Loodslab vervangen, hoe doet u dat eigenlijk? Een loodslab is een strook lood dat wordt gebruikt ter afdichting van de aansluitingen tussen platte daken of galerijen en opgaande gevels of tussen schoorstenen en daken. Een loodslab zorgt ervoor dat er geen regen in de muur loopt. Op het moment dat de loodslab van uw huis of bedrijfspand is versleten, gebroken of verborgen is, kan een lekkage optreden en kan er veel schade veroorzaakt worden. Het is dan noodzakelijk dat u de loodslabben gaat vervangen.
Waarvoor worden loodslabben gebruikt?
Een loodslab wordt vaak ook een bladlood of daklood genoemd en heeft twee belangrijke functies namelijk het goed afdichten van twee delen van op uw dak en het zorgt voor een betere isolatie van uw huis. Voor de afdichting wordt het gebruikt om twee oppervlakken tegen elkaar af te dichten, denk bijvoorbeeld aan het dak en de dakkapel of het dak en de schoorsteen. Een loodslab zorgt ervoor dat de spleet of kier die normaliter zou ontstaan tussen de oppervlakken goed waterdicht blijven.
Daarnaast zorgt dit er ook voor dat een spleet of kier goed is afgedicht en dat uw huis beter is geïsoleerd. Elke kier of spleet zorgt er namelijk voor dat er warmte kan ontsnappen. Door een kier of spleet af te dichten met loodslabben is het lekken van warmte niet meer mogelijk. Natuurlijk moeten de loodslabben dan wel goed bevestigd zijn. Anders heeft het weinig effect.
Wanneer is het nodig om een loodslab te vervangen?
Er zijn verschillende redenen waarom het nodig is om een loodslab te vervangen, zo kan het zijn dat het lood versleten is of omdat het lood niet goed is aangebracht.
Alhoewel lood over het algemeen vrij lang mee gaat, is ook lood op een gegeven moment aan vervanging toe. Dit omdat loodslabben na een tijd dunner
worden. Hierdoor kunnen de loodslabben gaan scheuren of beschadigd raken. Als dit gebeurt dan verliezen de loodslabben hun werking en kunnen er verschillende problemen ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een eventuele lekkage die op zijn beurt weer rot en schimmel kan veroorzaken. Maar het kan ook zorgen voor een minder goede isolatie van uw huis. U kunt deze problemen voorkomen door tijdig een loodslab te vervangen.
Ook kan het zijn dat een loodslab niet goed is aangebracht en hierdoor allerlei problemen veroorzaakt, waaronder een lekkage. Ook in dit geval is het verstandig om de loodslab te vervangen.
Voordelen van lood
De loodslabben worden dus gebruikt voor een goede afdichting en goede isolatie van uw huis. De voordelen van lood zijn:
- Lood gaat heel lang mee: Lood is een duurzaam materiaal en gaat een lange tijd mee. Over het algemeen kan het lood tussen de 30 en 40 jaar meegaan. Uiteraard is de levensduur sterk afhankelijk van de staat van het dak en ook hoe goed u de loodslabben onderhoud.
- Zacht en buigzaam materiaal: Doordat lood een zacht en buigzaam materiaal is, kan het gemakkelijk en snel worden aangebracht op verschillende vormen en oppervlakten.
- Stevig materiaal: Loodslabben zullen niet zo snel opwaaien bij een stevige storm omdat lood vrij zwaar van gewicht is. Hierdoor komt er niet zo snel water onder de loodslabben en zult u niet snel last hebben van een lekkage.
- Slechte geleider van elektriciteit. Lood is een slechte geleider van elektriciteit, dit is wel zo veilig in het geval van een blikseminslag.
- Dichte massa: Dankzij de dichte massa van lood kan het water niet door het lood dringen.
- 100% recyclebaar: Lood is volledig recyclebaar.
Nadelen van lood
Er zitten een groot aantal voordelen aan lood, maar lood heeft ook een aantal nadelen waar u rekening mee dient te houden:
- Krachtverlies: Na verloop van tijd zal lood zijn kracht verliezen. Hierdoor wordt het lood broos en kan het scheuren. Het is dan noodzakelijk om een loodslab te vervangen.
- Oxidatie van lood: Het lood kan gaan oxideren, er ontstaat dan een witachtige oxidatie laag, welke duidelijk met het blote oog zichtbaar is. Gelukkig kunt u het oxideren van lood voorkomen door het bladlood met patineerolie te behandelen.
