Wanneer een rieten dak restaureren?
Ieder rieten dak heeft op een gegeven moment een restauratie nodig. Zelfs daken die goed onderhouden worden, verliezen langzamerhand hun kwaliteit, dikte en kleur. Dat heeft verschillende oorzaken: regen, sneeuw en wind zorgen voor slijtage, terwijl vogels rietstengels uit het dak kunnen trekken om hun nesten mee te bouwen. Daarnaast veroorzaken mos- en algengroei verrotting, doordat het riet niet meer goed droogt.
Gelukkig gaat een rieten dak tussen de 20 en 40 jaar mee. En nog beter: door een vakkundige restauratie is uw dak zo goed als nieuw, waardoor er flink wat jaren achter zijn levensduur geplakt worden.
Is uw rieten dak aan een restauratie toe? In dit artikel leren we u alles wat u moet weten over het restaureren van een rieten dak. Wilt u bij een lokale vakman informeren over het restaureren van een rieten dak? Vind dan hier uw plaatsnaam!
Rieten dak restaureren – hoe werkt het?
Er zijn verschillende technieken om een rieten dak te restaureren. Iedere optie heeft zijn voor- en nadelen; de meest geschikte optie hangt dus af van de toestand van uw dak.
Hieronder zullen we iedere techniek kort uitleggen.
Doordekken
Bij doordekken wordt de bedorven buitenkant weggehaald en vervangen met vers, nieuw riet. Het dak wordt dan vlak afgewerkt met een rietklopper zodat het er spiksplinternieuw uitziet.
In sommige gevallen is het nodig om ook het bindmateriaal (staaldraad) van het dak te vervangen. Meestal is dit echter nog in een prima staat.
Opstoppen
Opstoppen wordt toegepast op daken die onder hevige slijtage hebben geleden. Opstoppen begint met een flinke wasbeurt: de buitenkant van het dak wordt schoongemaakt en alle algen en mossen worden verwijderd. Daarna worden de rietlagen teruggetrokken terwijl er nieuwe rietstengels bijgestoken worden. Het gerestaureerde rieten dak heeft nu weer zijn oude dikte en bovendien een fris uiterlijk.
Bijsteken
Ook bijsteken begint met een schoonmaakbeurt. In tegenstelling tot het opstoppen wordt het riet echter niet teruggetrokken. Hierdoor is bijsteken een goedkopere optie om uw rieten dak te restaureren. In plaats daarvan wordt nieuw riet in de gebrekkige plekken van het dak gestoken.
Bijsteken maakt het dak, in tegenstelling tot opstoppen, niet dikker. Deze methode kan dus alleen toegepast worden wanneer uw rieten dak een bepaalde dikte heeft.
Overdekken
Tot slot is er de techniek van het overdekken. Hierbij wordt de oude laag riet eerst schoongemaakt, waarna men er een nieuwe laag riet bovenop plaatst. Hoewel uw rieten dak ook hierdoor een gloednieuw uiterlijk krijgt, heeft deze methode ook een nadeel. Het oude dak, dat vol met stof zit, ligt namelijk nog steeds onder de nieuwe rietlaag. Dit heeft invloed op het functioneren van het dak. Rieten daken die met deze methode gerestaureerd zijn, hebben dan ook een kortere levensduur.
Hoe lang gaat een gerestaureerd rieten dak mee?
De levensduur van een gerestaureerd rieten dak is natuurlijk afhankelijk van hoe goed de herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd. Gemiddeld gaat een vakkundig gerestaureerd rieten dak 10 tot 15 jaar mee.
Hoeveel kost het om een rieten dan te restaureren?
De kosten van de restauratie van een rieten dak zijn van een aantal factoren afhankelijk:
- de grootte van het dak;
- de restauratietechniek;
- de omvang van de werkzaamheden (een slecht onderhouden dak moet extra grondig gerestaureerd worden);
- de dakconstructie;
- het benodigde soort riet.
Wilt u informeren naar de kosten van een restauratie? Neem dan makkelijk en snel contact op met een lokale dakdekker via DakPro!
Laat uw rieten dak vakkundig restaureren
Het is nogal een klus om zelf een rieten dak te restaureren. Gelukkig kunt u via DakPro makkelijk en snel een vakkundige dakdekker inschakelen om uw rieten dak vakkundig te laten restaureren!
Vul hier uw plaatsnaam in en vind direct een dakdekker bij u in de buurt!