Heeft u een rieten dak op uw woning? Dan moet u deze natuurlijk goed onderhouden om er zo lang mogelijk plezier van te houden. Heeft u net een woning met een slechte rieten kap gekocht? Of heeft u uw rieten dak niet goed onderhouden? Dan is het mogelijk om uw rieten dak te restaureren om hem zo weer in ere te herstellen. Het restaureren van rieten daken is vaak behoorlijk complex. Waardoor u er goed aan doet om dit over te laten aan een dakdekker. In veel gevallen zal een dakdekker bij het restaureren van een dak kiezen voor het doordekken van de huidige rieten kap.

Kiest u voor het restaureren van rieten daken of een nieuw rieten dak?

Veel mensen denken dat een slecht onderhouden rieten dak vervangen moet worden. In veel gevallen is dit echter helemaal niet het geval. Vaak is het gewoon mogelijk om te kiezen voor het restaureren van rieten daken in plaats van een compleet nieuwe rieten bedekking. Restaureren noemt men doordekken. Bij het doordekken van uw rieten dak wordt de dikte hersteld. Doordekken heeft zelfs een aantal voordelen ten opzichte van het plaatsen van een nieuwe rieten kap. Zo heeft het huidige dak zich kwalitatief gezien reeds bewezen. Deze daken zijn vaak van bovengemiddelde kwaliteit en dus zonde om geheel te slopen. Bij het slopen van dergelijke daken komt daarnaast vaak veel rommel los en daarbij komt dat het riet naar een storingsplaats gebracht moet worden. Het doordekken van een rieten dak heeft als groot voordeel dat het dak de komende tien tot vijftien jaar weer prima kan doorstaan.

Hoe werkt het doordekken van een rieten dak?

Bij het doordekken van een rieten kap wordt altijd van onder naar boven gewerkt. Het huidige riet wordt deels teruggetrokken, waarna de buitenste laag voorzichtig van de rietstengels wordt gesneden. Vervolgens wordt het oude riet doorzeefd met nieuw riet om het dak weer stevig te maken. Om ervoor te zorgen dat het nieuwe riet niet van het dak valt, wordt er gebruikgemaakt van staaldraad om het riet mee vast te maken aan de kap. Op deze manier voorkomt een dakdekker dat uw dak rieten dak binnen de kortste keren alsnog vervangen moet worden.

Vind een dakdekker in uw regio.