- Schadelijk voor het milieu: Lood is wel een stof die schadelijker is voor het milieu dan veel andere materialen. Dit kan een belangrijke reden zijn om te kiezen voor een loodvervanger.
- Hoge aankoopprijs: De prijzen van een lood kunnen nogal variëren, maar over het algemeen is lood nogal prijzig om aan te schaffen
- Diefstalgevoelig: Vanwege de waarde van lood is het diefstalgevoelig
- Streepvorming op delen van de bebouwing: Het lood kan streepvorming veroorzaken op de pannen, het dak of uitbouw. Gelukkig kunt u het lood hiervoor behandelen zodat dit wordt voorkomen.
Alternatieven voor een loodslab
Alhoewel er een groot aantal voordelen zitten aan het gebruik van een loodslab, zitten er ook een aantal belangrijke nadelen. Het grootste nadeel is dat het materiaal erg belastend is voor het milieu. We zien tegenwoordig dan ook steeds meer dat er alternatieve producten worden gebruikt voor een loodslab. De alternatieve producten combineren de positieve eigenschappen van lood met de voordelen van een modern materiaal die benodigd zijn voor een effectieve werking.
Een goed alternatief voor een loodslab heeft de volgende kenmerken:
- Makkelijk te verwerken
- Flexibel materiaal
- Licht in gewicht
- Lange levensduur, het liefst langer dan dat van lood
- 100% recyclebaar
- Makkelijk te doorboren
Dus als u bezig gaat met een nieuwbouw, uitbouw of verbouw dan is het zeker de overweging waard om niet te kiezen voor bouwslabben, maar een goed alternatief. Er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven op de markt die de levensduur en gebruiksgemak van een loodslab overtreffen. Een goed alternatief voor een loodslab is bijvoorbeeld een loodvervanger. Deze is vriendelijker voor het milieu en ook duurzaam. Daarnaast zijn de meeste loodvervangers bovendien ook recyclebaar net als het geval is bij lood.
Stappenplan loodslab vervangen
Het is belangrijk dat u de loodslabben goed onderhoud en regelmatig controleert. Want loodslabben die geen optimale conditie zijn kunnen ervoor zorgen dat er een lekkage in uw huis ontstaat. Als loodslabben dusdanig zijn versleten of niet goed zijn aangebracht, dan is het noodzakelijk om een loodslab te vervangen.
Bekijk eventueel ook onderstaande video.
Stap 1: Mortel verwijderen
Haal door middel van een hamer en een beitel de mortel weg die de loodslab op zijn plaats houdt
Stap 2: Oude loodslab verwijderen
Verwijder de oude loodslab, dit gaat vrij eenvoudig u kunt het gewoon eraf halen.
Stap 3: Voeg grondig reinigen
Maak met een staaldraadborstel de voeg grondig schoon.
Stap 4: Voeg vullen
Maak de voeg nat en vul het met specie. Nadat u dit hebt gedaan dient u de voeg een aantal dagen te laten uitharden en drogen.
Stap 5: Primer op de voeg aanbrengen
Smeer een laag primer over de voeg die u met de nieuwe loodslab gaat bedekken. Vervolgens laat u de voeg ongeveer een uur drogen.
Stap 6: De eerste strook loodslab plaatsen
Snijd de eerste reep loodslab en leg deze zo neer dat de bedekte stukken muur en dak even groot zijn.
Stap 7: De loodslab op maat maken
Snijdt met een scherpe mes of stanleymes de hoeken op maat. In de binnenhoeken maakt u een inkeping in de onderste rand en laat u vervolgens de snijvlakken over elkaar heen vallen. U gebruikt een extra, vierkant stukje loodslab voor de buitenhoeken. Dit plaats u op de hoek. Vervolgens maakt u een inkeping in de onderste rand van de slag om het vervolgens neer te leggen.
Stap 8: Overtollig loodslab weghalen
Snijd de overtollige stukken loodslab weg
Stap 9: De loodslab stevig aandrukken
Belangrijk is dat u de repen loodslab stevig aandrukt. Dit kunt u bijvoorbeeld doen met een behangnadenroller.
Stap 10: Volgende loodslab plaatsen
Snijd de volgende reep loodslab en plaats deze ongeveer 5 cm boven de vorige. Druk ook deze reep weer stevig aan met de behangnadenroller.
Komt u er niet uit? Schakel dan onze DakPro experts in!