Een mastiek dak, weet u wat het is? Vroeger gebruikte men altijd mastiek als dakbedekking voor een plat dak of licht hellend dak. Dit omdat er niet veel andere oplossingen waren dan een mastieken dak aan te brengen op een plat dak. Een mastiek dak had zo zijn voordelen, maar ook een groot aantal nadelen. In deze blog vertellen we u meer over een mastiek dak, waarom we het niet meer gebruiken en wat goede vervangers zijn.

Wat is een mastiek dak?

Vroeger lag op bijna alle platte of licht hellende daken een mastiek dak. Mastiek is een soort van teerachtige dakbedekking en werd veelal gebruikt om het dak mee af te dichten. Het werd gewonnen tijdens de fabricage van lichtgas uit steenkool en werd gemaakt op basis van een vulstof, zand en koolteerpek. Hiervan werden rollen gemaakt die vervolgens op het dak werden vastgekit met vloeibaar pek. Zo werd het dak afgedicht.

In die tijd stond een plat dak bekend als een bron van ellende, lekkages waren een veelvoorkomend probleem en ook werd het geassocieerd met gezondheidsproblemen en moeilijkheden bij het repareren van het dak. Dit kwam niet zozeer door het platte dak zelf, maar vooral vanwege het gebruik van mastiek dakbedekking. Het is meer door een gebrek aan beter dat er een zo’n type dak werd geplaatst, want eigenlijk is het helemaal geen goed materiaal voor het afdichten van daken.

Waarom we geen mastiek dak meer gebruiken?

Tot begin jaren ’70 speelde mastiek dus een essentiële rol binnen het dakdekken van platte en licht hellende daken. Maar er zaten behoorlijk wat nadelen aan het gebruik van dit materiaal. Enerzijds is het geen goed materiaal om het dak mee te bedekken, anderzijds is de verwerking ervan slecht voor de gezondheid.

Zo is een mastiek dak zeer gevoelig voor weersomstandigheden. In de zomer zorgen de hoge temperaturen en de ultraviolette stralingen ervoor dat de teerachtige dakbedekking heel vloeibaar wordt. Daarentegen wordt een mastiek dak in de winter weer heel hard, brokkelig en broos. Hierdoor functioneert de dakbedekking niet goed.

Maar de voornaamste reden waarom we geen mastiek dak meer gebruiken, is omdat het verhitten van teermastiek schadelijk is voor de gezondheid. Tijdens het verhitten komen er namelijk giftige dampen en kankerverwekkende stoffen vrij. Daarom mag mastiek sinds eind jaren ’70 in Nederland niet meer gebruikt worden als dakbedekking.

Moet ik mijn mastiek dak vervangen?

Vraagt u zich af of u uw mastiek dak moet vervangen? Een goede vraag. Het is sinds eind jaren zeventig verboden, maar het ligt nog altijd op veel platte daken. Een mastiek dak ligt meestal al zo’n dertig tot 40 jaar op het dak en een groot percentage van deze daken verkeert echter al jaren in een slechte staat. Daarom dient een mastiek dak zo snel mogelijk vervangen om lekkages en ellende te voorkomen.

Sowieso is het verstandig om uw mastiek dak te vervangen, met name vanwege de nadelen die we hierboven genoemd hebben. Daarnaast zijn er tegenwoordig veel betere alternatieven beschikbaar voor uw dak. Dit is overigens niet iets wat u zelf moet doen, want het verwijderen van mastiek dak brengt grote risico’s met zich mee. Het is verstandiger om deze klus uit te laten voeren door een erkende dakspecialist. Hij zal dan vervolgens met een plan komen en de klus op een veilige wijze voor u uitvoeren.

Bitumen als vervanger van mastiek

Mastie

Nadat het plaatsen van dit type dak eind jaren zeventig verboden werd, kwam hiervoor al snel een vervanger in de plaats, namelijk bitumen. Een bitumendakbedekking was indertijd veruit de populairste dakbedekking en lag dan ook op vrijwel alle daken. Bitumen is op zich een goede vervanger van mastiek, omdat dit materiaal aanzienlijk beter bestand is tegen de verschillende weersomstandigheden. Daarnaast komen lekkages minder vaak voor bij bitumen.

Maar ook bitumen daken hebben nadelen, zo is de levensduur niet bijzonder lang. Vaak moest een bitumen dak al binnen tien jaar weer vervangen worden door een nieuwe laag bitumen. Ook is het repareren van een bitumen dak geen eenvoudige of goedkope klus. Dit omdat u altijd een dakdekker of loodgieter nodig hebt om het te plaatsen of te repareren. Daarnaast moet bitumen met een gasbrander worden aangebracht en dit resulteerde vaak in brandschade op het dak. Daarom moet deze klus altijd door een professional gedaan worden.

Uw oude dak vervangen door het moderne EPDM dak

Zowel een mastiek dak als een bitumen dak hebben beide veel nadelen. Daarom was er een behoefte aan een nieuw soort dakbedekking, die niet alleen veilig en gemakkelijk aan te brengen is, maar ook duurzaam is en lekkages voorkomt. EPDM-dakbedekking voorziet in al deze kwaliteiten, het is zeer flexibel, 100% waterdicht en heeft een gemiddelde levensduur van 50 jaar.

Mastiek dak

Naast de kwaliteit is een andere belangrijke factor natuurlijk ook de prijs. De prijs wordt niet alleen bepaald door het materiaal maar ook door de kosten voor het plaatsen. U kunt besparen op de kosten door het zelf te plaatsen. Het grote voordeel van een EPDM dakdekking is namelijk dat u het zelf kunt aanbrengen met een EPDM-pakket, Goed om te weten is dat u EPDM op elke bouwconstructie met een plat dak kunt plaatsen. Omdat EPDM lang mee gaat, is het tevens een duurzame investering.

Vind een dakdekker in uw regio.