De meeste nieuwbouwhuizen in Nederland worden tegenwoordig standaard voorzien van zinken regenpijpen. Het hemelwater wordt bij veel oude huizen echter nog afgevoerd met regenpijpen van pvc. Wanneer u de regenpijpen nog nooit heeft vervangen, kan het zo zijn dat de pijpen vies worden, verkleuren of mogelijk zelfs uitgedroogd door de hoeveelheid zon die hij te verduren heeft gekregen. Indien dat bij u het geval is, doet u er goed aan om uw oude regenpijpen te vervangen door de zinken variant.

Stap 1: het verwijderen van de oude regenpijpen

Wanneer u ervoor kiest om een nieuwe regenpijp te plaatsen, zult u eerst de oude moeten verwijderen. Het is niet verstandig om uw regenpijp met alle geweld van de kant te trekken. Ga altijd rustig te werk bij het verwijderen ervan. Schroef eerst de beugels los waarmee de hemelwaterafvoer op de muur bevestigd is. Vervolgens kunt u de oude pijp er heel rustig afhalen.

Stap 2: de oude regenpijpen vervangen voor nieuwe regenpijpen

Indien u ervoor kiest om geen dakdekker in te schakelen voor het vervangen van uw regenpijp, moet u wel goed weten waar u aan begint. Zo moet u ten eerste het juiste materiaal aanschaffen. Pvc is goedkoper dan zink, maar zink gaat over het algemeen langer mee dan de kunststof regenpijp. Denk er dus goed over na wat voor materiaal u wilt gebruiken. Wanneer u de regenpijp gaat bevestigen, kunt u in de meeste gevallen de beugels weer op dezelfde plek bevestigen. De gaten zijn hiervoor immers al geboord en dat scheelt u weer werk. Wanneer het gat te groot is, doet u er goed aan om elders een nieuwe te boren. Het gat kunt u het beste in een voeg boren.

U kunt altijd een dakdekker inschakelen

Indien u zelf uw regenpijp niet wilt vervangen of wanneer het uw gewoonweg niet lukt, kunt u een dakdekker inschakelen. Hij neemt u het werk uit handen en zorgt ervoor dat alles naar behoren wordt aangesloten. Op deze manier heeft u er zelf geen werk mee en weet u dat er straks geen lekkages ontstaan.

Vind een dakdekker in uw regio.