Wilt u een nieuw dakgoot plaatsen op uw tuinhuisje? Door het plaatsen van een dakgoot zorgt u ervoor dat het hemelwater dat door een schuin dak wordt opgevangen op een goede manier kan worden afgevloeid. Het is belangrijk dat u een juiste regenpijp aan de dakgoot. Maar waar moet u eigenlijk nog meer op letten bij het plaatsen van een nieuwe dakgoot? En hoe kunt u zelf een dakgoot plaatsen op uw tuinhuisje? Lees snel het stappenplan of schakel de hulp in van onze experts!

Waar moet ik op letten bij een dakgoot op een tuinhuisje plaatsen?

dakgoot tuinhuisje

Er zijn een aantal aspecten waar u op moet letten bij het plaatsen van uw dakgoot:
1. Voor u tuinhuis hebt u aan beide zijden een dakgoot nodig. Zo wordt het hemelwater opgevangen en worden afgevoerd in de tuin.
2. Kies het juiste soort dakgoot. Zo zijn er kunststof dakgoten verkrijgbaar voor een tuinhuisje met een zadeldak, lessenaarsdak, vierhoekig dak, vijfhoekig dak of zelf met een achthoekig dak.
3. Kies het juiste type dakgoot. Er zijn drie types dakgoten verkrijgbaar die speciaal ontwikkeld zijn voor uw tuinhuisje:
a. Een halfronde dakgoot voor een dakoppervlak tot 20m2
b. Een halfronde dakgoot voor een dakoppervlak vanaf 20m2
c. Een bakgoot voor een dakoppervlak tot 20m2

4. Kies de gewenste kleur. Dakgoten zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, dus u kunt zelf kiezen welke kleur het beste bij uw tuinhuisje of tuin past.
5. Zorg dat u de juiste dakgootlengte kiest. Laat de lengte overeenkomen met de lengte van uw tuinhuisje.

Stappenplan zelf een dakgoot op uw tuinhuisje plaatsen

Hieronder leest u hoe u in 8 stappen zelf een dakgoot op uw tuinhuisje plaatst:

– Stap 1: Kies de juiste type dakgoot en dakgootbeugel.

Voor een klein dak geldt tot 20m2 dat een mini-goot al voldoende is. Voor een groter dakoppervlak kiest u voor een bakgoot. Ook heeft u voldoende dakgootbeugels nodig.

– Stap 2: Maak een afschot met de beugels

Zorg ervoor dat u de beugel eerst aan de zijde van de regenpijp monteert. Bind een touw aan deze beugel en bepaal de hoogte van de laatste beugel. Deze dient hoger te zijn dan de eerste beugel. Houd hierbij rekening met een afschot van 2,5 mm per meter.

– Stap 3: Monteer de tussenliggende beugels

Nu kunt u aan de hand van het touw de hoogte bepalen van de tussenliggende beugels. Schroef deze vervolgens vast tegen de dakbalken, dakbeschot of daklijst. Plaats om de halve meter een dakgootbeugel.

– Stap 4: Maak de goot op maat

Meet de lengte van de goot op en maak de goot op maat. Belangrijk is dat u de goot haaks aftekent en afzaagt.

– Stap 5: Plaats de goot

Voordat u de goot plaatst dient u eerst te controleren of de klemstrips van de beugels omhoog gebogen zijn. Door de achterkant van de goot omhoog te houden kunt u de voorkant over de gootbeugel schuiven en de goot in de beugels laten zakken.

– Stap 6: Verbind de gootdelen

Met behulp van verbindingsstukken kunt u de gootdelen aan elkaar lijmen. Breng de lijm goed diep aan in de lijmnaad. Wacht vervolgens een halve minuut en schuif dan de onderdelen in elkaar.

– Stap 7: Bevestig de regenpijp

Voordat u de regenpijp kunt bevestigen dient u het eerst op maat te zagen. Plaats vervolgens om de 1,5 meter een beugel op de muur en schuif de regenpijp in de beugels. De middelste beugel dient u klemvast te zetten. Bij de andere beugels kunt u een beetje speling laten. Lijm met behulp van sokken de pijpdelen aan elkaar.

– Stap 8: Laat de regenpijp op de juiste plek afvloeien

Bij een kleiner dak kunt u de pijp boven een grindgat laten afvloeien. Voor een groter dak zult u de regenpijp op de riolering moeten aansluiten.

Vind een dakdekker in uw regio.