Een rieten dak geeft uw woning een hele landelijke, stijlvolle uitstraling. Enig nadeel aan dit type dakbedekking: het materiaal heeft bij slecht onderhoud maar een beperkte levensduur. Het vervangen van een rieten dak is relatief duur. Reden genoeg om voldoende aandacht te besteden aan het onderhouden van een rieten dakbedekking. Dakdekkers kunnen u hierbij helpen. Wist u echter dat u een deel van het onderhoud zelf uit kunt voeren? Op deze manier verlengt u de levensduur, zonder dat het u veel hoeft te kosten. In dit artikel gaan we in op de levensduur van een rieten dak en de wijze waarop u deze zo goed mogelijk kunt verlengen.

Welke factoren hebben invloed op de levensduur van een rieten dak?

Er zijn verschillende factoren, die invloed hebben op de levensduur van een rieten dakbedekking. Denk bijvoorbeeld aan het type riet dat u gebruikt en de kwaliteit hiervan. Ook de hoek waarin het riet op het dak gelegd wordt, speelt mee in het bepalen van de levensduur hiervan. Hetzelfde riet kan op het ene dak veel langer meegaan, dan op het andere! Onderstaand vindt u een overzicht van de belangrijkste factoren, die bepalen hoe lang een rieten dak mee zal gaan.

Het soort en kwaliteit riet

U kunt het riet wat in de polder aan de waterkant gebruiken om uw dak mee te bekleden. Er worden hierbij wel een aantal voorwaarden aan het riet gesteld. Zo moeten de stengels minimaal twee meter lang zijn en een jaar oud. Daarbij werkt blank, recht en dun riet het beste.

De hellingshoek van het dak

Over het algemeen geldt dat des te steiler het dak van uw woning, is des te langer het riet ook meegaat. Bij een hellingshoek van 25 graden, gaat een rieten dak circa 2 tot 10 jaar mee. Bij een hellingshoek van 50 jaar is de levensduur van datzelfde riet al snel meer dan 30 jaar.

De kundigheid van de dakdekker

Het is belangrijk dat het riet op een degelijke en professionele wijze aangebracht wordt door een vakkundige dakdekker. Gebeurt dit niet, dan kan het riet al bij het aanbrengen hiervan beschadigd raken. Het komt de levensduur van het riet bepaald niet ten goede.

Het soort dak en de details

Eerder las u al dat de hellingshoek van het dak invloed heeft op de levensduur van een rieten dak. Ook kleine details, zoals bijvoorbeeld een dakkapel of een gebroken dak, kunnen invloed hebben op de levensduur van de rieten dakbedekking. Des te meer details, des te korter de levensduur vaak ook is.

De plaatsing t.o.v. de zon

Wanneer een rieten dak veel zonlicht krijgt, komt dit de levensduur ten goede. Zonlicht voorkomt dat het dak na een bui nog lang nat blijft. Iets wat algengroei in de hand kan werken. Algen tasten het riet aan. Hetzelfde geldt voor mossen, die eveneens goed groeien bij een beperkt zonlicht.

De ligging en weersomstandigheden

Niet alleen de hoeveelheid zonlicht dat een rieten dak krijgt heeft invloed op de levensduur hiervan. Ook speelt mee, dat een rieten dak onder een boom sneller versleten raakt. Een rieten dak krijgt in zo’n geval weinig zonlicht. Daarbij zal de boom nog lang nadruppelen, waardoor het dak nauwelijks droogt.

Het onderhoud aan uw rieten dak is zeer bepalend voor de levensduur van uw rieten dak

Het is cruciaal om regelmatig onderhoud aan een rieten dak uit te voeren. Doet u dit niet, dan zal de kwaliteit van het riet al snel verminderen. De levensduur van het materiaal is hierdoor beperkt. U kunt een dakdekker inschakelen voor hulp bij het onderhoud.

De constructie

Een normale dakconstructie met rechte, steil oplopende vlakken vormt normaliter de beste basis voor een rieten dak. Het kan voorkomen dat uw dak uitstekende delen heeft, zoals een dakkapel of een dakraam. Dergelijke elementen in de constructie maken dat de levensduur van een rieten dak ingekort kan worden.

Het plaatsen van kunststof riet voor een langere levensduur

Net als dat steeds vaker gekozen wordt voor kunststof kozijnen met een houtlook, zou u ook voor kunststof riet op uw dak kunnen kiezen. Een kunststof dakbedekking gaat aanzienlijk langer mee dan een rieten dak. Daarbij lijkt het zeker van een afstand net echt! Houd er wel rekening mee, dat ook een kunststof dakbedekking regelmatig onderhouden zal moeten worden. In het bijzonder wanneer het dak zich onder een boom bevindt. De kans op algengroei en de ontwikkeling van mossen is in zo’n geval relatief groot. Dit kan het kunststof aantasten, wanneer het niet tijdig verwijderd wordt.

Hoe verleng ik de levensduur als mijn rieten dak al geplaatst is?

Heeft u in het verleden een rieten dak laten plaatsen, waarvan u de levensduur wilt verlengen? Kijk in dat geval nog eens naar de factoren die invloed hebben op het inkorten van de levensduur van dit type dak. Onder meer aan de ontwikkeling van mos en de algengroei op een rieten dak kunt u zelf veel doen. Maak het rieten dak bijvoorbeeld regelmatig schoon en zorg dat takken van bomen in de omgeving van uw woning tijdig gesnoeid worden. Het zorgt dat uw dak voldoende zonlicht krijgt en hierdoor sneller zal drogen.

Naast het regelmatig reinigen van de dakbedekking om mos en algen te kunnen verwijderen, kunt u een rieten dakbedekking laten kammen. Het kammen is een intensieve vorm van het reinigen van uw dak. Bij het kammen worden de algen en mossen tussen de rietstengels verwijderd. Vaak gebeurt dit met bijvoorbeeld een broodmes of een elektrische heggenschaar. Schakel een dakdekker in om deze klus voor u uit te laten voeren.

Vind een dakdekker in uw regio.