Dakpannen beschermen uw woning tegen het wisselende weer in Nederland. Deze vorm van dakbedekking gaat meestal lang mee. Dakpannen kunnen echter beschadigd raken. Om de kans op beschadigingen te beperken, is onderhoud aan uw dakpannen belangrijk. Maar hoe kunt u uw dakpannen het beste onderhouden?

Waarom de aanslag op de dakpannen verwijderen?

Wanneer dakpannen vochtig worden, komt het wel eens voor dat er mos groeit op de pannen. Het is belangrijk dit tijdig te verwijderen. Als u dit niet doet, ontstaat er een kans op daklekkage. Als er veel mos op een pannendak zit, kan dit er namelijk voor zorgen dat het water niet goed wegstroomt. Het water gaat dan een andere uitweg zoeken, waardoor het via het dak in uw woning kan komen.

Het onderhouden van dakpannen

Het is belangrijk om uw dakpannen goed schoon te houden. Dit voorkomt schade en de groei van mos op uw dakpannen. Het reinigen van dakpannen is het beste te doen met een hogedrukspuit en heet water. Het pannendak kunt u zelf schoonmaken. In de video hieronder ziet u hoe dit in zijn werk gaat. Het is echter goed te begrijpen dat u het wat eng vindt om op grote hoogte te gaan werken. Is dat bij u ook het geval? Dan kunt u een dakdekker inschakelen.

3 tips voor als u zelf uw dakpannen wilt onderhouden

Zoals wij net al aangaven kunt u een dakdekker inschakelen om uw dak te onderhouden. Daarnaast hebben wij ook verteld dat u uw eigen dak ook kunt onderhouden. Daarom volgen er nog enkele tips voor het uitvoeren van onderhoud aan uw dakbedekking.

Tip 1: Verwijder alle rommel op het dak

De dakbedekking op platte daken is vaak bijzonder gevoelig voor rommel, maar ook dakpannen en riet kunnen beschadigen als gevolg van troep. Daarom is het zaak om regelmatig de rommel van uw dak te halen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om takjes, mos en bladeren. Dit hoeft u echt niet iedere week te doen. Ga een paar keer per jaar uw dak op om rommel te verwijderen en uw dakbedekking zal een stuk minder snel sneuvelen.

Tip 2: Controleer uw dakbedekking op schade

Gaat u uw dak op om rommel te verwijderen? Inspecteer dan ook direct even hoe het ervoor staat met uw dakbedekking. Op een plat dak is dit makkelijk. Loop even een rondje en kijk of u nergens een zwakke plek ziet. Is dit het geval? Schakel dan een dakdekker in om dit te verhelpen. Voor wat betreft een hellend dak is het vaak niet nodig om uw hele dak over te klimmen. Meestal kunt u van een afstandje al wel zien wanneer er bijvoorbeeld een dakpan ontbreekt. Zorg dat u niet te lang wacht met het vervangen van de dakpan.

Tip 3: Haal uw dakgoten leeg

Bladeren gaan zich vaak ophopen in dakgoten, waardoor het hemelwater niet meer afgevoerd wordt. Op platte daken blijft het water dan ook vaak liggen. In dat geval gaat het water een andere uitweg zoeken en het kan zijn dat dit via uw woning is. Zorg er daarom altijd voor dat u ook uw dakgoten regelmatig ontdoet van rommel.

Het onderhouden van dakpannen door een dakdekker

Het is belangrijk om een dakdekker in te schakelen voor het onderhoud aan dakpannen. Deze veegt uw dak namelijk altijd goed schoon. Een dakdekker spuit uw dak niet alleen met water schoon. Hij gebruikt ook een speciaal middel om de aanslag van algen op de dakpannen te verminderen. Hierdoor heeft mos automatisch ook een kleinere kans om op het dak te groeien. Het onderhoud aan uw dakpannen hoeft u echt niet ieder jaar uit te laten voeren, maar het is wel aan te raden om de pannen periodiek schoon te laten maken. Op deze manier voorkomt u lekkages en gaan uw dakpannen ook langer mee.

Vind een dakdekker in uw regio.