Wanneer het dak door noodweer of door ouderdom niet meer in de juiste staat is, is het belangrijk om een nieuw dak te plaatsen. Dat is op zichzelf niet heel lastig. Al is het wel belangrijk om op een aantal zaken te letten als u uw dak wilt vervangen. Wie hier voor het eerst mee geconfronteerd wordt, heeft misschien geen idee waarop te letten. In dat opzicht is het dan goed om de volgende informatie even door te nemen. Dit geeft een duidelijk beeld van wat er allemaal nodig is om de juiste keuze te maken.

Wanneer is een nieuw dak noodzakelijk?

Het is natuurlijk wel belangrijk om goed vast te stellen of een nieuw dak wel echt nodig is. Dat is het best te doen door een specialist. Al zijn er wel ook een aantal zaken die je zelf kan doen om duidelijkheid te krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld zien of de constructie is aangetast door houtworm of door schimmels. Is dit het geval, dan lekt het dak en is de schade al dermate groot dat alleen repareren niet meer voldoende is. In dat opzicht is vernieuwen dan dus ook direct de beste keuze. Let hier altijd op.

De verschillen tussen de soorten daken

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om te bepalen waar het nieuwe dak voor bestemd is. Is het een schuin dak, dan zijn er andere mogelijkheden dan bij een plat dak. Een dak voor een huis moet dus anders worden aangepakt dan een dak voor een schuur. Dit lijkt een inkopper, maar het is wel belangrijk om dit als eerste vast te stellen. Dit kan het zoeken naar de juiste dakbedekking immers flink wat gemakkelijker maken. Dat is natuurlijk wel een belangrijke zaak als het om het dak gaat.

Heeft u een vergunning nodig?

Onder sommige omstandigheden is een vergunning voor een dak nodig. Het is dus wel belangrijk om hier eerst even goed op te letten. Wanneer de draagconstructie wordt aangepast is dit bijvoorbeeld het geval. In die gevallen wordt er dermate veel aan de woning veranderd dat dit wel eerst goedgekeurd moet worden. Er moet dan eerst toestemming voor worden gevraagd en een vergunning voor worden verkregen. Het is belangrijk dit tijdig te regelen wanneer dit aan de orde is. Al is dit niet het enige. Ook in andere situaties kan het voorkomen dat een vergunning nodig is om het te plaatsen.

Ook wanneer er grote veranderingen zijn met een nieuw dak, is het van belang om eerst vergunningen aan te vragen. Het is dan natuurlijk wel goed om ook te weten wat er onder grote veranderingen wordt verstaan. Eigenlijk zijn dit alle veranderingen in de vorm en het formaat van het dak. Wordt het hoger, dikker of breder? Dan is een vergunning aanvragen noodzakelijk. Wordt de vernieuwing echter exact op gelijke wijze aangebracht, dan is de vergunning verder niet nodig en kan er direct aan worden gewerkt door de specialist.

Kunt u gebruikmaken van subsidies?

Ook slim als het om de kosten gaat, is te bekijken wat de overheid hierin kan betekenen. In sommige gevallen en voor sommige werkzaamheden bestaan subsidies. Op die wijze is een nieuw dak aanleggen dan wel ook een goede optie. Met behulp van de subsidie is het mogelijk gemakkelijker te verzorgen. Let erop dat dit tijdig wordt aangevraagd en let erop dat van alle mogelijkheden gebruikgemaakt wordt. Een nieuw dak kan bijvoorbeeld duurzamer zijn dan de oude variant. Vooral op het vlak van dakisolatie is veel te halen bij de verschillende overheden in het land. Die hulp kunt u goed gebruiken.

Heeft u eraan gedacht om uw buren te betrekken?

Bij het aanleggen van een nieuw dak is het altijd slim om de buren erbij te betrekken. Niet zozeer omdat er anders problemen kunnen ontstaan, maar juist om de handen ineen te slaan. Het is goed mogelijk dat de buren ook aan vernieuwing toe zijn. In dat geval is het dus veel slimmer om samen de dakdekker te laten komen en het werk in één keer te laten doen. Daarmee is ook nog eens goed op de kosten te besparen. De specialist zal immers zeker oog hebben voor de omvang van de opdracht en daarbij een korting te rekenen.

