Je familie komt een weekend op bezoek. Je hebt je dagenlang gehaast met boodschappen doen, schoonmaken en klaarmaken – en dan, komt er een storm. En…het begint te regenen in uw woonkamer! Er is nooit een geschikt moment voor uw dak om te lekken, maar er zijn dingen die u kunt doen om de schade te beperken, de kosten te minimaliseren en, het belangrijkste, lekken in de toekomst te voorkomen.
Mogelijke oorzaken van lekkage dak
Een lekkend dak kan allerlei oorzaken hebben. Of het nu gebroken dakpannen zijn, verouderd bitumen, dakleer dat niet goed geplaatst is of waar de randjes van loskomen, lees hier wat u moet doen bij lekkage dak.
Zoek allereerst de exacte locatie van de lek
Kijk op zolder met een zaklamp naar sporen zoals watervlekken en volg die via het dak en de daksparren tot aan het beginpunt. Als het lek niet duidelijk is, laat dan een helper op zolder toekijken terwijl u het dak op gaat met een tuinslang.
Begin laag op het dak water aan te brengen, net boven waar het lek zichtbaar is in het huis. Gebruik genoeg water om een hevige regenbui na te bootsen. Als er geen waterdruppels te zien zijn, ga dan naar de rechter- of linkerkant en probeer het nog eens totdat de helper roept dat er een druppel zichtbaar is, daar zit uw lek.
Wat gebeurt er bij een lekkage in het dak?
Zelfs een kleine lekkage van uw dak kan aanzienlijke schade veroorzaken, dus het is belangrijk om een probleem te vinden en te verhelpen zodra het aan het plafond wordt opgemerkt. Het goede nieuws is dat veel problemen met lekkage dak die vaak in woningen worden aangetroffen, eenvoudig kunnen worden gerepareerd. Doe het zo snel mogelijk, de gevolgen zijn soms onverwacht groot: hogere energierekeningen en energieverspilling, schimmel- en meeldauwproblemen in het interieur, gezondheidsproblemen door schimmel, schade aan zoldering en plafond, aangetaste structurele integriteit van uw huis en kortsluiting om er een paar te noemen.
Plat dak lekkage
Uw plat dak kan lekken als gevolg van verschillende factoren, waaronder ouderdom. Als uw dak oud is, kunnen sommige delen verslechterd zijn en kunnen randjes van bitumen loskomen, waardoor regenwater in uw huis kan lopen. In de meeste gevallen lekken platte daken rond ventilatieopeningen en schoorstenen of aan de rand van het dak.
Als uw plat dak is gemaakt van een enkellaags bitumen, kan het gevoelig zijn voor schade. Een beschadigd membraan zorgt ervoor dat water de isolatie kan binnendringen, wat ernstigere lekken veroorzaakt. Platte daken zijn gevoelig voor lekkages op en rond de plaatsen waar een constructie door het dakoppervlak omhoogkomt. Deze structuren kunnen bestaan uit afvoerbuizen, gasleidingen, pijpen en andere bouwelementen.
Lekkage in hellend dak met dakpannen
Hoewel dakpannen ontworpen zijn om regen buiten te houden, is er altijd een kans dat sterke wind ervoor zorgt dat de regen door kieren of onder de dakpannen terechtkomt. De onderlaag is dan ontworpen om dit water af te voeren naar de dakgoot, maar na verloop van tijd, en bij voortdurende blootstelling aan de regen, kan de onderlaag beginnen te rotten. Verschoven dakpannen zijn gemakkelijk op te merken en kunnen ertoe leiden dat grotere hoeveelheden regenwater op de onderlaag terechtkomen en deze onder verhoogde druk zetten. Als zich dan plassen water ophopen in het gebied waar een dakpan is verschoven, is de kans op een lek naar de binnenkant van het dak steeds groter.
Tijdelijke noodoplossingen
Als u water ziet druppelen uit een uitstulping of verkleuring in uw plafond, is het waarschijnlijk dat het water zich verzamelt aan de andere kant van die uitstulping of donkere plek. Pak een emmer, vuilnisbak of een zeil en plaats deze onder de plek waar het water druppelt.
Neem vervolgens een oude schroevendraaier, zoek het midden van de uitstulping waar het water zich ophoopt en prik het in het midden door. Hoewel het misschien vreemd lijkt om een gat in uw plafond te slaan om een lek te stoppen, zal het nieuwe gat ervoor zorgen dat het water kan weglopen en de druk op de rest van uw plafond verlichten. Als het water zich ophoopt en verzamelt, kan het hele plafond instorten!
Repareer zelf of schakel een dakdekker in
Als u alles gedaan hebt om de situatie onder controle te krijgen en de schade in uw huis te beperken, is het tijd om uw dak te laten repareren, als u dat zelf niet kunt. Als u er zeker van wilt zijn dat het vakkundig gerepareerd wordt en niet meer terugkomt, dan is het raadzaam een erkende dakdekker inschakelen. Hier zijn een paar tips om u te helpen de juiste aannemer te kiezen:
- Vraag verschillende offertes van verschillende bedrijven;
- Zorg ervoor dat uw aannemer een vergunning heeft en verzekerd is;
- Zorg ervoor dat uw aannemer akkoord gaat met het identificeren en repareren van alle houtschade voordat uw huis opnieuw wordt gedekt;
- Vraag uw aannemer om specifieke onderhoudsinstructies voor uw nieuwe dak;
- Vraag naar de garantie en de verwachte levensduur van het dak;
- Zorg ervoor dat uw aannemer ermee instemt dat het dak moet voldoen aan de gemeentelijke inspectie voordat het werk afgerond is.
Kort stappenplan bij een dak lekkage
Hieronder een kort stappenplan wat te doen bij een dak lekkage
- Stop de waterschade
Zodra u een lekkage in uw dak vindt, is het eerste wat u moet doen de waterschade zo veel mogelijk beperken. Om dit te doen, moet u alles dat door water beschadigd kan worden, verplaatsen of met zeil bedekken.
- Het water indammen
Zet onmiddellijk een emmer of een andere waterdichte bak onder het lek of de lekken om het water op te vangen. Als de verf loskomt, houdt deze waarschijnlijk water vast. Als u het water niet kunt stoppen, moet u een erkende dakdekker bellen.
- Verwijder het water
Zodra u het lek onder controle heeft, moet u al het tapijt, meubilair, houtwerk en al het andere dat aan water is blootgesteld, grondig drogen. Water laat niet alleen een vlek achter, maar u moet vooral voorkomen dat er schimmel in uw huis groeit.
- Meld schade aan de verzekering
Als u weet (of zelfs maar vermoedt) dat uw huis zware schade heeft opgelopen, bel dan uw verzekeringsagent. Hoewel uw polis misschien niet de schade dekt van een lekkend dak, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw verzekeringsagent en laat hen bepalen wat wel en niet gedekt is.