tijd om voor vervanging te kiezen. Natuurlijk leien houdt het dan veel langer vol.

Kennis van de specialist gebruiken

Om de juiste keuze voor een bepaald leien dak te maken, is het slim om gebruik te maken van de kennis van de specialist. Die kan vertellen wat een goede keuze is. Het kan vaak zo zijn dat de natuurlijke variant heel mooi staat. De omstandigheden kunnen het echter verstandig maken om toch voor de kunststofvariant te kiezen. Juist ook door de goede verhouding tussen prijs en kwaliteit. Vraag daarom altijd aan de dakspecialist van DakPro wat de beste optie is en ga daar dan mee aan de slag.

Vind een dakdekker in uw regio.