Het soort dakbedekking kiezen

Nieuw-dak

Een van de belangrijkste punten van aandacht bij het kiezen van een dak, is natuurlijk de dakbedekking. Het is van groot belang om te weten hoe je hiermee omgaat. In de eerste plaats gaat het dan om een plat dak. Dit is te bedekken met bijvoorbeeld bitumen, PVC of EPMD. De verschillende materialen hebben allemaal zo hun voordelen en nadelen. Bijvoorbeeld waar het gaat om de sterkte, maar ook waar het gaat om de kosten. Zoek dit daarom altijd goed uit voor een keuze wordt gemaakt voor een dak.

De keuze bij een schuin dak

Gaat het om een schuin dak, dan is het net weer even anders. Dan is er bijvoorbeeld vaak gewoon de mogelijkheid om het te laten bedekken met dakpannen. Dat is natuurlijk ook gewoon ideaal om te doen. Al zal ook hier soms een andere optie gekozen worden. Dit zijn echter vaak hele specialistische opties waar dus ook een echte specialist voor nodig is om het aan te leggen. Weeg dit ook mee in de keuze. Alleen op die manier is de beste optie te vinden die een nieuw dak zo stevig en mooi als mogelijk maakt.

Heeft u gedacht aan isolatie?

Waar vroeger een nieuw dak vooral draaide om het dak, draait het nu ook om hele andere zaken. Het vernieuwen biedt namelijk ook mogelijkheden om de woning te verduurzamen. Zo is het bijvoorbeeld een kans om het te laten isoleren. Dat is natuurlijk wel heel belangrijk om te doen. Op die manier is er te besparen op de kosten. Ook is het een mogelijkheid om de woning meer milieuvriendelijk te maken. Een dak is te plaatsen met behulp van betere technieken. Zeker ook in deze tijd speelt dit een belangrijke rol in de keuzes die een bewoner maakt.

Letten op extra wensen bij een nieuw dak

Een nieuw dak moet misschien ook wel direct aan een aantal andere wensen voldoen. Misschien wilt u er bijvoorbeeld direct een dakkapel op plaatsen. Of wilt u een kantelraam in het schuine dak. Wanneer u dit op het oog hebt, dan is het slim om dit vanaf het eerste moment kenbaar te maken. Dit kan een aantal keuzes met betrekking tot bijvoorbeeld isolatie en dakbedekking van een dak beïnvloeden. Ook kan dit een bepaald effect op de kosten hebben. Om die reden is het altijd slim om dit samen met de specialist goed uit te zoeken.

Wat zijn de kosten van een nieuw dak?

Het is slim om vooraf een inschatting te maken van de kosten van een nieuw dak. Dit hoeft niet lastig te zijn. Dat kan bijvoorbeeld door een offerte voor het aanleggen van een nieuw dak op te vragen. Aan de hand daarvan is snel in te zien op welke prijs je moet rekenen. Hoewel het dak natuurlijk snel in goede staat moet zijn en niet vernieuwen geen optie is, is het wel fijn om een mate van grip op de kosten te houden. Daarmee is dan veel te bereiken. Dit hangt bijvoorbeeld af van de materiaalkeuze, maar ook van de arbeidskosten die erbij komen kijken.

Het oog van de kenner erbij betrekken

Dak isolatie plat dak

Wilt u het echt gemakkelijk voor uzelf maken om de juiste keuze te maken? Haal dan een dakspecialist van DakPro er vanaf het begin bij. Die zorgt ervoor dat de kosten in de hand te houden zijn. Terwijl wel gewoon het beste dak en de beste isolatie te kiezen zijn. Op die manier is dus te voorkomen dat er snel weer opnieuw schade ontstaat. Wat het alleen maar gemakkelijker maakt om optimaal van de woning te genieten. Het dak is hier heel belangrijk in. Zorg daarom dat u niets over het hoofd ziet bij het kiezen.

Vind een dakdekker in uw regio.